Naslovna » Izlasci » Izložbe » Izložba „Šumovi mora“ do 15. jula
Galerija Prirodnjačkog muzeja: Šumovi mora

Izložba „Šumovi mora“ do 15. jula

U Galeriji Prirodnjačkog muzeja (Mali Kalemegdan 5) do 15. jula biće otvorena izloža „Šumovi mora“.

Izložbom „Šumovi mora“ posetiocima se otkriva prelep i nepoznat svet mekušaca (školjki, puževa i glavonožaca), sa dna svetskih mora i okeana, iz Opšte zbirke mekušaca Prirodnjačkog muzeja.

Tokom vekova čovek je mekušce koristio u različite svrhe: ljušture su inspirisale mnoge umetnike, koristili su ih u dekoraciji, kao ornamente i ukrase u arhitekturi, za izradu nakita i predmeta, u religijske svrhe, a mekani deo tela u ishrani.

Čovek je u priobalnim delovima i plitkim vodama prikupljao školjke da bi preživeo i koristio ih za ishranu, iako nisu uvek bile jestive. U različitim kulturama sveta (Amerike, Afrike, Evrope) otkriveno je rezbarenje školjki radi ukrašavanja i izrade nakita, a sa razvojom civilizacije školjke su se koristile kao moneta, u proizvodnji sedefa, bisera, nakita a danas i suvenira.

Galerija Prirodnjačkog muzeja: Šumovi mora
Plemenita periska – Pinna nobilis

Predatori i plen

Mesta na kojima žive mekušci, morsko i okeansko dno, dostupno je samo roniocima i podvodnim istraživačkim misijama. Naučno je opisano više od 100.000 različitih vrsta mekušaca, mnogi od njih imaju ulogu predatora, a svi su plen. Mekušce odlikuju velika raznolikost veličine, telesne građe, boja, a zajednička karakteristika građe svih je što je mekano telo zaštićeno mineralnom ljušturom.

Kroz izložbu posetioci mogu da saznaju razlike između puževa, školjki i glavonožaca kao i njihovu raznovrsnost građe i oblika ljušture. Među puževima su poznati i posebno dekorativni: haliotisi (petrovo uho), prilepci, turban puževi, cipre (preslice), kacigaši (ljuštura u obliku šlema), bačvaši (ljištura u obliku bačve), tritoni, mureksi, konusi i dr.

Školjke imaju poseban značaj u prečišćavanju morskih voda, a među njima su poznati brojni oblici: gorko-slatki bademi (bittersweet), morsko korito, džinovske školjke (Tridacna gigas, koja može da naraste do 2 m sa težinom od 250 kg i koja se u nekim delovima sveta koristla kao sud za kupanje dece ili umivaonik), pine, biserne školjke, pekteni.

Pojedinih vrsta ima u izobilju, dok su neke vrste na ivici istrebljenja. Brojne školjke i puževi su jestivi, ali ima i otrovnih. Dok je većina u potpunosti bezopasna za čoveka, postoji i grupa sposobnih za nanošenje smrtonosnih uboda. Današnja naučna istraživanja mekušaca fokusiraju se uglavnom na one vrste koje mogu biti od finansijskog značaja.

Galerija Prirodnjačkog muzeja: Šumovi mora
Puž škorpion – Lambis scorpius

Na izložbi je izloženo više od 200 vrsta puževa, školjki i glavonožaca od kojih su neki veličine i do pola metra, iz mora i okeana Indo-Pacifika, Atlantskog okeana, Sredozemnog mora, Severnog mora, sa Kariba, obala Australije, Novog Zelanda i drugih delova sveta.

Postoje brojne zanimljivosti u korišćenju puževa i školjki tokom istorije: od puževa – mureksa dobijala se purpurna boja (potiče od žlezdi ispod plašta) kojom su se bojile senatorske toge u Starom Rimu.

Poznato je da se od školjke pinktada dobijaju sedef i biseri (biser se može naći u prirodi u jednoj od 20.000 školjki). Kinezi su 2.000 g.p.n.e. trgovali cipreama koristeći je kao valutu, a ubod konusa može da bude smrtonosan i za čoveka. Teško je poverovati da se na glavi nautilusa nalaze par očiju i usni otvor okružen sa više od 90 ručica, a znamo da je postojao običaj mnogih kraljeva da su iz ljušture školjki ispijali piće tokom najsvečanijih događaja.

Na čuvenoj Botičelijevoj slici „Rođenje Venere“ je školjka pekten, koju zovu i jakobova kapica, i ona i danas ima veliki verski značaj hodočasnicima Svetog Jakoba koji svake svete godine dolaze na hodočašće u Santjago de Kampostela u Španiji, noseći uz sebe ovu školjku kao simbol.

Izložbu prati istoimena publikacija u koloru. Izložba će biti obogaćena dodatnim programima u vidu kreativnih radionica za decu.

Galerija Prirodnjačkog muzeja: Šumovi mora
Venerin češalj – Murex pecten

Radno vreme i cenovnik

Radno vreme Galerije je svakog dana od 10.00 do 18.00; ponedeljkom je zatvoreno, a četvrtkom je ulaz slobodan od 10.00 do 12.00. Dostupno je za osobe sa posebnim potrebama.

Ulaznice: porodična ulaznica – 200 RSD, za odrasle – 100 RSD, grupe – 80 RSD (za najavljene grupne posete obezbeđeno stručno vođenje kroz izložbu), za penzionere – 50 RSD. Besplatan ulaz je za decu do sedam godina, lica sa posebnim potrebama i njihove pratioce, kao i studente (uz indeks).

Najava grupnih poseta na telefon/ faks: + 381 11 3284 317 ili e-mailom: galerija@nhmbeo.rs. (danubeogradu.rs)

loading...

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.