Naslovna » Izlasci » Izložbe » Izložbe u Beogradu: Dakos, Novaković, Pančić, Fišer…
Galerija '73: Maja Đokić Mihajlović
Galerija '73: Maja Đokić Mihajlović

Izložbe u Beogradu: Dakos, Novaković, Pančić, Fišer…

Aktuelne izložbe u Beogradu možete pogledati u galerijama Remont, KC Grad, KCB-u, O3one, DOB-u, Etnografskom muzeju…

»»» Galerija Grafičkog kolektiva, od 11. (19.00) do 23. aprila. – Pogledajte izložbu grafika belgijskog umetnika Henrija Gija Dakosa, kome je Grafički kolektiv 2011. dodelio nagradu za grafiku na I međunarodnom trijenalu grafike u Beogradu. Nažalost, Dakos je 2012. preminuo pa je realizacija ove izložbe odlagana. Harizmatični umetnik bio je lider u borbi za priznavanje i promovisanje grafike kao kompletne umetnosti, a taj autoritet stekao je sopstvenim radom ali i pozicijom profesora (1974 – 2005) na Kraljevskoj akademiji lepih umetnosti u Liježu. Za izložbu u Beogradu odabrane su 22 grafike iz ciklusa Usamljenost, Žena, Politički angažman, Uspomene i predstavljaju izbor iz opusa (1969 – 2010), a rađene su u tehnikama bakropis, suva igla, mecotinta, litografija u boji, ručni offset u boji, sito štampa i u čarobnom koktelu njihovih kombinacija.

Izložbe - Kuća Đure Jakšića: Dragan Novaković
Kuća Đure Jakšića: Dragan Novaković

»»» Kuća Đure Jakšića, od 11. (19.00) do 22. aprila. – Akvareli beogradskog slikara Dragana Novakovića pod zajedničkim nazivom „Beograd, pogled kroz prozor“, biće izloženi u Skadarskoj 24. Dela realizovana u tradicionalnoj tehnici Novaković je uramio u stara okna motivisan željom da, simbolično, predstavi preovlađujuće opšte stanje čoveka kome se, silom prilika, vidici pretežno svode na puke poglede kroz prozor. Slikajući mostove na Savi i Dunavu, Novakoviću su se neminovno „kroz prozor“ provlačile i druge konstrukcije koje su ga i ranije zanimale, beogradska zdanja, ulice i priobalje.

»»» KC Grad, 11. (20.00) – 17. april. – Povodom sedam godina rada Kulturnog centra Grad priređena je izložba „Metodologije dekonstrukcije identiteta“. Postavka će obuhvatiti neka dela kojih se publika seća od prošle godine, ali i neka nova ostvarenja. Ivana Bukovac, Želimir Barić, Sandra Stojanović i Kristina Jovanović, Dejan Klement, Tijana Radenković samo su neki od autora kojih se publika seća iz prošlogodišnje sezone, a čiji će radovi činiti postavku rođendanske izložbe čiji je autor Aleksandar Stojanović, kustos Velike galerije ovog centra.

Prodajna galerija Beograd: Saša Pančić
Prodajna galerija Beograd: Saša Pančić

»»» Prodajna galerija Beograd, 14. april (19.00) – 2. maj. – Najnoviji ciklus radova Saše Pančića „Nula forma“ razvija se na reinterpretacijama teorija ruskih avangardnih umetnika koji su istraživali oblast iracionalnog prostora koji, po Maljeviču, počinje i završava se u Nultoj formi Crnog kvadrata. Polazeći od ovog, ali i od bliskih koncepata posleratne skulpture autor kreira seriju objekata-skulptura zamišljenih kao granične forme koje opcrtavaju prostor nevidljivih tela koja postoje i kreću se na granici između poznatog i nepoznatog. Po rečima autora novonastali objekti su zapravo „vrhunci dinamičkog jedinstva vremena i prostora pre nego što će konačno postati zarobljeni formom“.

»»» Galerija ’73, do 19. aprila. – U Požeškoj 83a Udruženje građana „6. april“ otvorilo je 23. Beogradski salon. Tradicionalna izložba sastavljena je od radova akademskih slikara čiji su glavni motivi beogradske vizije i vizure.

Remont: Vahida Ramujkić - Bez naslova
Remont: Vahida Ramujkić – Bez naslova

»»» Galerija Remont, do 22. aprila. – U centru pažnje izložbe „From Diaspora to Diversities“ su masovne ili individualne migracije ljudi. One mogu biti složene i bolne kada su prinudne, uzrokovane ratom, političkim neizvestnostima ili ekonomskim nestabilnostima, čega smo bili svedoci i na ovim prostorima ali se i danas suočavamo sa aktuelnom migrantskom i izbegličkom krizom u Evropi. A tu su i drugi razlozi, o kojima se može više videti na radovima Mladena Bundala, Adrijane Gvozdenović, Jamesdina, Vahide Ramujkić. Kustos je Miroslav Karić.

»»» KCB, do 28. aprila. – U Likovnoj galeriji otvorena je izložba fotografija Arna Fišera (1927-2011) koji je bio vodeća figura fotografije Istočne Nemačke, ali i izuzetno značajan i cenjen nemački umetnik-fotograf. Uspeo je da stvori fotografski opus koji je daleko prevazišao bilo kakve ideološke klasifikacije. Beograđani mogu da vide 139 fotografija koje predstavljaju pregled Fišerovog životnog stvaralaštva. U galeriji Podroom CPN i KCB organizovali su izložbu „Art&Science“ o kojoj više možete da pročitate ovde.

O3one: Aleksandar Ilić
O3one: Aleksandar Ilić

»»» Galerija O3one, do 20. aprila. – Fotografije Aleksandra Ilića na postavci „Stereo ljudi“ predstavljene su u okviru festivala Belgrade Photo Month. Umetnik se poigrava odnosom fotografije kao dokumenta specifično uhvaćenog trenutka i iluzije neposrednog prodiranja pogleda u scenu koju prikazuje. Pogledajte prizore sa nastupa kultnih beogradskih rok bendova na drugačiji način, snimljenih analognim aparatom, u anaglifskoj tehnologiji.

»»» Etnografski muzej, do 20. aprila. – Veoma zanimljiva izložba otvorena je na Studentskom trgu 13. Pogledajte kanadske arktičke tapiserije, tj. rukotvorine Nunavuta na tekstilu. Uz podršku Ambasade Kanade u Beogradu predstavljena je tradicionalna narodna umetnost domorodaca s jezera Bejker.

Etnografski muzej: Kanadske arktičke tapiserije
Etnografski muzej: Kanadske arktičke tapiserije

»»» Dom omladine Beograda, do 17. aprila. – Povodom otvaranja izložbe „States of Mind“ fotograf Žarko Aleksić je rekao: „U poslednje dve godine se intenzivno interesujem za proučavanja u oblasti neuronauke i vezu neuronauke i umetnosti, inspirisan filozofijom duha koju sam studirao na Filozofskom fakultetu. ‘States of Mind’ je dugogodišnji projekat, koji kao polazne reference uzima Jonas Mekasov metod filmskog dnevnika, kao i Džojsov roman toka svesti. Od preseljenja u Beč zarad studija, uvek sa sobom nosim fotoaparat. Na vrlo specifičan način, u vidu video materijala, dokumentujem stanja sopstvene svesti, nekada inspirisan sadržajem koji dolazi od spolja, a nekada potaknut misaonim procesom koji dolazi iznutra“. Posetilac je pozvan da uspostavi svoju naraciju od zadatih fragmenta.

»»» Galerija Singidunum, do 18. aprila. – „Beograd – grad u kome stvaram“, velika je kolektivna izložba radova umetnika likovnih i primenjenih umetnosti, po ideji Marine Milovanović Kušić, koja je autor ovog projekta. Koncept izložbe je osmišljen tako da okuplja umetnike iz različitih oblasti likovnih I primenjenh umetnosti objedinjene oko jedne teme, a to je Beograd. Beograd, kao inspiracija, dopušta umetnicima slobodno viđenje grada, tako da su na izložbi prisutni pored prepoznatljivih eksterijera, portreti sugrađana, ali i segmenti grada koji sežu u apstrakciju. Ovakva sloboda donosi jednu veoma raznovrsnu izložbu, bogatu različitim pristupima temi, različitim senzibilitetima umetnika. Izložba „Beograd – grad u kome stvaram“ održana je prvi put 2014. godine. Godine 2015. bila je predložena za Nagradu grada Beograda. Izložba je postala prepoznatljiva i može se reći omiljena među umetnicima svih generacija. (danubeogradu.rs)

Galerija Singidunum - Beograd – grad u kome stvaram
Galerija Singidunum: Beograd – grad u kome stvaram
Galerija '73: Milomirka Petrović
Galerija ’73: Milomirka Petrović
Galerija Grafičkog kolektiva: Dakos
Galerija Grafičkog kolektiva: Dakos

Uređuje: Ah Neša

Novinar iz Beograda od 1992. godine, osnivač je i glavni i odgovorni urednik portala Dan u Beogradu.