Naslovna » BG svaštara » Budući Beograd » Knez Mihailova menja izgled

Knez Mihailova menja izgled

Dopada li vam se Knez Mihailova ulica ovakva kakva je sada? Poneku zamerku imamo svi, a najviše ih navodi glavni urbanista Milutin Folić, koji ocenjuje situaciju kao “apsolutno neprihvatljivu” i najavljuje velike promene.

Ukoliko imate prostor za koji vas vezuju lepe uspomene, ili želite da ovekovečite trenutno stanje, preporučujemo par fotografija za uspomenu, već nekog od narednih dana. Uskoro će, korak po korak, do kraja godine, mnogo toga biti regulisano na nov način, po rečima glavnog urbaniste Folića i važećim propisima usvojenim prošle godine.

Preporuka – obavezujuća

Dokument koji se odnosi na uređenje Knez Mihailove i okolnih ulica nosi naziv „Preporuke za postavljanje otvorenih bašti na javnoj površini u okviru prostorno kulturno-istorijske celine Knez Mihailova, kao kulturnog dobra od izuzetnog značaja”.

– Preporuka ima tekstualni i grafički deo, gde je prikazana svaka ulica ove zone, u kojima su do detalja definisane površine i elementi otvorenih bašti. U skladu sa važećom Studijom utvrđivanja optimalne širine pešačkog koridora u zavisnosti od intenziteta pešačkog toka i nivoa opsluživanja, koju je za potrebe Sekretarijata za saobraćaj izradio Saobraćajni fakultet 2008. godine, usvojena je preporuka da se bašte lokala sa pratećim elementima ne postavljaju u samoj Knez Mihailovoj već u bočnim ulicama čime se glavni pešački tok ne ugrožava, kao što je to danas slučaj i glavni razlog konstantne kritike građana i posetilaca. Oni koji već imaju dozvolu za postavljanje bašte u Knez Mihailovoj moći će da ostanu tu do njenog isteka, ali će morati da se vrate u okvire za koje su dobili saglasnost i da se bojom i tipom senila prilagode važećoj odluci što trenutno nije slučaj jer gotovo svi lokali idu van svojih gabarita – navodi Folić.

Svim vlasnicima lokala u ovoj zoni biće izdati uslovi za bašte u skladu sa ovim dokumentom kako bi se konačno uveo red u strogom centru grada, a ugostitelji bili u mogućnosti da se prilagode, istakao je glavni urbanista.

– Uporedo sa rešavanjem problema bašti i drugih pokretnih objekata, do kraja godine planirano je zatvaranje pešačke zone za ulaz vozila jer ona u velikoj meri uništavaju pločnike. Grad će nabaviti određen broj električnih vozila za snabdevanje u ovoj zoni, obavljanje komunalnih aktivnosti, kao i servis za prevoz starih.

Senila jednoobrazna, mobilijar takođe…

Glavni urbanista podsetio je i na to da su osim opštih pravila datih u gradskoj odluci, na ovom izuzetno značajnom području propisana pravila, od kojih navodimo za budući izgled Knez Mihailove ulice najinteresantnija:

– Nije dozvoljeno podužno spajanje dve ili više bašti i razmak između njih mora biti minimum 120 cm
– Minimalno udaljenje površine za baštu u odnosu na fiksni mobilijar (klupe, žardinjere i dr.) mora biti 60 cm;
Elementi bašte su lako pokretni elementi jedinstvenog dizajna bez reklama i mogu biti isključivo: stolovi, stolice, plinski uređaji za grejanje, cenovnici i meniji površine do 0,5 m2 po bašti kao i senila u svemu prema grafičkim prilozima.
Nije moguće postavljanje: podnih platformi, ograda, svih vrsta električnih uređaja uključujući sve vrste rashladnih vitrina, pultova, šankova, ormarića i svega ostalog što nije specificirano da je dozvoljeno;
Sva senila su od platna bež boje bez karnera i bez reklama i postavljaju se samo u zonama specificiranim u grafičkim prilozima. Senila su tipa suncobran kvadratnog oblika, uz izuzetak ulica Kralja Petra i Zmaj Jovine gde su predviđene tende na dve vode paralelno sa ulicom od rolajućeg platna.
Konzolne tende mogu biti postavljene na objektima u zonama predviđenim grafičkim prilozima do dva metra dubine, a ukoliko se radi o posebno vrednim objektima tenda se postavlja samo u okviru postojećih otvora na fasadi uz posebnu saglasnost Zavoda za zaštitu spomenika.

(danubeogradu.rs)

Jedan komentar

  1. Nadam se da ce se ovo ispostovati, jer danas ima kafica koji imaju ogradjene baste koje se nalaze bas na pesackoj zoni i mnogo suzavaju pesacku zovu da jedva mozes da se mimoidjes sa ljudima.