Naslovna » Turizam » Volim Beograd » Mikser House

Mikser House

Mikser je u Beogradu postao sinonim za multidisciplinarnost i kreativnost, a Mikser House sinonim za Savamalu.

U decenijama zanemarenom kvartu, danas se događaju originalni, lepi i prijateljski susreti stvaralaca i publike.

Mikser House je otvoren 2013. godine u Karađorđevoj 46, kako bi bio domaćin Mikser festivala, jedinstvene manifestacije, koja je Beograđanima očigledno, upravo takva kakva je, bila neohodna.

Već je prvi Mikser festival, održan 2010. godine, bio ambiciozno koncipiran, sa sedam programskih celina i bogatom muzičkom scenom.

Mesto održavanja je bilo originalno – silosi „Žitomlina“ i magacini na Dorćolu, uz binu za muzičke nastupe na obali Dunava. Kreativci u svim oblastima – umetnici, dizajneri, arhitekte, sociolozi, psoholozi, glumci, biznismeni, novinari, političari, sportisti… izlagali su ili razgovarali na aktuelne teme, prikazivani su filmovi, organizovane promocije obrazovnih ustanova…

Svaki sledeći Mikser festival bio je sličan i bolji, broj posetilaca merio se desetinama hiljada, a prostor velike adaptirane garaže u Savamali ponudio je publici programe tokom cele godine.

U Savamali od 2013. godine

Mikser House, sa bližom odrednicom Balkan Design Center, postao je reprezentativno obeležje urbanog duha i jedan od simbola kulturne scene Beograda.

Namera da se prostor posveti balkanskom identitetu otvorila je vrata za brojne goste iz regiona, a društveni aktivizam je termin kojim bi se najbolje mogla opisati angažovanost, kroz najrazličitije forme izražavanja.

Ako se pogleda aktuelni program u Mikser House prostoru, u bilo kojem trenutku, jasno je da suština Mikser festivala živi sve vreme.

Koncerti, uključujući muzičke festivale i teatarska izvođenja, smenjuju se sa prodajnim i drugim izložbama, predstavljanjima kultura drugih naroda, filmskim projekcijama… Tu su, na primer, i škola zdravog kuvanja, tribine sa zdravstvenim temama, takmičenja mladih, dečji programi, modne revije…

Primereni komercijalni sadržaji su takođe prisutni, a u prostoru otvorenog duha i komunikacije kakav je Mikser House organizuju se veoma često i humanitarne akcije.

Mikser House u Beogradu zatvoren je početkom 2017. godine. (danubeogradu.rs)

Uređuje: Katarina Vidaković