Naslovna » Turizam » Volim Beograd » Noć muzeja
Noć muzeja: UK Parobrod
Noć muzeja: UK Parobrod

Noć muzeja

Manifestacija Noć muzeja, koja se proširila svetom iz Berlina, stigla je 2005. godine do Beograda.

Prva nemačka Duga noć muzeja, kako je događaj 1997. godine nazvan u ujedinjenoj državi, imala je za cilj da prikaže potencijalnim sponzorima kulturno blago i navede ih da pomognu da se ono očuva.

Ideja je zatim prihvaćena u čitavoj Evropi i transformisana u manifestaciju namenjenu najširoj publici, koja uz simboličnu cenu ulaznice može da, u toku jedne noći, obiđe muzeje i druge ustanove kulture i upozna se sa njihovom ponudom i vrednostima.

Na prvoj beogradskoj Noći muzeja više od dvadeset hiljada posetilaca videlo je postavke u pet muzejskih i galerijskih prostora.

Mogućnost da se izložbe posete sa jednom ulaznicom u popodnevnim, večernjim i noćnim satima bila je toliko atraktivna da je Beograd Noć muzeja ponovio već u septembru iste godine, sa 14 muzeja i galerija i sedamdeset hiljada posetilaca.

Dve godne kasnije organizovana je prva nacionalna Noć muzeja, u isto vreme kada i evropska, u maju, u devet gradova, na oko sto lokacija. U okviru nje se, do danas, održava i beogradska manifestacija.

Noć muzeja: Vukova zadužbina
Noć muzeja: Vukova zadužbina

Beogradska Noć muzeja

Noć muzeja u Beogradu nudi u jednoj majskoj subotnjoj noći događaje na više od šezdeset lokacija.

Organizatori se trude da svaka ustanova pripremi interesantne interaktivne i edukativne programe, posebno one namenjene deci i mladima, koji su buduća muzejska publika. Obezbeđena je i aplikacija za smart telefone, a broj sponzora spremnih da pomognu programe iz godine u godinu sve je veći.

Ulaznica za manifestaciju, koja je povoljnija u pretprodaji, obezbeđuje po jedan ulazak na svaku lokaciju, besplatno korišćenje javnog gradskog prevoza u toku trajanja Noći muzeja i popuste za kupovinu kod firmi sponzora nekoliko dana kasnije.

Veliko interesovanje za Noć muzeja razlog je što je 2015. godine koncipirana i prvi put održana manifestacija Muzeji Srbije, 10 dana od 10 do 10, takođe u maju, u toku koje je radno vreme svih muzeja i srodnih ustanova u 37 gradova Srbije, uključujući i Beograd, produženo, a ulaz besplatan. (danubeogradu.rs)