Salcburg, čudesni spoj klasike i moderne
Naslovna » BG špijun » Salcburg, čudesni spoj klasike i moderne

Salcburg, čudesni spoj klasike i moderne

Salcburg je grad za koji ćete zavoleti u rekordnom roku. Okružen je Alpima i jezerima, ima samo 150.000 stanovnika, a kroz njega godišnje prođe oko pet miliona turista.

Prijatan je, možete da ga prepešačite ili pređete biciklom, ako se pre toga dobrooo najedete. Što ovde nije nikakav problem.

Bez obzira da li ste ljubitelj slatkiša ili slaniša. Bukvalno značenje grada Salcburga bilo bi „tvrđava soli“. „Belo zlato“ kako se još so nazivala, pronašli su Kelti i bila je jedna od glavnih proizvoda za trgovinu.

Nismo bili jedini Beograđani ovde… Ali, krenimo redom…

Salcburg

Kako i zašto do Salcburga

Da biste ovde stigli iz Beograda potrebno vam je oko devet sati, kolima, kroz Hrvatsku i Sloveniju, s nekoliko kraćih usputnih pauza.

Ovo je grad bogate istorije, trpeze i kulture, ljubaznih ljudi i ugostitelja koji će sve da učine samo da vama bude ubodno. Najposećeniji je leti tokom festivala (Festspiele) i zimi tokom Adventa (božićnog vašara).

Salcburg, Austrija
Hellbrunn za vreme Adventa

U oblizak grada leti možete da se upustite i ploveći rekom Salcom. Oko četiri hiljade događaja iz kulture se ovde održi svake godine. Dakle, sigurno pronalazite nešto što samo vama odgovara!

– Salcburg nudi i smeštaj u hostelima za mlade. Ovde možete i da kampujete jer se svuda oko grada nalazi predivna priroda. Grad privlači turiste iz celoga sveta: Nemačke, Austrije, Švajcarske, Holandije, Južne Koreje, SAD, Kine… Sve su traženije city break ture. Očekujemo turiste iz Češke, Mađarske, Hrvatske i, naravno, Srbije – kaže naš domaćin Roland Ploceneder iz Turističke organizacije Salcburga i dodaje da noćenje (sa doručkom) u hotelu već može da se nađe od 30 evra.

Za obilazak Salcburga, predlažemo da nabavite „Salzburg Card“ (Salcburg karticu) s kojom ćete steći brojne pogodnosti (za više informacija posetite sajt salzburg.info). Posetili smo ovaj grad u godini kada obeležava dva veka u sastavu Austrije, jer je do pre 200 godina bio nadbiskupija. Uzvratio nam je dobrodošlicom… Kao da se već znamo…

Neka avantura počne!

Salcburg
Spomenik Mocartu na Mozart Platz-u

Ovo je Mocartov grad

Kompozitor Volfgang Amadeus Mocart rođen je u Salcburgu, davne 1756. godine. Samim tim, njegova rodna kuća, kao i ona u kojoj je neko vreme živeo predstavljaju glavne atrakcija Salcburga.

Njegova rodna kuća pretvorena je u muzej i nalazi se u glavnoj ulici za šoping (Getreidegasse 9). Kada je on u njoj rođen, već je bila stara 400 godina i Mocartovi su tu živeli kao podstanari. U kući se nalaze portreti Mocarta i njegove porodice, slike Salcburga (koji je tada imao oko 16.000 stanovnika), Mocartova violina, pisma, pramenovi kose…

Pošto mu je Salcburg bio premali, slavni kompozitor se obreo put Beča, kada je imao 25 godina. Tamo je gradio karijeru, među bogatim ljudima za koje je i komponovao.

Salcburg
Mocartova kuća u kojoj je živeo

Zabluda je da je živeo u siromaštvu. Naime, lepo je zarađivao, ali je voleo i da troškari. I to na žurke koje su okupljale viđenije Bečlije. Živeo je u velikim stanovima, imao sluge, jer je želeo da živi kao njegovi prijatelji iz plemstva. Još kao dete putovao je Evropom i bio u kontaktu sa talentovanim ljudima, što ga je i inspirisalo.

Umro je u Beču, a njegov grob je ostao nepoznanica. Zli jezici za to krive Mocartovu udovicu, Konstancu Veber, koja navodno posle njegove smrti nije vodila računa o grobu, zbog čega se ni danas ne zna gde se nalazi.

Na jednom od trgova, Mozart Platz, nalazi se i Mocartov spomenik. On tamo stoji sam, al’ oko njega uvek ima ljudi. Uglavnom turista.

Nikada nećemo saznati kako je zapravo izgledao, jer na svim portretima izgleda drugačiji, ali je poznato da nije baš bio privlačnog izgleda. Postoji pismo u kome njegova sestra, Marija Ana Ignjacija, piše kako joj nije jasno da iz tako „ružne glave, dolazi tako lepa muzika“.

Inače, Mocartova sestra, Marija Ana, bolje je svirala klavir od njega, ali nije naišla na podršku okoline samo zato što je bila žena.

Njegov sin, Franc Ksaver, koga su zvali Volfgang Amadeus Junior, takođe je bio kompozitor, ali nažalost nije uspeo da izađe iz očeve senke.

Salcburg
Mocartova rodna kuća

Beograđanin svira Mocarta usred Salcburga

U baroknoj sali najstarijeg restorana u Evropi „Stiftskeller St. Peter“, u koji je voleo da dolazi i Karlo Veliki, sreli smo Beograđanina, violistu Vladimira Markovića koji u Salcburgu od muzike živi već 12 godina. Član je gudačkog kvinteta koji svira na večerima posvećenim Mocartu (jer se izvode njegove arije), koje se ovde održavaju. Vladimir se jednom mesečno vraća Beogradu u kome violu menja električnom violinom.

– Imam posla preko glave, ovde može da se živi od muzike. Ima dosta Srba. Ne smatram ni da sam otišao sa Balkana jer u Beograd dolazim jednom mesečno i sviram po klubovima. Uzmem sve najbolje iz Srbije i vratim se u Salcburg – rekao nam je Vladimir.

Salcburg
Mozart kugle iz Furst-a

Originalne Mocart kugle

Originalne Mocart kugle, glavna poslastica Salcburga, i danas se prodaju u poslastičarnici „Furst“, koja se nalazi u šoping zoni grada, za 1,20 evra po komadu. Samo ovde možete da probate ovaj poznati slatkiš pravljen po recepturi poslastičara Paula Fursta, koji ih je i osmislio 1890. godine.

Prepoznatljivog su oblika, a sadrže marcipan od pistaća, lešnik i crnu čokoladu. Mocart kugle, na koje smo navikli jer ih ima svuda u svetu, mogu da se kupe u svim prodavnicama koje prodaju slatkiše i supermarketima.

Mocart nije bio Austrijanac
Mocartov otac Leopold, nije bio Salcburžanin jer je rođen u Augsburgu u Bavarskoj, a u Salcburg je došao na studije. Mocartova majka Ana Marija Pertl je rođena na jezeru Volfgang, nedaleko od Salcburga. To bi značilo da Mocart u stvarnosti i nije bio Austrijanac jer nikada nije imao austrijski pasoš. On važi za austrijskog kompozitora jer je napravio karijeru u Beču! Značenje prezimena Mocart je „čovek iz močvare“ i ono se i danas sreće u Augsburgu.

Salcburg
Bečka, rebarca i kupus salata

Hrana kao najbitnija stavka (posle Mocarta)

Ovde ne možete da ostanete gladni! Dobra klopa je jedan od prvih utisaka koji stičete dolaskom u Salcburg. Bilo da ste se odlučili za gostionicu ili neki od otmenijih restorana, izbor hrane je bogat i lokal ćete napustiti zadovoljni.

Tokom petodnevnog boravka u Salcurgu probali smo nekoliko vrsta čorbica (s’ nudlama, palačinkama „na froncle“, od paradajza, bundeve, špargli, sa slaninom…), jeli krompir na sve načine, bečku šniclu, tartar biftek, kobajšle (kakvih u Beogradu nema), pohovanu piletinu, rebarca, svinjske medaljone, pečena prsa kastriranog petla…

Ono što ćemo svakako pamtiti, a nema je u Beogradu, je poslastica koja nas je odmah zavela. Zaboravite na Saher tortu i palačnike sa različitim nadevima (koje su odlične, ali…) i navalite na „slatki greh“ u vidu zapečenih šnenokli! Njami!

Salcburg
Šnenokle zapečene u rerni

Austrijanci uz njih služe i slatki preliv od crvenog voća. Radosti nikad kraja… Gozba je nemoguća bez najboljih točenih piva, a ako ste za nešto žešću varijantu, preporučujemo da pre obroka popijete „schnapps“ (rakija… mi smo se bacili na kajsijevaču).

Ukoliko ručate ili večerate u nekoj od gostionica, velika je verovatnoća da ćete na TV-u da pratite fudbal (preporuka: navijajte za tim za koji navija većina gostiju).

Ekipa portala „Dan u Beogradu“ vam preporučuje da u Salcburgu obiđete sledeće gostionice, restorane: „Zwettler’s“, „Sternbrau“, „Festungsrestaurant“, „Zum Hirschenwirt“, „Carpe Diem“, već spomenuti „Stiftskeller St. Peter“, a poseban užitak je ručak u restoranu najveće privatne pivnice u Austriji „Stiegles Brauwelt“ (ovde obavezno jedite i rebarca!).

Salcburg
Hohensalzburg čuva grad…

Tvrđava Hohensalzburg čuva grad

To je ona tvrđava koja se vidi na većini panoramskih fotografija Salcburga. Do nje se stiže uspinjačom za manje od jednog minuta. Sa nje se pruža fantastičan pogled, ali… to nije sve.

Dolaskom na vrh momentalno se vraćate u 11. vek (1077. godinu) i željno zavirujete u odaje koje kriju svakojake priče. Tvrđava je služila kao utočište tadašnjih vladara.

Ovde su gazdovali, krili se, mučili prestupnike, radovali se, čuvali otrov… Tvrđava otkriva i kako je izgledao nekadašnji „mokri čvor“. Recimo da je slično onome što neki u Srbiji i danas koriste i zove se „poljski WC“.

Napoleon je bio jedini koji je ušao u tvrđavu i to samo zato što su mu nadbiskupi dali ključeve i tako spasili svoje živote. Na tvrđavi postoji i jedan deo koji je poslužio kao sklonište od eventualnog prodora Turaka (za slučaj da su uspeli da dođu do Beča, što su u nekoliko navrata i pokušavali).

Salcburg
Die Wasserspiele in Hellbrunn

Igrajte se vodom u rajskom dvorcu Hellbrunn

Dvorac Hellbrunn se nalazi nadomak Salcburga. Obišli smo ga baš u godini kada obeležava jubilej, 400 godina od izgradnje.

Ono po čemu je prepoznatljiv su raskošni vrt i „Trick Fountains“, fontane koje izvode „Wasserspiele“ (igre s vodom). Reč je o igrama koje možete samo ovde da doživite.

Evo o čemu se radi: kako biste se približili nekoj od fontana, misleći da je sa odlaskom poslednjeg nadbiskupa i ona „umrla“, desilo bi se čudo… Slap vode bi vas zapljusnuo poput hladnog tuša.

Ovo „kupanje“ kada je napolju toplo baš prija, pa je doživljaj „igara s vodom“ turistima dostupan samo u periodu proleća i late, tačnije od od aprila do oktobra. Fontane, naravno, mehanički pokreće vaš luckasti vodič, a sve su smeštene u prelepoj bašti dvorca.

Dvorac Hellbrunn je izgrađen isključivo da bi se u njemu uživalo, pa tako ni vi ne propustite tu priliku njegovim obilaskom. Ako ste ovde porodično, obavezno svratite i do zoološkog vrta koji se nalazi na imanju.

Salcburg, čudesni spoj klasike i moderne
Pivo, pivara, pivnica…

Mesto zločina – najveća privatna pivnica

Poseta pivnici je nezaobilazna ako ste u ovom delu Evrope. Odlučili smo se za posetu najvećoj privatnoj pivnici u Austriji „Stiegl“, koja postoji još od 1492. godine.

Ovde smo jeli ona rebarca koja smo već spominjali i nalivali se vrhunskim pivom. Ovde ćete se osećati kao kod kuće jer možete da pijete i jedete koliko vam se ište.

Preporučujemo da prvo razgledate ovo mesto, pa onda da se zavalite u neku od udobnih stolica u hladu bašte pivnice.

A, šta ovde može da se vidi?!

Salcburg, čudesni spoj klasike i moderne
Pivo i pivo i pivo…

Osim standardnih postavki kao što su burići, mehanizmi proizvodnje piva, flaše, krigle i konzerve, jedan ceo zid posvećen je savetima, kako da otvorite pivo ukoliko nemate otvarač (a nije ono iz konzerve).

I ovde smo se susreli sa Mocartovim portretima, a bila nam je interesantna i postavka imitacije muzičara, sa sve dirigentom, koji bi u zavisnosti od toga pod kojim im se uglom približite počinjali da „sviraju“ poznata Mocartova dela.

A da ovo nije samo obična pivnica govori i činjenica da u njoj postoji i bioskop. Promotivni film o proizvodnji piva, projektuje se na zidu unutar pivare i on je tačka od koje i počinje turističko razgledanje ovog mesta.

Kad završite razgledanje kupite neki od suvenira koji su vam na raspolaganju. Izbor je raznovrstan: od otvarača za flaše, preko krigli i garderobe do kišobrana i paketa piva u staklenim flašama.

„Moje pesme moji snovi“ i razdragani turisti
Posle planetarnog uspeha ovog filma iz šezdesetih, koji je osvojio čak pet Oskara, turisti, mahom iz SAD, pohrlili su u Salcburg, kako bi videli lokacije na kojima je film sniman i osmotrili rezidenciju porodice Von Trapp (iz Salcburga), čiji život film prati. U Salcburgu postoji čak i posebna tura posvećena ovom filmu, a turistima je za razgledanje na raspolaganju šareni, brendirani, autobus.

Salcburg
Moje pesme, moji snovi…

Savremena umetnost u Salcburgu

Kada dobro savladate istoriju grada (a to ćete moći obilaskom svega gore navedenog) vreme je i za Muzej savremene umetnosti. Njemu će se najviše obradovati ljubitelji pop kulture.

Glavna zgrada muzeja, „Rupertinum“, trenutno se renovira i biće ponovo otvorena u julu, a mi smo obišli zdanje koje se nalazi na vrhu jednog brdašca koje okružuje sam grad. Sa terase muzeja pruža se fenomenalan pogled, pa preporučujemo da ovde, po obilasku, popijete kafu ili pivo.

Izložba plakata, za filmove, predstave… među kojima su i remek dela Anrija Tuluz-Lotreka, Alfonsa Muhe i Gustava Klimta, sasvim su dovoljan razlog da odvojite, otprilike dva sata za ovaj muzej.

Preporučujemo vam da ga obilazite u društvu jer ćete se u nekim njegovim delovima osećati zatočenim u lavirintu, a čudni zvuci koji dopiru odnekuda baš vam i neće prijati – ako ste sami. A, za sve je kriva i izložba posvećena plesu. Srećni smo što smo uspeli da budemo deo i popularne kulture grada!

Salcburg
Hangar 7

Red Bull imperija za kraj

Poslednju avanturu za ovo putovanje u Salcburg (a nadamo se da neće biti i poslednje, jer u ovom gradu ima još štošta da se vidi), izdvojili smo „Hangar 7“, Red Bull imperiju.

Vlasnik Red Bull-a, milioner Ditrih Matešic, živi u Salcburgu, a u okviru ovog zdanja uspeo je da spoji tri svoje najveće strasti. Onu ka letenju, hrani i arhitekturi. „Hangar 7“ nije hladan i neuređen, već totalna suprotnost. Za većinu, ono što ovde može da se vidi predstavlja samo „pustu želju“.

„Hangar 7“ je ogromna staklena zgrada u čijem su prizemlju izloženi avioni, helikopteri i formule u vlasništvu Matešica, dok se liftom stiže do kafića i restorana koji se nalaze na spratu.

Salcburg
Hangar 7

Unutrašnjost hangara minimalno podseća na Muzej vazduhoplovstva na aerodromu u Surčinu jer su avioni ono što biste u njemu prvo zapazili. Ispred je veliki parking, nalik izložbenom prostoru sajma automobila.

Ovde će vam u kafiću ponuditi i Coca-Colu sa znakom Red Bull-a, za čije pravljenje je Matešic dobio dozvolu poznatog brenda. Pa, vi sada vidite kolika je on faca?!

U hangaru koji se nalazio preko puta nas, a koji nije otvoren za javnost, uspeli smo „na kvarno“ da vidimo i avion koji je nekada pripadao Josipu Brozu Titu, a sada se nalazi u kolekciji vlasnika Red Bull-a.

Posle svega što smo videli i osetili, svim čulima, u ovom gradiću u Austriji, koji zaista pruža mnogo toga vrednog, a različitog, povratak u Srbiju i Beograd, ma koliko ga voleli, bio je prilično bolan.

Zato, pasoše u ruke i krenite na put! (danubeogradu.rs)

Pogledajte još fotografija…

Salcburg, čudesni spoj klasike i moderne Salcburg, čudesni spoj klasike i moderne Salcburg, čudesni spoj klasike i moderne Salcburg, čudesni spoj klasike i moderne Salcburg, čudesni spoj klasike i moderne

Salcburg, čudesni spoj klasike i moderne
Foto: G. Breitegger

Salcburg, čudesni spoj klasike i moderne