Naslovna » Izlasci » Vikend u Beogradu u znaku Nikole Tesle
Vikend u Beogradu u znaku Nikole Tesle
160 godina od Teslinog rođenja

Vikend u Beogradu u znaku Nikole Tesle

Predstojeći vikend u Beogradu biće ceo u znaku Nikole Tesle i velikog jubileja – 160 godina od Teslinog rođenja!

Istovremenim prikazivanjem video rada umetnika iz Beograda i Njujorka, posvećenog Nikoli Tesli – na Aerodromu „Nikola Tesla“ (od 12.00), ali i u Kragujevcu, Njujorku, Mariboru i Karlovcu, Tesla dani 2016 simbolično će spojiti zemlje u kojima je Nikola Tesla ostavio traga.

Elektroprivreda Srbije vas poziva u nedelju, 10. jula od 15.00 do 23.00, na Kalemegdan i na neobičnu, edukativno zabavnu igru „Tesla soba“! Možete okupiti ekipu, kroz zabavu rešiti niz edukativno-zabavnih zagonetaka, kako biste došli do konačnog otkrića i nagrade!

Tesla dani 2016 – inspiracija i avantura

Ukoliko želite da zavirite u stare hidroelektrane Elektroprivrede Srbije, koje su pravi živi muzeji, da doživite kraljevski doček za Nikolu Teslu ili ekskluzivno vidite eksperiment koji je Tesla izveo u svojoj laboratoriji pre tačno 125 godina, ne propustite Tesla dane 2016!

Ceo program Tesla dana 2016, koji se odvijaju u desetak gradova širom Srbije, možete pratiti na sajtu rute Putevima Tesle – www.teslaways.rs. Manifestacija je sačinjena od niza mahom besplatnih programa, koji će se odvijati u više desetina ustanova, kao i na otvorenim prostorima.

Ovogodišnji veliki jubilej – 160 godina od Teslinog rođenja se, u okviru kulturno turističke rute Putevima Tesle, obeležava jednomesečnom manifestacijom Tesla dani 2016. Tokom čitavog jula 2016. godine, brojnim zanimljivim izložbama, eksperimentima, predavanjima, neobičnim turama i obilascima, kao i raznim drugim dešavanja inspirisanim Nikolom Teslom i njegovim životom, vremenom elektrifikacije i industrijalizacije, proslavlja se Teslin rođendan.

Manifestacija Tesla dani je deo rute Putevima Tesle kroz Srbiju, koja obuhvata sam Muzej Nikole Tesle, Beograd iz ugla Nikole Tesle – sve ono što je Tesla video i obišao kada je 1892. godine posetio Beograd, Negotin kao rodni grad Đorđa Stanojevića, i deset malih starih hidroelektrana Elektroprivrede Srbije, koje su pravi mali živi muzeji, a nastale su mahom zahvaljujući velikom prijateljstvu i saradnji Tesle i Stanojevića. Na Putevima Tesle je još i Muzej Jovana Jovanovića Zmaja u Sremskoj Kamenici, Teslinog omiljenog pesnika, zatim manastir Šišatovac odakle potiče Teslina ljubav prema golubovima, kao i Zavičajni kompleks Mihajla Idvorskog Pupina, Teslinog savremenika, prijatelja i donekle rivala.

Podsećamo:
– u SRC „Pionirski grad“ biće organizovan Tesla dan,
– u toku je manifestacija „Teslin narod“,
– biće obeležen Dan nauke – ispred Ušće SC.
Vikend u znaku Nikole Tesle

„Doživi Teslu“ u Muzeju

Prva virtuelna izložba posvećena našem naučniku postavljena je u Muzeju Nikole Tesle. Izložba pruža mogućnost kontakta s njim u četiri njegova životna i stvaralačka doba, od mladih do poodmaklih godina, ali i pogled na to kako je naš naučnik video budućnost.

U okviru nove postavke „Doživi Teslu“ u Muzeju Nikole Tesle, koja će posetiocima biti dostupna od 9. jula, biće omogućena šetnja sa našim najpoznatijim naučnikom i to pomoću tehnologije virtuelne realnosti.

Tako u Teslinom društvu, koji o svojim dostignućima priča na srpskom jeziku, možete obići njegovu hidrocentralu na Nijagarinim vodopadima ili sobu u hotelu „Njujorker“ u kojoj je živeo i proveo poslednje dane, asistirati mu u Kolorado Springsu ili na platfotmi tornja na Long Ajlendu, pa čak i putovati svemirom.

Autor izložbe je Vitomir Jevremović koji kaže da će posetioci imati osećaj kao da se zaista nalaze pored samog Tesle…

– On će im se obratiti i oni će u svakom trenutku videti njegovu emociju. Zahvaljujući obimnoj muzejskoj građi, originalnim fotografijama, kao i Teslinim ličnim predmetima, potpuno smo rekonstruisali Tesline laboratorije i mesta njegovih najvećih pronalazaka, kao i sam njegov lik. Ovo će biti iskustvo koje inspiriše i budi želju za saznanjem – kaže Jevremović.

Na ovaj jedninstveni način posetioci će čuti o njegovim dostignućima, saznati kakav je odnos imao sa Edisonom, zašto se nikada nije oženio i asistirati mu u eksperimentima.

Kako bi i strani turisti mogli da steknu potpuni doživljaj virtuelnog Tesle, prezentacija će biti uskoro prevedena i na engleski jezik.

Naučni skup

Pored najavljene izložbe, podsećamo da će u ponedeljak, 11. jula od 9.30, u Svečanoj sali SANU biti održan naučni skup „Tesla za sva vremena“ posvećen obeležavanju jubileja – 160 godina od rođenja Nikole Tesle.

Učesnici će pričati o Teslinoj poseti Srbiji, Teslinom radu u Americi, o njegovim pronalascima i legatu, uz projekcije kratkih filmova o velikom naučniku. (danubeogradu.rs)

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.