Naslovna » Turizam » Volim Beograd » Jevrejski centar „Habad Srbija“ u Beogradu

Jevrejski centar „Habad Srbija“ u Beogradu

Jevrejski centar „Habad Srbija“ otvoren je u Ulici Kneza Miloša 61.

To je prvi centar organizacije Habad Lubavič u Srbiji koji radi na očuvanju jevrejske tradicije i kulture.

Centar su otvorili rabin Jošua Kaminecki, ambasador Kanade u Srbiji Filip Penington i savetnik srpskog premijera Vladimir Božović.

Obraćajući se zvanicama na prijemu, ambasadorka Izraela u Srbiji Alona Fišer-Kam je poručila da Izreal i Srbiju povezuju iste vrednosti, interesi, ali i zabrinutost i nada, te da i jedni i drugi traže načine da za svoje građane obezbede bolji život, uslove i obrazovanje, prenosi RTS.

Centar „Habad Srbija“ je, kako je rekla, velika stvar za Jevreje koji putuju, a žele da se odmore na svoj način gde god da se nalaze i da osete atmosferu i izraelski način života.

Podsećajući na Holokaust, koji su Jevreji preživeli za vreme Drugog svetskog rata, ona je rekla da se Zakon o restituciji, koji postoji u Srbiji, izuzetno ceni u Izraelu.

Domaćin prijema rabin Jošua Kaminecki, poželevši dobrodošlicu, rekao je da se nada da će ova zgrada biti puna ljudi i aktivnosti u godinama koje dolaze. On je, takođe, svima čestitao i predstojeću jevrejsku Novu godinu, Roš Hašanu, dobru i sreću godinu.

„Habad Srbija“ predstavlja edukativni centar, kako za najmlađe, tako i za nešto starije. Otvaranjem centra Beograd je dobio i ritualno kupatilo – mikve, a u zgradi se nalazi i košer kuhinja.

Otvaranju Centra prisustvovali su predstavnici vlade, diplomatskog kora, Jevrejske opštine Beograd i druge zvanice.

Uređuje: Dan u Beogradu

Dan u Beogradu osnovan je 2011. godine i jedan je od najčitanijih lokalnih portala u Srbiji. Osnivač i glavni urednik je Nenad Mandić - Ah Neša.

2 komentari

  1. Treba postovati tudju kulturu i tradiciju da bi bii postovani,sto vise ovakvih centara bolje cemo se razumeti sa svetom.

  2. Poštovani, veliki sam poštovalac vaše kulture i tradicije. Obzirom da naš Srpski narod sa Jevrejskim vezuje mnogo sličnosti kroz istoriju, uvek sam se divila tom narodu i poštovala njihovu kulturu, veru i tradiciju koju čvrsto neguju. Bilo u kom kraju sveta da sam bila uvek sam želela da posetim stambene i poslovne kvartove koji pripadaju Jevrejskom narodu što zbog uređenosti to i zbog divljenja poštovanja njihovog zajedništva, gde se svi drže zajedno i pomažu jedni drugima. Imala bih želju, naravno ako je to moguće, da postanem član nekog vašeg udruženja kako bih još više upoznala vašu kulturu i vaše običaje! Unapred hvala na razumevanju i odgovoru, pozdrav Svetlana