Naslovna » BG svaštara » Budući Beograd » Betonski brod: Restauracija u toku

Betonski brod: Restauracija u toku

Buduća prestonička turistička atrakcija „Betonski brod“ trenutno se restaurira.

Brod ima veliku istorijsku vrednost, jer je jedan od samo dva „preživela“ betonska broda u Evropi. Drugi se nalazi u nemačkom pomorskom muzeju „Roštok“.

Obnovu broda radi firma „Skitrack international“, koja je prihvatila rizik za spasavanje od potpunog uništenja.

Marko Malenić i Ivan Sinadinović su našli način da od polupotopljenog broda u blizini Savske promenade naprave plovilo kojim Beograd može da se ponosi.

– Ovo će biti mesto kulturnih dešavanja, prostor u kome će svoj kutak imati i Turistička organizacija Beograda. Ovaj brod predstavlja simbol novog Beograda. Tako su ovi momci uzeli polupotopljen brod kojeg niko nije želeo, obnovili ga i danas izgleda tako da zaista možemo biti ponosni. To je primer kako mladi mogu svojim inicijativama da promene stvari i učine svoj grad lepšim – rekao je gradonačelnik Siniša Mali.

Gradske vlasti planiraju da obnove i druge brodove koji imaju zanimljiv istorijat, a među njima su „Župa“ i „Krajina“.

Direktor firme „Skitrack international“ Marko Malenić podsetio je da obnova broda traje dve godine i da je za sve to vreme bilo podrške Grada Beograda i njegovih javnih komunalnih preduzeća.

– Ovaj projekat je pravi primer dobre saradnje sa gradom, jer smo imali pomoć bez ikakve materijalne koristi, a bez Grada Beograda to inače ne bi bilo moguće. Mi smo Beograđani i želeli smo da brod spasemo od propadanja i uništenja i to smo uspeli našim novčanim sredstvima, entuzijazmom i verom da možemo u tome da uspemo. Ovde će se nalaziti kulturni centar, galerija, virtuelni muzej brodarstva, turističke organizacije Beograda i Nemačke i restoran, i predstavljaće sadržaj koji u gradu još nije viđen. Želimo da napravimo brend koji će nam svima doneti stari – novi duh Beograda – rekao je Malenić.

Po procenama, za mesec dana svi radovi biće završeni, a organizatori najavljuju da će prvi kulturni programi na „Betonskom brodu“ biti organizovani već od novembra. (Beoinfo)

Jedan komentar

  1. Моргенсен

    Да ли су ова два млада господина носила гајбице преко лета кад имају толико новца да уложе у реновирање брода,који постаје „културно добро“Београда да би на ексклузивној локацији добро наплаћивали ресторанске услуге,уз обилату подршку Града Београда (Синише Малог) и пратећих служби.Доминантна чињеница је да је брод грађен по налогу Хитлера па предпостављам да ће салвете у ресторану имати лого „свастику“,a конобари ће носити кратке панталоне и доколенице,и биће као у пивницама,знате већ где.