Naslovna » BG svaštara » Budući Beograd » Betonski brod: Restauracija u toku

Betonski brod: Restauracija u toku

Buduća prestonička turistička atrakcija „Betonski brod“ trenutno se restaurira.

Brod ima veliku istorijsku vrednost, jer je jedan od samo dva „preživela“ betonska broda u Evropi. Drugi se nalazi u nemačkom pomorskom muzeju „Roštok“.

Obnovu broda radi firma „Skitrack international“, koja je prihvatila rizik za spasavanje od potpunog uništenja.

Marko Malenić i Ivan Sinadinović su našli način da od polupotopljenog broda u blizini Savske promenade naprave plovilo kojim Beograd može da se ponosi.

– Ovo će biti mesto kulturnih dešavanja, prostor u kome će svoj kutak imati i Turistička organizacija Beograda. Ovaj brod predstavlja simbol novog Beograda. Tako su ovi momci uzeli polupotopljen brod kojeg niko nije želeo, obnovili ga i danas izgleda tako da zaista možemo biti ponosni. To je primer kako mladi mogu svojim inicijativama da promene stvari i učine svoj grad lepšim – rekao je gradonačelnik Siniša Mali.

Gradske vlasti planiraju da obnove i druge brodove koji imaju zanimljiv istorijat, a među njima su „Župa“ i „Krajina“.

Direktor firme „Skitrack international“ Marko Malenić podsetio je da obnova broda traje dve godine i da je za sve to vreme bilo podrške Grada Beograda i njegovih javnih komunalnih preduzeća.

– Ovaj projekat je pravi primer dobre saradnje sa gradom, jer smo imali pomoć bez ikakve materijalne koristi, a bez Grada Beograda to inače ne bi bilo moguće. Mi smo Beograđani i želeli smo da brod spasemo od propadanja i uništenja i to smo uspeli našim novčanim sredstvima, entuzijazmom i verom da možemo u tome da uspemo. Ovde će se nalaziti kulturni centar, galerija, virtuelni muzej brodarstva, turističke organizacije Beograda i Nemačke i restoran, i predstavljaće sadržaj koji u gradu još nije viđen. Želimo da napravimo brend koji će nam svima doneti stari – novi duh Beograda – rekao je Malenić.

Po procenama, za mesec dana svi radovi biće završeni, a organizatori najavljuju da će prvi kulturni programi na „Betonskom brodu“ biti organizovani već od novembra. (Beoinfo)

Uređuje: Dan u Beogradu

Dan u Beogradu osnovan je 2011. godine i jedan je od najčitanijih lokalnih portala u Srbiji. Osnivač i glavni urednik je Nenad Mandić - Ah Neša.

Jedan komentar

  1. Моргенсен

    Да ли су ова два млада господина носила гајбице преко лета кад имају толико новца да уложе у реновирање брода,који постаје „културно добро“Београда да би на ексклузивној локацији добро наплаћивали ресторанске услуге,уз обилату подршку Града Београда (Синише Малог) и пратећих служби.Доминантна чињеница је да је брод грађен по налогу Хитлера па предпостављам да ће салвете у ресторану имати лого „свастику“,a конобари ће носити кратке панталоне и доколенице,и биће као у пивницама,знате већ где.