Naslovna » Izlasci » Festivali » Slobodna zona 2016 – prateći programi i gosti
Pod suncem
Pod suncem

Slobodna zona 2016 – prateći programi i gosti

Festival Slobodna zona biće održana od 10. do 15. novembra, a značajan deo manifestacije biće prateći programi.

Više o festivalu pročitajte na ovoj stranici, na kojoj se nalazi i program.

Publika će odlučivati, kao i do sada, kojih će pet filmova narednog proleća ići na turneju po gradovima Srbije.

Selektorka novog programskog segmenta Slobodne zone – Regionalne selekcije, Biljana Tutorov, pred publiku dovodi neke od najzapaženijih filmova iz prethodne festivalske sezone, koji se na autorski ubedljiv način bave problemima prošlosti, sadašnjosti i budućnosti onoga što se u nedostatku bolje reči pomirljivo naziva „regionom“.

Autorke i autori ovih 17 filmova, beskompromisno pozivaju na dijalog, pomirenje, afirmisanje kulture sećanja i iskreno suočavanje sa posledicama ratova na području bivše Jugoslavije. Neki od njih biće gosti Slobodne zone i lično će predstaviti svoje filmove u razgovoru sa publikom.

Prateći programi posvećeni dijalogu

Prateći programi festivala posvećeni su dijalogu. Tu su, pre svega, Noćni razgovori koje uređuje i vodi Ivan Milenković – koji će sa svojim gostima četiri festivalske večeri posvetiti temama diktature (Pod suncem, r. Vitalij Manski), aktivnog suočavanja sa prošlošću i njenim posledicama (Žene plešu sećanja, r. Alehandra Vasaljo, Pia Sikardi), korupcije, samovolje države(a) (Treći, r. Arsen Oremović) i društvom na ivici potpunog uništenja čija su najstrašnija metafora ljudi primorani da napuštaju svoje potpuno razorene domove (Ukleti, r. Liva Jazji).

Ove godine prateći transmedijalni program Cross Media Zona obuhvata 13 naslova koji kombinuju aktivizam i najsavremenije digitalne tehnologije sa filmskim izrazom, kroz nekoliko različitih digitalnih platformi. Digitalnii i VR lounge Slobodne zone u Domu omladine, uz posebnu web stranicu festivala, upoznaće posetioce sa najboljim najautentičnijim ostvarenjima svetske produkcije koja se društveno-angažovanim temama i pitanjima bave uz pomoć najnovije tehnologije, kroz inovativne narativne strategije i modele. U ovim nelinearnim pričama gledalac je i sam u potrazi za (svojom) istinom i aktivno učestvuje u nastanku priče.

Slobodna zona: Noćni razgovori
Slobodna zona: Noćni razgovori

U multimedijalnoj sali Jugoslovenske kinoteke tokom tri festivalska dana će u saradnji sa Media deskom Kreativna Evropa za Srbiju, biti održan i Masterklas Slobodne zone. Predavači Sintia Žil, Robert Zuber, Sara Božanić i Miha Čelar baviće se značajem, šansama i budućnošću angažovane transmedijske produkcije i distribucije, a Miha Čelar će polaznicima ekskluzivno demonstrirati prvi regionalni transmedijski dokumentarac iOtok.

Još jedan kuriozitet ovogodišnjeg festivalskog izdanja je i prilika da se publika upozna sa gostima Slobodne zone, filmskim profesionalcima i umetnicima iz celog sveta.

Svakog festivalskog dana od 12.00, u Metropolis Music Cafe-u biće organizovana Kafa sa autorom, druženje i dijalog o uzbudljivim filmovima i važnim temama kojima se oni bave.

Festival Slobodna zona održava se u Dvorani Kulturnog centra Beograda, Domu omladine, Dvorani Jugoslovenske kinoteke i Art bioskopu Kolarac u Beogradu, u bioskopu Arena Cineplex i Muzeju Savremene umetnosti Vojvodine u Novom Sadu i u Niškom kulturnom centru i bioskopu Vilin grad u Nišu. (danubeogradu.rs)

Uređuje: Ah Neša

Novinar iz Beograda od 1992. godine, osnivač je i glavni i odgovorni urednik portala Dan u Beogradu.