Naslovna » Izlasci » Festivali » 12. Slobodna zona: Pedeset filmova iz celog sveta
12. Slobodna zona

12. Slobodna zona: Pedeset filmova iz celog sveta

Dvanaesto izdanje festivala Slobodna zona obuhvatiće 50 igranih i dokumentarnih ostvarenja iz celog sveta.

Ove jeseni, od 10. do 15. novembra, Slobodna zona biće održna u bioskopima Beograda, Novog Sada i Niša.

Novo ostvarenje čileanskog reditelja Pabla Laraina „Neruda“, biće simultano prikazano na svečanom otvaranju Slobodne zone 2016 u Sava centru, bioskopu Arena u Novom Sadu i Vilin grad u Nišu.

Okosnicu programa, kao i prethodnih godina, čine filmovi koji se bave problemima savremenog društva u doba globalizacije – od rata u Siriji (potresni dokumentarac „Ukleti“ sirijske rediteljke Live Jazji o ljudima zarobljenim u ruševinama sirijskih gradova) i njegovih posledica (Berlinski pobednik „Požar na moru„, Đanfranka Rosija) do zastrašujuće perspektive globalnog sajber rata u koji je svet već zakoračio (Zero Days).

Program „Ženska linija“ predstavlja dva izuzetna filma o nasilju i prevazilaženju lične i kolektivne traume – junakinje filmova „Zamka za snove“ i „Žene plešu sećanja“ (Alehandra Vasaljo, Pia Sikardi) na ličnom primeru pokazuju kako se kroz stvaralački čin i društvenu akciju artikuliše protest i osvajaju prava i slobode.

»»» Slobodna zona 2016 – prateći programi

I glumica Melani Loren i aktivista Siril Dion u filmu „Sutra“ istražuju da li je kasno i još uvek moguće menjati svet i šta svako od nas kao pojedinac može da učini na putu promene.

Bespuća Luizijane u kojima na obali umirućeg jezera, u nekoj vrsti kažnjeničke kolonije preživljava grupa autsajdera (Uncertain) i tročlana porodica koju u betonskoj pustinji Pjongjanga greje sunce Velikog Vođe (Pod suncem) samo su dva najudaljenija pola između kojih je razapeto čovečanstvo – svojim filmovima autori i autorke filmova na ovogodišnjoj Slobodnoj zoni svedoče da su nada, kreativnost i mogućnost promene korak koji nas deli od slične sudbine.

»»» Slobodna zona 2016 – sinopsisi filmova

Slobodna zona od ove godine dobija i takmičarski karakter. Stručni žiri će dodeliti nagradu – za koju će se podjednako boriti dokumentarni i igrani filmovi – i to za Najbolji angažovani film u Regionalnoj i Međunarodnoj konkurenciji, kao i nagradu Human rights žirija.

Nagradu za Najbolji film u okviru selekcije 14+, dodeliće srednjoškolski žiri – Slobodna zona Junior. Već tradicionalna Nagrada publike festivala Slobodna zona, biće dodeljena filmovima koji su tokom festivala ostavili najsnažniji utisak na posetioce. Najvernija publika festivala se i ove godine poziva da svojim recenzijama prenese jedinstveni pogled na neki od filmova sa ovogodišnjeg programa i konkuriše za Nagradu za publiku.

Ulaznice za otvaranje, tj. film „Neruda“, možete kupiti na biletarnicama Sava centra i Eventima po ceni od 500 RSD. (danubeogradu.rs)

Slobodna zona 2016 – program

12. Slobodna zona - program: DKCB 12. Slobodna zona - program: DOB 12. Slobodna zona - program: Kinoteka 12. Slobodna zona - program: Kolarac 12. Slobodna zona - program: Novi Sad 12. Slobodna zona - program: Niš

Uređuje: Ah Neša

Novinar iz Beograda od 1992. godine, osnivač je i glavni i odgovorni urednik portala Dan u Beogradu.