Naslovna » Izlasci » Festivali » Deseti Festival nauke na Beogradskom sajmu
Deseti Festival nauke na Beogradskom sajmu

Deseti Festival nauke na Beogradskom sajmu

Od 15. do 18. decembra na Beogradskom sajmu biće održan 10. Festival nauke, jedan od najpopularnijih u jugoistočnoj Evropi.

Pod sloganom „Čista desetka“ stotine naučnika i naučnih demonstratora povešće na jubilarno putovanje sve radoznale posetioce u fantastičan svet nauke.

Desetu godinu zaredom nauka će obeležiti decembar u Srbiji. Na hiljade eksperimenata, radionica, predavanja i naučnih šou programa staviće Beograd na naučnu mapu sveta.

– Ovo je značajan jubilej za Festival nauke kao i za popularizaciju nauke u Srbiji. Bili smo pioniri kada smo pre deset godina u Srbiji odlučili da nauku predstavimo na drugačiji, zanimljiv i zabavan način, kakva ona zaista i jeste. Po ugledu na beogradski, inspirisali smo mnoge druge, školske festivale nauke da nastaju i rastu. Rasli smo a sa nama i generacije mladih kojima je postalo normalno da se raduju decembru zbog nauke. Dobar deo uspeha stigao je i zahvaljujući tome što smo znali da slušamo i menjamo se. Slušali smo naše naučne demonstratore bez kojih Festival ne bi bio jedinstven, slušali smo posetioce i njihove želje, primedbe i predloge. Ulazimo u drugu deceniju postojanja, u kojoj obećavamo da ćemo biti bolji, inovativniji i mudriji – rekla je Ana Jovanović, direktorka Festivala nauke.

Ove godine Festival nauke dobija više prostora, s ciljem da ponudi još raznovrsniji program zanimljiv različitim starosnim grupama posetilaca, sa ili bez naučnog predznanja. Tako pored prošlogodišnjih hala 3 i 3A naučna zabava širi se i na halu 11 Beogradskog sajma.

– Festival nauke u Beogradu nije važan samo za ljude koji gaje strast prema nauci, on je postigao jedan veći cilj onda kada je uspeo da popularna nauka ima podjednako brojnu publiku kao što je imaju neki muzički ili filmski festivali – ocenio je Nemanja Đorđević, direktor Centra za promociju nauke.

Deseti Festival nauke na Beogradskom sajmu

Trideset interaktivnih postavki

Hala 3 biće rezervisana za interaktivne postavke (uzrast 10+), njih 30, kroz koje će posetioce provesti više od 650 mladih naučnih komunikatora.

Ovo je mesto gde će nauka doslovno moći da se vidi, pipne, omiriše i oseti. Svi zainteresovani posetioci dobiće priliku da zavire u čudesni svet mikroorganizama, pogledaju svet kroz oči raznih omiljenih životinja, da vide prave kosti žirafe, konja, bivola, eksperimentišu sa fenomenima iz nano, mikro i makro sveta, saznaju da li biljke mogu da nas čuju i vide, kako drvo stari, i još mnogo, mnogo toga.

– Novine u ovogodišnjem programu čine drugačija podela programa, što prati i sama podela prostora na Sajmu kojeg ove godine zauzimamo više. Tako ove godine imamo pogled na realnost očima drugih vrsta, virtuelnu realnost, idemo na Mars, ispod zemlje, u slatkovodne ekosisteme, u nanosvet, sviramo cevima, laserima i Teslinim transformatorom i na voću, otkrivamo uzbudljive svetove mikroorganizama, kako drvo stari, pokazaćeno prave skelete domaćih i divljih životinja, i otkrićemo tajne puteva preko putopisaca iz starih civilizacija, testiraćemo vaše navike i mozgati kako da rešimo brojne matematičke probleme – rekla je Aleksandra Patenković, programska koordinatorka Festivala nauke.

Festival nauke i za najmlađe i za tinejdžere

U Zoni ekspertinejdžera (uzrast 10+), namenjenoj isključivo promociji nauke kroz predstavljanje rada osnovnih i srednjih škola, tinejdžeri će svojim vršnjacima predstaviti postavke iz imunologije, biologije i optike, fizike i elektronike, ali i iz književnosti i istorije.

Malu zonu (uzrast 7+) čine naučne igraonice po meri svakog deteta, s akcentom na najmlađe, i osmišljene su s idejom da razbude maštu i iskažu svoju kreativnost kroz jednostavne zadatke iz matematike, hemije, biologije.

Slaganje kocki, vezivanje pertli, otkrivanje struje i sviranje na voću i povrću samo su detalji onoga što očekuje najmlađe posetioce 10. Festivala nauke.

Deseti Festival nauke na Beogradskom sajmu

Na kraju godine u kojoj se obeležava 160 godina od rođenja Nikole Tesle, jednog od najblistavijih umova čovečanstva, Festival nauke je deo programa posvetio upravo ovom naučniku i to simboličnom „EPS Teslinom zonom“ (uzrast 10+) smeštenom u hali 3A. U ovoj zoni, svi zainteresovani imaće prilike da se upoznaju sa glavnim Teslinim izumima, ali i svim onim otkrićima koje je njegov rad omogućio, inspirisao i unapredio.

Hala 11 na desetom Festivalu nauke biće rezervisana za naučne-šou programe (uzrast 10+). Na zahtev publike, fizički i laser šou Univerziteta Lund iz Švedske u novom i unapređenom izdanju vraća se na Festival nauke. Pored Šveđana, gosti iz Estonije, Francuske i Slovenije, spremni su da očaraju posetioce svojim nesvakidašnjim nastupima na naučno-fantastičnoj bini Festivala nauke.

Festival nauke je najveći događaj koji se bavi promocijom nauke i obrazovanja u jugoistočnoj Evropi. Misija Festivala nauke jeste veći značaj obrazovanja u društvu, kroz zanimljive, moderne i nove metode.

Cene ulaznica i rezervacije

Više od polovine publike Festivala nauke čine školske posete zbog čega je program festivala namenjen upravo dopuni školskog programa. Zbog toga su prvi i drugi festivalski dan, 15. i 16. decembar (10.00 – 18.00) posvećeni prvenstveno školskim posetama.

Cena ulaznice za grupnu posetu je 400 RSD (minimum 15 osoba). Na 15 kupljenih karata jedna je besplatna i dobijaju ih nastavnici/profesori kao pratioci grupa. Sve školske posete moraju se unapred rezervisati.

Zbog ograničenih kapaciteta, posebno se rezervišu programi za naučnu binu. Ove godine su svi programi na naučnoj bini besplatni, osim programa Univerziteta Lund iz Švedske za koji je, pored obavezne rezervacije, potrebno kupiti i doplatnu ulaznicu od 100 RSD.

Za rezervacije i sve dodatne informacije o školskim posetama možete kontaktirati naše koordinatore za školske posete na e-mail adresu posete@festivalnauke.org ili na 011/4077-573 i 064/0166917.

Subota i nedelja, 17. i 18. decembar (10.00 – 20.00) u halama 3, 3A i 11 rezervisani su za pojedinačne posete. Cena ulaznice je 450 RSD, a cena parkinga po satu je 100 RSD.

Ulaznica važi za jedan festivalski dan. Samo za predstavu Laser show, Univerziteta iz Lunda (Švedska) potrebna je doplatna karta u iznosu od 100 RSD. Kupovinom ulaznice stičete pravo na festivalski pečat koji vam omogućava više ulazaka i izlazaka u festivalske prostore tokom jednog dana. Deca do pet godina uz pratnju roditelja ne plaćaju ulaz.

Prodaja ulaznica počinje 10. novembra. (danubeogradu.rs)

Uređuje: Dan u Beogradu

Dan u Beogradu osnovan je 2011. godine i jedan je od najčitanijih lokalnih portala u Srbiji. Osnivač i glavni urednik je Nenad Mandić - Ah Neša.