Naslovna » BG servis » Počela rekonstrukcija Trga Slavija

Počela rekonstrukcija Trga Slavija

Kao što je najavljeno pre šest meseci, počelo je izmeštanje spomenika i posmrtnih ostataka Dimitrija Tucovića, a time i rekonstrukcija Trga Slavija.

Posmrtni ostaci jedne od najznačajnijih istorijskih ličnosti 20. veka, koji je poginuo kao oficir Vojske Kraljevine Srbije u Kolubarskoj bici, uz sve državne i vojne počasti biće pohranjeni u Aleji velikana, gde i pripadaju.

Sklanja se ploča po ploča i svaka je snimljena i popisana, posle čega će biti potpuno restaurirana. Do kraja sledeće godine, spomenik će biti postavljen na predviđenoj lokaciji između ovog trga i Ulice kralja Milutina, na sredini budućeg parka. Na taj način spomeniku će moći da se priđe i da se na dostojan način oda počast Dimitriju Tucoviću.

Direktor „Pogrebnih usluga“ Dragan Baltovski, čije su ekipe angažovane na ovom poslu, precizirao je da se posmrtni ostaci Tucovića nalaze tačno ispred spomenika, po nacrtu iz 1949. kada su oni i preneti na trg. Kako je naglasio, mesto u Aleji velikana na Novom groblju biće znatno primerenije rešenje jer su tamo sahranjene brojne znamenite ličnosti koje su omogućavale državni i svaki drugi razvoj Srbije.

U prvoj fazi rekonstrukcije Trga Slavija predviđena je izrada fontane, što počinje u narednih desetak dana.

Više o fontani pročitajte OVDE.

Gradske vlasti naglašavaju da tokom radova na fontani neće biti obustavljanja saobraćaja, a kada krenu radovi na kolovozu, napravljena je posebna organizacija saobraćaja kako bi se on odvijao što „tečnije“.

Na Slaviji više neće biti autobuskih stanica i pešački prelazi će biti udaljeni od pedeset do sto metara od trga. Slavija će biti znatno protočnija jer, kako je istakao Vesić, preko nje dnevno prelazi čak 70 hiljada vozila. (Beoinfo)

Uređuje: Dan u Beogradu

Dan u Beogradu osnovan je 2011. godine i jedan je od najčitanijih lokalnih portala u Srbiji. Osnivač i glavni urednik je Nenad Mandić - Ah Neša.