Naslovna » BG svaštara » Budući Beograd » Tramvaji od Slavije do Kalemegdana

Tramvaji od Slavije do Kalemegdana

Gradske vlasti najavljuju da će tramvaji kao nekad saobraćati od Slavije do Kalemegdana, Ulicom kralja Milana.

Ideja je da od Slavije, preko Kralja Milana, Terazija, Trga republike i Vasine ulice do Kalemegdana (Donji grad) saobraća tramvaj na liniji 1.

Osim toga produžila bi se i linija 6, pa bi od Tašmajdana nastavila dalje na Trg Nikole Pašića, Terazije, Trg republike, Vasinu, Kalemegdan i Pristanište.

Tramvaji će se uklopiti u koncept pešačke zone, a Terazije će izgledati slično kao pre skoro 70 godina, pre uklanjanja šina i uvođenja trolejbusa.

Elektrobusi pa tramvaji

Rekonstrukcijom Slavije šine će ostati u tom krugu, a nastavak izgradnje uslediće tek u drugoj fazi proširenja pešačke zone kada će Terazije, Kralja Milana i Trg Nikole Pašića biti rezervisani samo za šinski prevoz, taksi vozila i pešake.

U prvoj fazi, kroz Kralja Milana i Terazije biće uvedeni elektrobusi. Nabavkom četrdesetak vozila, oni će saobraćati na linijima 19, 21, 22 i 29 i takvo stanje potrajaće sve dok ih u centru ne odmene tramvaji.

Takođe, da bi tramvaji preko Terazija bili uvedeni potrebno je napraviti i skretnice u Ulici Tadeuša Košćuška, da se izgrade tri kilometra dvokolosečne pruge i kupi 16 novih tramvaja i da elektrobusi na pomenutim linijama dobiju novu okretnicu na Slaviji, pored Narodne banke.

Postoji mogućnost da tramvaji na novoj deonici voze bez kontaktne mreže, jer u nove „španske“ tramvaje mogu da se ugrade kondenzatori, što im omogućava da idu bez napajanja.

Tramvaj broj 1 bio je prva linija gradskog prevoza u Beogradu 1892. godine, kada je osam tramvaja sa konjskom zapregom povezivalo deonicu od Kalemegdana do Slavije. Na istoj trasi, 1947. godine uvode se trolejbusi, a tramvaji odlaze u prošlost. (Beoinfo)

Uređuje: Dan u Beogradu

Dan u Beogradu osnovan je 2011. godine i jedan je od najčitanijih lokalnih portala u Srbiji. Osnivač i glavni urednik je Nenad Mandić - Ah Neša.