Naslovna » BG svaštara » Za lepši dan u Beogradu » Učimo danski: Hige, reč koja znači uživanje
Učimo danski: Hige, reč koja znači uživanje

Učimo danski: Hige, reč koja znači uživanje

Male stvari čine ljude srećnim, a hige je pojam u vezi sa tim, potekao iz Danske, o kojem se sve više govori.

U knjižarama je u naslovima knjiga, analiziraju ga stručnjaci, poznavaoci velnes trendova navode da će biti jedan od hitova u 2017. godini…

Predlažemo, zato, da proverimo o čemu je reč i da, ukoliko obećeva, pokušamo da uvedemo hige u naš dan u Beogradu.

Hige (u originalu hygge, slovo „i“ se izgovara između „i“ i „u“) je jedna od onih reči koje se ne mogu prevesti. Hige je udobnost (Danci kažu da je ovo značenje najbliže), opuštenost, toplina, trenuci zadovoljstva, sreće, osećej zaštićenosti, sigurnosti i lepote dobrih, malih, običnih stvari.

Ako uspemo da obezbedimo, bar na kratko, stanje u kojem nema stresa, neizvesnosti, besa, pritiska spoljnih okolnosti… i zaista uživamo u nečemu, sami ili u društvu, u gradu ili prirodi – bićemo veoma blizu da hige osetimo i doživimo.

Bogatstvo umesto lišavanja

U čemu je tajna nove popularnosti starog danskog pojma, običaja, i navika koje ga prate?

Najpre, u potpunoj suprotnosti sa savremenim trendovima lišavanja.

U skladu sa preporukama, 21. vek nam je doneo brojna ograničenja – iz ishrane smo izbacili masti, ugljene hidrate, poneki i žitarice, namirnice životinjskog porekla… Odnosi sa dragim osobama postali su predmet analiza, više nego „stvar srca“. Zadovoljstvo i ispunjenost na radnom mestu zamenio je strah i pritisak zbog oštre konkurencije.

Ljudi na čitavoj planeti imaju isti problem – kako se uklopiti u sve strožiji sistem pravila, koja iz naših života proteruju jedno po jedno zadovoljstvo.

Učimo danski: Hige, reč koja znači uživanje

Odgovor su dali Danci. Oni imaju hige.

Pažnju na svoje male rituale pod ovim imenom privukli su kada se pokazalo da su, po mnogim istraživanjima – najsrećnija nacija na svetu. Činjenica da žive u društvu materijalnog blagostanja nije ih sprečila da hige ritule neguju i praktikuju kad god im se ukaže prilika.

Hige za zimski dan

Poznavaoci prilika kažu da hige nije slučajno nastao u hladnoj Danskoj, i da ga je najlepše praktikovati zimi.

Skuvajte čaj ili vino, zavalite se u omiljenu fotelju, umotajte se u meko ćebe i čitajte. Pojedite parče torte bez osećanja krivice. Upalite sveće ili vatru.

Obucite najudobniju trenerku i lagano obavljajte kućne poslove, a zatim se odmorite. Volite svoj dom, ljude sa kojima ste povezani, budite smireni i pozitivni. Prošetajte pored osvetljenih izloga, osetite u vazduhu miris obližnje pekare, oslušnite buku grada, uživajte u miru koji sebi i drugima darujete…

Evo i naslova knjiga koje su trenutno hit u svetu, pa će biti još jasnije „Hige: Danska umetnost sreće“, „Kako upražnjavati hige: Tajna nordijskog života“, „Hige: Slavljenje jednostavnih zadovoljstva. Živeti na danski način“, „Udoban život. Ponovno otkrivanje radosti u malim stvarima kroz danski koncept hige“…

***

Trudite se, dakle, da sebi priuštite, obezbedite, poklonite hige, da ga naučite. Na vama je da izaberete vreme, način, mesto i /ili društvo.

Postoje primeri, ali ne postoji preporuka za hige, kao ni za srpsku reč kojom ćete ga označavati. Važno je, za početak, ovaj lep pojam upoznati, znati da je koristan, moguć i – da zavisi od vas samih. (danubeogradu.rs)