Naslovna » Turizam » Ukusi Beograda » Zanimljivosti: Šardone (chardonnay)
Šardone (chardonnay)

Zanimljivosti: Šardone (chardonnay)

Da li ste znali da je šardone (chardonnay) jedna od najpopularnijih belih sorti vinove loze na planeti?

Možemo ga naći u vinima koja potiču sa svih meridijana, od Kalifornije preko Evrope do Australije. Vrlo često se krije i ispod etikete šampanjca…

Ova sorta je prilično prilagodljiva pa se može gajiti u vinogradima u raznim klimatskim uslovima. Ta široka rasprostranjenost je uticala i na njegovu popularnost. Do te mere, da je u jednom trenutku na pitanje „šta piješ?“ u Americi nastao izraz ABC odnosno „Anything but Chardonnay“ („bilo šta osim šardonea“) kojim su promoteri lokalnih sorti pokušali da gerilskim marketingom utiču na popularnost šardonea.

Šardone je dosta prisutan i u Srbiji. Vina od ove sorte su veoma popularna, bez obzira da li je u pitanju stil jednostavnijih voćnih vina ili kompleksnih, odležalih u drvenim sudovima.Alkohol može biti štetan po zdravlje!

Interesantno je da sorta šardone ima zajedničko poreklo sa srpskom belom sortom smederevka. Naime, i naša domaća smederevka i šardone su nastali od sorte gue blan (gouais blanc).

Šardone je zahvalan kad je u pitanju slaganje sa hranom.

Može da bude dobar izbor uz rižoto sa povrćem, meke bele sireve, belu ribu, testenine sa kremastim prelivima ili na domaćem terenu recimo uz ćuretinu sa mlincima. (pruna.rs)