Naslovna » BG svaštara » Književnost » Arhipelag: Kratka istorija čokolade
Arhipelag: Kratka istorija čokolade

Arhipelag: Kratka istorija čokolade

U izdanju Arhipelaga objavljena je „Kratka istorija čokolade“ čiji su autori Ivana Vasiljević i Đoko Maljenović.

Ovo je knjiga o istoriji jedne strasti, jednog ukusa i jednog umeća. Uz obilje fotografija, od kojih je značajan broj u koloru, ova knjiga oblikuje uzbudljivu priču o istoriji proizvoda koji u različitim izdanjima dugo traje.

„Kratka istorija čokolade“ je neobična, zanimljiva, istraživačka, podsticajna i neodoljiva knjiga koja govori o tome kako je nastala čokolada, kako je, potom, čokolada stigla u Evropu, ali i kako su se kroz istoriju menjali tehnologija i proizvodi, kako su se osvajali novi prostori za ukus kakvog ranije nije bilo, kako su nastajala otkrića koja su ispunila i promenila istoriju i svakodnevicu privatnog života.

Na kraju knjige nalazi se i kratak pregled istorije čokolade u Srbiji.

Čokoladu su otkrili Maje i Asteci, Kolumbu se nije dopao njen ukus, pa je nije ni preneo sam sobom u Evropu, sve dok je u Evropu, najpre u Španiju, nije doneo Hernan Kortes.

Čokolada je dugo služena kao čokoladni napitak, Kazanova je smatrao neprevazođenim sredstvom zavođenja i afrodizijakom, da bi u današnjem obliku počela da se proizvodi tek od 1778. godine.

U naše krajeve čokolada stiže sa Eugenom Savojskim čija se vojska okrepila čokoladnim napitkom pred Senćansku bitku 1697. godine.

Vekovima je čokolada u Evropi bila plemićka poslastica, da bi u modernom dobu napustila uske krugove, prevazišla sve okvire i postala deo svakodnevice.

Ivana Vasiljević i Đoko Maljenović, dvoje stručnjaka s dugogodišnjim iskustvom u oblasti konditorske industrije, kako u naučnoistraživačkom radu, tako i u neposrednoj proizvodnji, predstavili su u knjizi „Kratka istorija čokolade“ svoja iskustva i iz prve ruke nam pokazali lepotu i značaj, tajne i najuzbudljivije epizode u istoriji čokolade.

Knjiga „Kratka istorija čokolade“ u drugom delu govori o najpoznatijim vrstama čokolade, o najznačajnijim proizvođačima u njenoj istoriji i u sasvim savremenom trenutku, kao i o najboljim čokolaterijama.

Otuda je ovo veoma pouzdana, praktična i korisna knjiga. Ona, na jednoj strani, otkriva istoriju proizvoda koji je neodoljivi deo naše svakodnevice, na drugoj strani ona pokazuje kako je svaka istorija, pa i istorija čokolade, sačinjena od tajni i preokreta, velikih otkrića i uzleta, ali i padova i sumnji, mnogobrojnih imena i hrabrih i sposobnih ljudi koji su u svom vremenu pravili razliku, da bi nas potom suočila sa svojevrsnom geografijom zadovoljstva i uživanja, predstavljajući nam najbolje fabrike čokolade i izuzetne čokolaterije. (danubeogradu.rs)

Arhipelag: Kratka istorija čokolade

Jedan komentar

  1. Divno, ovo knjizevno delo cu morati da prikljucim listi knjiga koje zelim procitati.