Naslovna » BG svaštara » Književnost » Laguna: Marko Aleksić – Srpski viteški kod
Laguna: Marko Aleksić - Srpski viteški kod

Laguna: Marko Aleksić – Srpski viteški kod

Srpski viteški kod“ prva je naučno utemeljena rekonstrukcija vremena u kojem se razvijao viteški sistem vrednosti u Srbiji.

Uzbudljiva priča o nastanku i prirodi viteštva u Evropi i putevima kojima je nov etički kodeks dopirao do nas otkriće nam mnoštvo do sada nepoznatih detalja o boravku prvih krstaških ratnika na srpskom dvoru, prisustvu naših ljudi u Jerusalimskom kraljevstvu, uticaju tek nastalih viteških redova na srpsku vlastelu, poseti Svetog Save Sionu koja je ostavila trajne posledice na našu vitešku tradiciju.

Na osnovu sačuvanih istorijskih izvora oživeće se viteški turniri priređeni po uzoru na evropske, protumačiti simbolika grbova, predstaviti viteška oprema i običaji koji su se negovali na dvorovima naših vladara. Otkrićemo imena i sudbine prvih poznatih vitezova u Srbiji, produbiti znanja o pripadnosti legendarnih srpskih vladara i vojskovođa viteškim redovima, a iz dubina prošlosti izroniće i zaboravljene ljubavne priče, saznanja o ženama vitezovima, predstavama koje je narod imao o junacima u bleštavim oklopima.

Raspričano, dinamično i faktografski bogato predstavljanje srednjovekovnog života pokazaće na kraju kako je viteški kodeks duboko usađen u identitet evropskih nacija, pa time i u naš, i kako bez njegovog tumačenja nije moguće spoznati sve dimenzije epohalnih nacionalnih događaja – od Kosovskog boja, preko ustanka protiv Turaka do oslobodilačkih ratova u XX veku.

Marko Aleksić je objavio brojne naučne radove o temama iz srednjovekovne arheologije i istorije. Održao je predavanja u institucijama kulture širom Srbije. Poslednjih nekoliko godina je predavač u Istraživačkoj stanici Petnica. Kao stručni konsultant ili predavač sarađuje sa muzejima, fakultetima, vojnim, bezbednosnim i kulturnim organizacijama i viteškim družinama.

„Srpski viteški kod“ je u prodaji, a knjigu je objavila izdavačka kuća Laguna. (danubeogradu.rs)

Jedan komentar

  1. Vrhunska knjiga, lako se cita, a odgovara na skoro sva pitanja. Puno novih otrkica o poreklu evropskog vitestva, krstasima i templarima koji su dolazili kod nas, Srbima koji su bili u Jerusalimu, o vitezovima cara Dusana, turnirima, dvobojima, zenama vitezovima, ali posebno mi se svidja pravilno citanje nase istorije i naseg viteskog koda.