Naslovna » Izlasci » Muzika » Koncerti » Veče sevdalinki u Domu sindikata

Veče sevdalinki u Domu sindikata

Događaj koji u Beogradu postaje tradicionalan, koncert „Veče sevdalinki“, u ovogodišnjem izdanju u utorak 21. februara od 20 časova dovodi u dvoranu Doma sindikata najeminentnije izvođače čuvenih bosanskih pesama protkanih posebnim emocijama.

„Žute dunje“, „Tebi majko misli lete“, „Emina“, „Čudna jada od Mostara grada“, „S one strane Plive“, „Lijepi li su mostarski dućani“, „Moj dilbere“, „Snijeg pade na behar na voće“, „Jutros mi je ruža procvetala“, „Kad ja pođoh na Bembašu“, „Vino piju age Sarajlije“… i druge pesme čije je izvođenje najavljeno obećavaju ljubiteljima ove vrste muzike koncert za pamćenje.

Grupu umetnika predvodi doajen Nedžad Salković,  prepoznatljiv po vrsnoj interpretaciji sevdalinki pa i one kultne, “Ne klepeći nanulama”. Uz njega su tu i druga velika imena: Enes Begović, Merima Njegomir, Sejo Pitić, Reuf Feković, Marija Šestić, Ringo Hamidović, Alma Subašić, Ramiza Milkunić i Elma Hadžić.

Pevače će pratiti vrhunski dvanaestočlani orkestar maestra Dinka Mujanovića.

Sevdalinka je bosanska, gradska ljubavna pesma, pri čemu reč „bosanska“ geografski određuje autohtonost sevdalinke, reč „gradska“ urbanost, a reč „ljubavna“ sadržajnu tematiku. Reč sevdalinka nastala je od turske reči „sevda“, što znači ljubav.

U muzičkom pogledu, sevdalinku odlikuje lagani, spori, ili umereni tempo i bogata harmonija, koji ostavljaju melanholičan osećaj kod slušalaca. Svojom su strukturom veoma kompleksne pesme, nabijene emocijama, a tradicionalno se izvode sa dosta strasti i osećanja uz jedan žičani instrument /saz/ ili manji orkestar /harmonika, violina, gitara, flauta ili klarinet, kontrabas i doboš/ i uz isključivo jedan vokal. Tekstovi sevdalinki su balade, obično posvećene zaljubljivanju ili nesrećnoj ljubavi.

(danubeogradu.rs)

2 komentari

  1. Koji bre orkestar sa dvanaest clanova???Kako je moguce da ovde ne svira Veliki Narodni Orkestar RTS-a?
    Ko to moze bolje da odsvira od njih?O cemu se ovde radi.Zasto najbolji od svih nije na spisku da odsvira koju sevdalinku Maestro Ljubisa Pavkovic?Ovo je stvarno smesno?Mi Srbi smo budale ako odemo na taj koncert.

  2. Bio sam na koncertu i bilo je predivno.Nedzad kao i uvek fenomenalan,Alma Subasic na visini svog zadatka,kao i Sejo Pitic.Prijatno su me iznenadili Elma Hadzic(ako je to devojka u beloj haljini) i Reuf Fekovic.Nedzadova unuka treba jos puno da radi,dok oni koji su se latili najtezeg posla,proglasavajuci sebe naslednicima Safeta Isovica(Ringo i Enes Begovic) bili su daleko ispod Safetove crte,uz to su i falsirali.Svakako bolji utisak bi ostavili da su birali pesme drugih pevaca .Orkestar dosta dobar.