Naslovna » Izlasci » Izložbe » Mart 2017: Aktuelne izložbe u Beogradu
Izložbe: Galerija Štab - Zoran Gaši
Izložbe: Galerija Štab - Zoran Gaši

Mart 2017: Aktuelne izložbe u Beogradu

Predstavljamo aktuelne izložbe u Beogradu tokom marta 2017. godine.

* Opise izložbe koje su počele u februara ili ranije potražite OVDE.

»»» Muzej Vuka i Dositeja (Gospodar Jevremova 21)
Sreda, 15. mart 2017. (13.00)
Portret kneza Mihajla se vraća u Negotin
Negotinski Muzej Krajine čuva portret kneza Mihajla iz 1894. godine, koji je posle nekoliko promena vlasnika trajno poveren muzeju. Veliki format jednog od najproduktivnijih slikara u Srbiji s kraja 19. veka, samoukog Milisava Markovića iz Knjaževca, do nedavno je bio u izuzetno lošem stanju. Kolege iz Negotina poverile su kompleksan rad na restauraciji slike konzervatorima Narodnog muzeja u Beogradu. Posle šestomesečnog rada na slici, revitalizovani portret Kneza Mihajla spreman je da zauzme mesto u izložbenoj postavci negotinskog muzeja.

»»» Kuća legata (Knez Mihailova 46)
Do 5. aprila 2017.
Pikaso – izbor dela iz Vollard Suite
Više informacija:
kliknite ovde

»»» Dom Jevrema Grujića (Svetogorska 17)
2. mart (18.00) – 2. maj 2017.
Neviđeni Lubarda
Biće izložena 24 remek-dela, od kojih će neka prvi put biti prikazana našoj javnosti.
Više informacija:
kliknite ovde

»»» Istorijski muzej Srbije (Trg Nikole Pašića 11)
Do septembra 2017.
Dve izložbe: „Srbija 1915-1916“ i gostujuća izložba solunskog Muzeja vizantijske kulture „Francusko-srpska bolnica u Sedesu, Solun“) realizuju se u okviru Programa obeležavanja stogodišnjice Prvog svetskog rata.
Više informacija:
kliknite ovde

»»» Galerija Prirodnjačkog muzeja (Mali Kalemegdan 5)
Do maja 2017.
Kafa, uzbudljiva priča o dobrom ukusu
Više informacija:
kliknite ovde

»»» Galerija SANU (Knez Mihailova 35)
Do 2. aprila 2017.
Izložba „Slikari / Ratnici / Svedoci“
Predstavljeno je više od stotinu slika službenih ratnih slikara, isto toliko fotografija službenih fotografa srpske vojske, dopisnika i fotoamatera, ali i slikarki, dobrovoljnih bolničarki, kao i dela drugih umetnika učesnika u ratu, bilo u svojstvu vojnih obveznika ili dobrovoljaca. Ovakva postavka oslikava veliku, raznorodnu i dinamičnu umetničku scenu u Srbiji početkom 20. veka, sazdanu na nemogućoj kontradiktornosti. U kataklizmi ratnog vihora i stradanja dogodio se umetnički procvat dostizanjem vrhunaca slikarskog stila u izbeglištvu – specifičnog srpskog impresionizma.
Autor celokupnog projekta je Žana Gvozdenović. Autor segmenta o ratnim fotografijama Milena Marjanović, a dizajn projekta potpisuju Nenad Marković i Andreja Nježić.

Neno Belan u Domu sportova (foto: Anamarija Vartabedijan)
Neno Belan u Domu sportova (foto: Anamarija Vartabedijan)

»»» Mikser House (Karađorđeva 46)
11. (16.00) – 16. mart 2017.
Anamarija Vartabedijan – Izložba koncertnih rok fotografija – Neno Belan i Fiumens „Jer je pesma deo nas – mojih 10 godina“
Izbor najboljih pedeset fotografija velikog formata koje su nastale na koncertima Nene Belana i Fiumensa (i Mediteranskog orkestra) u proteklih deset godina u Srbiji i Hrvatskoj.

»»» Galerija Beogradske tvrđave (Unutrašnja Stambol kapija)
21. mart (18.00) – 4. april
Izložba Sanja Solunac – Crteži iz zbirke „Crni konac“ u okviru projekta „Priče za odrasle“
Autorka se bavi različitim socijalnim temama i društvenim fenomenima, a izložba je posvećena ženama koje su pretrpele najteže oblike nasilja u porodici ili u ratu, kao i njihovoj borbi za mentalnu pribranost i ogromnoj snazi potrebnoj da budu hrabre.

»»» Galerija „Miljković“ (Bulevar kralja Aleksandra 298)
21. mart, 11.00-13.00
Mala škola za urbane baštovane – za sve one koji žele da gajenjem cveća, biljaka i povrća u svojim dvorištima, terasama i prozorima, nauče ili unaprede svoje baštovanske veštine i znanje.
Program je besplatan, a ulaz slobodan. Zbog ograničenog broja učesnika, zainteresovani sugrađani treba da se prijave na 3405-722, od 8.00 do 11.00.

»»» Umetnički paviljon „Cvijeta Zuzorić“, Kalemegdan
2. mart (19.00) – 27. mart 2017.
Miroslav Masin i Stojan Đurić: Gore duboko – dole visoko
Ovi radovi pripadaju recentnom opusu Đurića i Masina. Ova dva stvaraoca su generacijski bliska, a odrastanje u Beogradu i Skoplju, u vreme kada su oni studirali bilo je utemeljeno na istim postulatima, kao što se i kulturna klima u velikoj meri preplitala. Radovi Stojana Đurića su printovi na platnu na kojima su predstavljeni uvećani detalji sa slika iz ciklusa „Hot-line“. Miroslav Masin je umetnik čiji stvaralački opus odlikuje nekoliko ciklusa koji se nadovezuju kao prirodan sled likovnih dešavanja. Poslednji u nizu je ciklus radova „Enchante“ čija se estetika temelji na ranijem stvaralaštvu.

»»» Zgrada Gradske uprave (Trg Nikole Pašića 6)
6-10. mart 2017. (7.30-15.30)
Izložba konkursnih radova za izradu idejnog rešenja na urbanističko-arhitektonskom konkursu za izgradnju objekta gradske galerije na Kosančićevom vencu. Diskusija o konkursnim radovima će se održati u maloj sali, u prizemlju, 10. marta od 14.00 do 15.30.

»»» Beli dvor (Dedinje)
Do 7. marta 2017. (radnim danima od 11.00 i od 14.00)
Izložba „Heraldika Karađorđevog doma“
Grbovi kraljevske porodice Karađorđević, kao i brojne zanimljive činjenice o heraldici i istoriji Karađorđevića, očekuju posetioce. Izložba o grbovima u Domu Karađorđevom prvi put je predstavljena javnosti na Oplencu, u Petrovoj kući, prošle godine. Oba mesta su pravi prostori za temu koja nije samo heraldička, već u najvećoj mogućoj meri i istorijska.

»»» UK Parobrod (Kapetan Mišina 6a)
14. (19.00) – 19. mart 2017.
Biografska izložba „Vikipedija“ o Draganu Nikoliću
Postavka je sačinjena od kartica i fotografija Nikolićevog života, a zasnovana je na monografiji „Gospodin mangup“.

20. mart (19.00)
Saša Montiljo – Budnost
Izložbu će otvoriti glumica Ana Sofrenović. Slike i oslikani objekti Saše Montilja nastali su tokom 2016. i 2017. godine. Tema ove izložbe je suštinska komunikacija sa prirodom preko njenih najopštijih elemenata. Prirodu, u kojoj nalazimo predstave i svojih osećanja autor želi da iskaže kroz njene panteističke vrednosti. Šuma i motivi vezani za nju skoro uvek se prožimaju kroz njegov rad.

»»» Dom omladine Beograda (Makedonska 22)
Do 18. marta 2017.
Šon Dauer: Razgovor duž auto-puta Bratstva i jedinstva
Izložba je zamišljena kao spoj zvuka i skulpture koji istražuje načine na koje se pronalazimo, kako prostorno, tako i kulturološki. Usmereni zvučnici i parabolični reflektori primaju i odašiljaju misteriozne akustične signale po galeriji; rustični tronošci vibriraju taktilno kroz ostatke političkih govora dok je plesna i fizička kultura transformisana kroz svetlosne šablone.

Neočekivane komponente kombinovane su kako bi nastao celovit „soundtrack“ koji poziva posetioca na duboko istraživanje osobenosti zvučnog, osetnog i vizuelnog iskustva. Vizuelne i fizičke teme mogu biti obrađene u celovitosti ili pojedinačno.

Naziv izložbe se odnosi na auto-put E70, takozvani put Bratstva i jedinstva, arteriju kulturne i ideološke komunikacije u bivšoj Jugoslaviji.

Galerija Stara Kapetanija - Grupna izložba
Galerija Stara Kapetanija – Grupna izložba

»»» Galerija Stara Kapetanija (Kej oslobođenja 8)
6. (19.00) – 19. mart 2017.
Grupna izložba
Radove izlažu akademski umetnici Momir Knežević, Zoran Todor i Žarko Vučković.

»»» Muzej primenjene umetnosti (Vuka Karadžića 18)
Do 15. marta 2017.
Izložba savremenog nordijskog stakla: Dodir stakla
U nordijskim zemljama, gde svetlost diktira uslove života, staklo ima poseban značaj. Izložba „Dodir stakla“ rezultat je saradnje ustanova kulture i Ambasade Danske, Norveške, Švedske i Finske, a radove brojnih autora ugostiće Muzej primenjene umetnosti u Beogradu i Muzej Vojvodine u Novom Sadu.
kliknite ovde

»»» Zavod za proučavanje kulturnog razvitka (Rige od Fere 4)
Izložba slika i crteža Emila Sfere
2. (19.00) – 15. mart 2017.

»»» Galerija Dečjeg kulturnog centra Beograd (Takovska 8)
4. (18.00) – 25. mart 2017.
Izložba „Lepo je živeti“
Radovi polaznika likovne radionice „Ego“.

»»» Kulturni centar Beograda
Do 9. marta 2017.
– Galerija Artget: Srđan Veljović – Devedesete

Do 9. marta 2017.
– Likovna galerija: Ivanka Prelević – U snu san

Do 9. marta 2017.
– Galerija Podroom: GIF i gradovi

16. mart – 20. april
– Likovna galerija: Мiškо Pаvlоvić – Put, liniја, žicа, mrеžа, kаvеz, slike
Nа аktuеlnој izlоžbi biće predstavljene slike nastale u periodu 2015-2016. godine.

16. mart – 20. april
– Galerija Artget: Andrea Palašti – Kućne vežbe, fotografije
„Kućne vežbe“ su zamišljene kao vežbe komunikacije u kojima se postavljaju režirani (kratkoročni) zadaci sa posebnim instrukcijama koje učesnici projekta daju jedni drugima. Projekat je realizovan u saradnji sa umetnicima i studentima Akademije umetnosti u Novom Sadu.

16. mart – 20. april
– Galerija Podroom: Tihi krik – Cijelu priču mogu ti tek šapnuti na uho
Crteži, instalacije, video nastali su iz želje predstavljanja Muzeja izvan kuće i poznatih galerijskih zidova. Uz radove iz zbirki MMSU-a, okuplja radove autora zastupljenih u kolekciji Oktobarskog salona i radove pozvanih umjetnika.
Umetnici: Ana Adamović, Marija Ančić, Tomislav Ćurković, Igor Eškinja, Ivan Faktor, Alen Floričić, Ivan Kožarić, Mirna Kutleša, Dalibor Martinis, Paula Muhr, Vladimir Nikolić, Ivana Pegan Baće, Slava Raškaj, Davor Sanvincenti, Annika Ström, Dino Zrnec
Kustoskinje: Ksenija Orelj & Nataša Šuković

27. april – 25. maj
BINA 2017 – Dvorište Ideja – Beograd – Save the date(s)!

Izložbe: Dragiša Milošević
Izložbe: Dragiša Milošević

»»» Etnografski muzej (Studentski trg 13)
9. mart (19.00) – 7. april
Grčko naivno slikarstvo
Dela iz zbirke Hristosa i Poli Koljali

»»» Manakova kuća (Gavrila Principa 5)
14. mart (18.00) – 29. april 2017.
Agneš Nađ Abonji: Umij se, obriši se lepo!
Rekviziti za ličnu higijenu 20. veka u etnografskoj zbirci Gradskog muzeja Senta i drugim zbirkama. Predstavljanjem muzejskih eksponata, odnosno predmeta za održavanje lične higijene, autorka upoznaje posetioce sa segmentom kulture lične higijene u 20. veku posebno vezano za vreme Božića i Uskrsa, najvećih godišnjih praznika Mađara-katolika.

»»» Galerija Progres (Zmaj Jovina 10)
13. mart 2017. (19.30)
Studenti Akademije umetnosti u Novom Sadu: Am I Real?
Kroz različite vizuelne medije tri studenta pokušavaju da pokrenu određena društvena pitanja i preispitaju položaj našeg „ja“ u sadašnjem vremenu. Otvaranje će biti propraćeno muzičkim programom za koji je zadužen Vlad Smolyakov (RU) pod pseudonimom WDWRM.

»»» Galerija Grafičkog kolektiva (Obilićev venac 27)
1. mart (19.00) – 13. mart
Dragiša Milošević – skulpture i radovi na papiru
Umetnik svoju skulptoralnu estetiku, pretežno zoomorfnih oblika, gradi u tehnici bronze ispitujući njene granice i mogućnosti. Riba letačica, sova i pčela dominantni su motivi Miloševićeve ikonografije koji sugerišu elemente mita i legende. Crtež kao ključni element u genezi svake umetničke forme, uključujući i vajarsku, u sklopu ove postavke daje širi uvid u stvaralačku poetiku Dragiše Miloševića.

14. (19.00) – 29. mart 2017.
Gi Lanževen: Sumrak anđela
Izložba se organizuje u okviru Dana Frankofonije, u saradnji sa Ambasadom Kanade u Beogradu. Ciklus „Sumrak anđela“ inspirisan je motivima bliskim mitološkoj i religioznoj ikonografiji. Očite su asocijacije na mit o Ikaru i Dedalu, kao i varijacije predstava o Palim anđelima prisutnim u zapadnoj umetnosti od renesanse do danas. Tonski ujednačeni, ritmično se smenjuju obrisi, senke, otisci i tragovi prisustva/odustva anđela. Predstavljeni u stanju pada, metamorfoze iz jednog u drugi oblik postojanja, ostaju bez krila, bliži su ljudima i njihovoj putenosti, a naziv rada „Persefona u paklu“ je indikativan. Za Gi Lanževena je tipičan rad u tehnici mecotinte, a ova crna gravura omogućava koncentrat crno-belih odnosa u grafičkoj kompoziciji. Poznat po radu u mecotinti, autor drži masterklas kurseve ove tehnike u Kanadi i drugim zemljama Evrope i Amerike.

Gi Lanževen
Gi Lanževen

»»» Hram Svetog Save (Vračarski plato)
2. mart (19.00) – 17. mart
Otvaranje izložbe „Nikolaj Krasnov – Album sećanja“
Postavka je posvećena jednom od najvećih i najplodotvornijih arhitekata koji su stvarali u Srbiji i Beogradu. Ovaj stvaralac je i veza između Srbije i Rusije i njegovim dolaskom 1922. godine u Srbiju i nastavkom plodnog rada ostavio je Srbiji veliko delo i zaveštanje.
*** Izložba će kasnije biti preseljena u Ruski dom.

»»» Galerija RTS (Takovska 10)
7. mart (18.00) – 31. mart 2017.
Staro srpsko izdavašto (1494-1918)

»»» Muzej nauke i tehnike (Skender-begova 51)
Do 19. marta 2017.
Izložba „Majstori znanja“
Izložba „Majstori znanja“ posvećena je slovačkim naučnim dostignućima svetskog značaja, od 15. veka do danas.
Posetioci će imati priliku da se upoznaju sa slovačkim naučnim dostignućima iz astronomije, fizike, matematike, geologije, biologije i tehničkih nauka, kao i sa slovačkim naučnicima koji su dali veliki doprinos svetskoj nauci.

Na 25 panela posetioci će se upoznati i sa evropskom senzacijom 18. veka, „prešporskim Turčinom“ – šahovskim automatom matematičara i fizičara Volfganga fon Kempelena, rodom iz Bratislave. Dobiće odgovor na pitanje kada i gde je osnovana najstarija škola rudarstva na svetu, upoznati sa herbarijumom Andreja Kmeća sa više od 72.000 biljaka i projektantom Korintskog kanala, saznati koji slovački pronalazač je napravio vojni padobran i koji naučnik iz Bratislave je dobio Nobelovu nagradu za fiziku.

»»» Bartselona (Belgrade Design District, I/lok. 96)
Do 4. marta 2017.
Silvia Czepl: Movie Box
Austrijska umetnica Silvia Czepl stvara umetnost od snimaka koje obično pronalazi u svojim pretragama po buvljacima. Ova serija je u celini zasnovana na crno-belim fotografijama i portretima nepoznatih osoba. Njen fokus u odabiru fotografija je u pozi njenog objekta, u zaleđenom pogledu ili značajnom pokretu. Radeći sa ovim anonimnim slikama, koje potiču iz prve polovine dvadesetog veka, umetnica se inspiriše pokretom ili pak mirovanjem fotografisane osobe. Njene manualne intervencije su u vidu igre sa ovim snimcima, selektujući objekte i dodatke ona ide ka tome da naglasi pokret. Posmatrač će biti u mogućnosti da razume i apsorbuje ove umetničke radove, ukoliko uključi smisao za humor, ironiju i neposredno odreaguje.

6. mart 2017. (19.00)
Iza rešetaka – život osuđenika iz Okružnog zatvora u Beogradu
Na ptvaranju izložbe biće predstavljena i knjiga fotografija.

Bartselona: Movie Box
Bartselona: Movie Box

»»» Muzej Jugoslavije (Botićeva 6)
Do 31. maja 2017.
Izložba „Jugo, moja Jugo – gastarbajterske priče“.
Više informacija:
kliknite ovde

*** Muzej istorije Jugoslavije 10. marta 2017. je i zvanično promenio naziv. Puno ime je Muzej Jugoslavije, Beograd, dok se kao skraćenica koristi naziv Muzej Jugoslavije.

Bioskopska sala
Svaki radni dan muzeja: 10.00-18.00
Projekcija dokumentarnog filma „I kamere pamte Tita“, iz 1986. godine, produkcija Filmske novosti.

Kuća cveća
Postavka Figure sećanja
Autori: Vesna Mikelić, Marija Đorgović, Radovan Cukić
Svaka subota od 10.00 do 14.00 časova – prateći program: Rad sa štafetama u Kući cveća – upoznavanje publike sa štafetama i radom kustosa u depou

Stari muzej
Izložba „Otvoramo depo!“ – rad na stalnoj postavci koji je otvoren za javnost.

»»» Galerija Ozon (Uzun Mirkova 10)
3. mart (19.00) – 10. mart 2017.
Jelena Trpković – Banket
Izložba kolaža obuhvatiće teme koje umetnica Jelena Trpković istražuje u poslednjih nekoliko decenija svog rada. Kroz humor, delikatan rad u ovom mediju i motive koji nikog ne ostavljaju ravnodušnim iskazaće svoj kritički stav prema modelima vrednosti, stila života i njihovoj prezentaciji vizuelnim sredstvima. Radovi na izložbi datiraju od osamdesetih godina prošlog veka do danas. Publika će imati prilike da vidi 13 radova od kojih neke umetnica predstavlja po prvi put.

»»» Nešović Fine Arts Galerija (Čumićevo sokače 32, Belgrade Design District)
Do 7. marta 2017.
Amor i psiha

8. mart – 4. april 2017.
Marina Marković – Mala retrospektiva
Izložbom pod nazivom „Mala retrospektiva“ Markovićeva će kroz izbor radova u različitim medijima predstaviti Ženstvenost u kontekstu šire društvene sfere, kroz kritički odnos prema uslovljenosti telesnom egzistencijom žene i pripadajućeg domena ponašanja u vidu obavljanja  kućnih poslova, rituala ulepšavanja, izražavanja emocija, seksualnosti, dotičući se tema koje i danas predstavljaju oblast vršenja društvenog pritiska nad ženama – trudnoća-plodnost, starenje, oblikovanje tela i poremećaje u ishrani, medijski sadžaji i proizvodi.

»»» Dorćol Platz (Dobračina 59b, 10.00-2-00)
3. (19.00) – 10. mart
Slike Jovane Tomanović
Biće postavljena četiri velika platna i dvadesetak malih. Ulja na platnu nastala su u poslednje dve godine.

11. (16.00) – 18. mart 2017.
Izložba „Slike Srbije“
„Slike Srbije“ je jedinstven, pionirski projekat, začet od grupe entuzijasta i zaljubljenika u fotografiju i pejzaže Srbije. Svakog dana fotografi, ali i oni koji to nisu, naprave hiljade snimaka koji našu zemlju prikazuju u predivnom svetlu. Ideja i cilj organizatora izložbe je da sve te fotografije okupe na jednom mestu i time omoguće svima da lepotu Srbije vide na još lepši i celovitiji način.

»»» Galerija Haos (Dositejeva 3)
Do 11. marta 2017.
Goran Vitanović – izabrani radovi
Bez ulepšavanja, Vitanović čoveka predstavlja kao zver, kao izvitoperenu životinju u duševnom i fizičkom bolu. Autor se bavi iskonskim ljudskim borbama i retko uvodi motive iz savremenog života. Koncentriše crtež na jednom delu papira da bi poput velikog praska u nekom sledećem trenutku ispunio belinu… (Aleksandra Mirčić)

12. mart (20.00) – 14. april 2017.
Vesna Knežević – crteži na papiru i platnu

»»» Umetnički prostor U10 (Kosovke devojke 3)
2. mart (19.00) – 18. mart 2017.
Mila Panić – We Have A Wonderful Life
Ovaj rad koji je Mila Panić započela još za vreme studija 2014. godine, a narednih godina razvila u složen multimedijalni projekat, sačinjen je od šestokanalne video instalacije, fotografija i objekata. U nesvakidašnjem spoju sirovog, ogoljenog realizma i pomalo bizarnog humora i ironije, umetnica se bavi fenomenom postratnih migracija stanovništa iz BiH, tj. trajnim posledicama neposrednog iskustva života u ratom razorenoj, izdeljenoj državi, zahvaćenoj procesom demokratske i neoliberalne tranzicije…

U10: Mila Panić, fotografije
U10: Mila Panić, fotografije

»»» KC Grad (Braće Krsmanović 4)
Do 3. marta 2017.
Sonja Lundin – Dobro drvo

13. mart (20.00) – 26. mart 2017.
Goran Marjanović – Minijature u grafitu
Skulpture reda veličine nekoliko milimetara do nekoliko centimetara odlikuju se minucioznim umećem oblikovanja, tako da kada se posmatraju uveličane imaju sve karakteristike monumentalnih i skulptura srednjih formata. Posmatrač zaintrigiran detaljnoću pod lupom može da sagleda Marjanovićevo umeće izražavanja u grafitu.

27. mart (20.00) – 9. april 2017.
Velikani grafičkog dizajna – Nezavisna izdanja – Saveta i Slobodan Mašić
Biće predstavljen izdavački opus, po kome su Saveta i Slobodan Mašić u široj javnosti bili i najpoznatiji. Osim kultnih Nezavisnih izdanja, biće izloženi digitalni albumi, književni časopisi…

»»» Galerija Singidunum (Knez Mihailova 40)
Do 2. marta 2017.
Dragoljub Zamurović – Dva projekta

Od 6. marta (19.00) – 16. mart 2017.
Peđa Rakićević – Izložba slika „Collectis cerebri“

17. (19.00) – 25. mart 2017.
Goran Ćetković: Govor tišine
Crnogorski slikar Goran Ćetković će se prvi put predstaviti beogradskoj publici. Ovaj talentovani umetnik autentičnog autorskog rukopisa svojim ekspresionističkim slikama želi da predstavi savremenog čoveka u vremenu otuđenosti, negativne selekcije u društvu i u kojem se sve manje cene prave ljudske vrednosti.

»»» Galerija ’73 (Požeška 83a)
Do 7. marta 2017.
Milivoj Miša Rupić – S verom u Boga i kamen: Sakralni objekti Trebinja
Beogradskoj publici kroz fotografije predstavljeni su sakralni objekti Trebinja, specifična arkitektura tog podneblja, koja neguje i čuva veru kroz svoj izraz u kamenu.

9. mart (19.00) – 21. mart 2017.
Mile Jelesijević i Žarko Bjelica: Slike i objekti

»»» Kuća kralja Petra I (Vase Pelagića 40)
11. mart 2017. (19.00)
Četvrta izložba polaznika Pero Art Centra

»»» Salon MSUB (Pariska 14)
Do 10. aprila 2017.
Svetlana Volic – Non finito
Video instalacija „Non finito, Pasaž 2: Gde prestaje svet“ druga je u nizu ambijentalnih izložbi u sklopu većeg umetničkog projekta Svetlane Volic „Non finito / Izvođenja prostornih narativa“.

»»» Mala galerija ULUPUDS (Uzun Mirkova 12)
Do 7. marta 2017.
Anđela Milošević – Tragovi
– Tehnikom ugljena, olovke i akvarela, prikazan je život i ljudski trag kroz oblike i simbole koji katkad izmiče realnosti, onoj kakvu je velika većina ljudi vidi. Hvatanje i beleženje tragova prolaznosti tela, to je moj prkos vremenu. Zato tragam sve dok ne osetim da moja duša treperi izvan linearnog vremena, uobičajenih formi i trajanja, koji se vrlo često čine kao jedina izvesnost, a to nisu… – objašnjava umetnica.

8-16. mart 2017.
Miljana Vuković – fotografije

»»» Galerija Remont (Maršala Birjuzova 7)
Do 3. marta 2017.
Marija Nikolić – Horizonti

6. mart (20.00) – 24. mart
Slavica Obradović – Once Upon a Dream
Polazeći od bajke, kao primarnog seta vrednosti i pouka koje pojedinac još kao dete usvaja iz spoljašnjeg sveta, a kroz preispitivanje ličnog formativnog procesa i retrospektivno razmatranje emotivnog sazrevanja, Slavica Obradović ovom izložbom problematizuje pitanje samospoznaje i ličnu podvojenost između fantazije i realnosti.

»»» Muzej Zepter (Knez Mihailova 42)
Izložba „Akvizicije u 2016“.

»»» DKSG (Bulevar Zorana Đinđića 179)
Do 4. marta 2017, Velika galerija
Zimska izložba likovnog studija za mlađi uzrast
Izloženi radovi dece, nastali od septembra 2016. do februara 2017. godine, otapaju ledenu zimu i donose proleće u DKSG!

15. mart (19.00) – 22. mart 2017, Galerija
Melinda Kostelac – Rerotografija
– Rerotografija je dnevnik jednog jedinog trenutka, onog spoznaje. On jeste moj, ali i on menja svoj signal iz ogledala koji se hrani receptorima publike. On jeste autokonfesionalan, sirov i pomalo hladan. On je orijentacija u potpuno prezasićenom prostoru rodnih odnosa – kaže umetnica.

20. mart (19.00) – 1. april 2017, Velika galerija
Izložba crteža studenata 4. godine slikarstva FLU
Izložba predstavlja izbor crteža studenata i studentkinja sa Odseka za slikarstvo, u klasi prof. Gordana Nikolića i prof. Dimitrija Pecića sa FLU u Beogradu. Ovi radovi nam otkrivaju različite vizuelne i konceptualne pristupe mladih autora fenomenima koji nas okružuju i čiji smo konstitutivni deo.

»»» Galerija Atrijum (BGB, Knez Mihailova 56)
Do 4. marta 2017.
Zdravko Velovan – Tragovi postojanja (akvareli)

7. mart (19.00) – 25. mart 2017.
Slobodan Kaštavarac – Konstelacije

»»» Prodajna Galerija Beograd (Kosančićev venac 19)
2. mart (19.00) – 20. mart 2017.
Ljubica Mrkalj – Autoportreti u dobrom društvu

Prodajna galerija Beograd: Ljubica Mrkalj
Prodajna galerija Beograd: Ljubica Mrkalj

»»» Galerija ULUS (Knez Mihailova 37)
Uskoro ćemo objaviti program

»»» Savsko šetalište (Kalemegdan)
Do 31. marta 2017.
Plakati Yu filma (42 panoa)
Autori izložbi su dr Mirko Peković, muzejski savetnik, naučni saradnik Vojnog muzeja, i Olivera Vučković, istoričar, rukovodilac Službe za programsku delatnost JP „Beogradska tvrđava“. Posetioci Beogradske tvrđave biće u prilici da se upoznaju sa istorijom razvoja jugoslovenskog filma i najznačajnijim delima, kao i sa vrednošću filma kao istorijskog dokumenta, kroz predstavljanje nekadašnjeg filmskog reklamnog materijala.

»»» Galerija Hadži (Hadži Milentijeva 70)
Uskoro ćemo objaviti program.

»»» Legat Čolaković (Rodoljuba Čolakovića 2)
Do 13. marta 2017.
Izložba „Ćutanje kamena“
Predstavljene su 33 skulpture u kamenu iz Zbirke skulpture Muzeja savremene umetnosti u Beogradu, sa idejom da se pre svega istaknu mogućnosti umetničkog izraza kamena; prikažu neka od najznačajnijih dostignuća u modernoj i savremenoj umetnosti kojima je sam kamen bio podsticaj za oblikovanje; kao i da se ukaže na biće kamena, njegovu vanvremenost, ali i savremenost kao materijala u skulpturi.

»»» CZK „Vlada Divljan“ (Mitropolita Petra 8)
Nema najavljenih izložbi

»»» Muzej afričke umetnosti (Andre Nikolića 14)
Do aprila 2017.
Slike i sećanja: Afrička tikva u zbirkama MAU

»»» Umetnička galerija Stara kapetanija (Kej oslobođenja 8, Zemun)
Do 5. marta
Sretko Divljan – Uljani pasteli
„Sretko posebno voli liniju, jer je linija misao. Linija je munja. Linija je nervatura. Linija i kontrolisana i nekontrolisana, u oba slučaja trag energičnog traganja. Zabeležena brzina i žustrina. Putanja otkrivanja i otkrovenja. Žurba da se uhvati ono posebno stanje i osećanje. Dinamična, jaka, napeta, moćna. Kopanje, bolje reći oranje po papiru, kao brazde u njivi. Ili ožiljci. A može biti i nežna, osetljiva, elastična. Naravno, Sretku je boja od suštinske važnosti. Njegova paleta je sveža, opora, kao šljiva, kao trava, nebo, krv, bundeva, sunce, zemlja, raznobojna tkanica, elementarna, hrabra i svrsishodna. Upotpunjena armaturom crnog i belog crteža, i mrežama linija, i belinama koje su izuzetno važne i aktivne i jednače se sa svetlošću. I kao puno i prazno, belina ispred, na, iza papira“. (Biljana Vuković)

6. mart (19.00) – 19. mart 2017.
Izložba Momira Kneževića, Zorana Todora i Žarka Vučkovića, akademskih umetnika

»»» Galerija Štab (Crnogorska 10)
3. mart (20.00)
Zoran Gaši – Vitaminska ukočenost
O izložbi slikar i pisac Zoran Gaši kaže:
– Ovo su bojažljive likovne sugestije, otvaranje novog vremenskog, incidentnog iskustva koje u sebi sublimira prošlost i sadašnjost, ali i njegovu treću dimenziju, alhemiju pretapanja iz smrti u život, i obrnuto.

Izložba, sačinjena od dvadeset slika rađenih u tehnici ulje na platnu (dimenzije 90x70cm), rezultat je dubokog promišljanja, spojenog sa umetnikovim iskustvima, svestranim intelektom i natprosečnom likovnom darovitošću koju Gaši poseduje.

11. mart 2017. (19.30)
Silvana Ručnov: Virtuelno realno – kaligrafije

12. mart 2017. (16.00)
Vođenje kroz izložbu i razgovor sa Silvanom Ručnov i Miroslavom Karićem, istoričarem umetnosti.

»»» Blok galerija (Jurija Gagarina 221)
Do 8. marta 2017.
Grupa autora: Transferi
Radove izlažu: Ljubomir Vučinić, Vladimir Ristivojević, Đorđe Arnaut i Željka Momirov.

»»» Kuća Đure Jakšića (Skadarska 34)
Od 11. marta 2017. (19.00)
Slike makedonskog umetnika Niča Vasileva
Više informacija:
kliknite ovde

21. (19.00) – 31. mart 2017.
Karikature Gorana Ćeličanina: Izađi mi na crtu

»»» Muzej Banjičkog logora (Pavla Jurišića Šturma 33)
Novo radno vreme: četvrtak, petak i subota; 10.00-17.00
Stalnu postavku čini više od 400 eksponata: lični predmeti zatočenika, crteži i skice, plakati i fotografije, izvorna dokumentacija, maketa logora, kao i rukotvorine koje su logoraši izrađivali tokom zatočeništva…

»»» Pročitajte i…
Otvaranje Muzeja savremene umetnosti i izgradnja „umetničke staze“
kliknite ovde

(danubeogradu.rs)

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.