Naslovna » Izlasci » Muzika » Koncerti » Dani Beograda od 16. do 19. aprila

Dani Beograda od 16. do 19. aprila

Glavni deo tradicionalne manifestacije Dani Beograda biće održani od 16. do 19. aprila, a program čine koncerti i druge aktivnosti.

Najavljeno je da će u prva četiri dana biti prikazana veličanstvena istorija Beograda. Gradske ustanove kulture prilagodile su svoje programe Danima Beograda. To su Biblioteka grada Beograda, Zavod za zaštitu spomenika kulture, pozorišta „Puž“, „Duško Radović“, Pinokio, Bitef teatar, Pozorište na Terazijama i Pedagoški muzej.

Izložba povodom 150 godina otkad su turske vlasti predale ključeve grada bila bi smeštena u Donjem gradu na Kalemegdanu i to u neposrednoj blizini Letnje bine. Na platnima će se nalaziti dokumenti, grafike i sve u vezi s pomenutim događajem.

Jedan od atraktivnijih segmenata ove manifestacije su pešačke ture sa istoričarkom Anom Stolić. Ona će zainteresovanim građanima objašnjavati kako je izgledao život u Beogradu pre 150 godina.

Četiri koncerta u okviru manifestacije Dani Beograda 2017, čija je realizacija prvobitno predviđena za Letnju pozornicu Beogradske tvrđave, održaće se na drugim lokacijama zbog najave lošeg vremena.

Promena lokacije važi za koncerte „April u Beogradu“, književni matine „Pesme o Beogradu“, koncert Jadranke Jovanović „Prijatelji zauvek“ i koncert „Ovo je Srbija“.

Koncert „April u Beogradu“, na kojem pored ostalih učestvuju Dušan Svilar, Leontina Vukomanović, Filip Žmaher i Dejan Cukić, biće održan 16. aprila od 19.00 u Velikoj sali Doma omladine Beograd.

Dan kasnije, od 12.00, u Narodnom pozorištu u Beogradu biće održan književni matine „Pesme o Beogradu“ KPZ Beograda. Takođe, 17. aprila od 19.00, sledi koncert Jadranke Jovanović „Prijatelji zauvek“, koji će biti održan u Velikoj sali Narodnog pozorišta.

Koncert „Ovo je Srbija“, na kom će učestvovati Marko Nikolić, Nevena Matić, Merima Njegomir, Čeda Marković i mnogi drugi biće održan 18. aprila od 18.00. Koncert je na programu u Velikoj sali Dečjeg kulturnog centra Beograd.Za dž

Ulaz na sve koncerte je slobodan.

Dani Beograda će biti završeni 30. aprila kada će besplatnim koncertom na Trgu republike biti obeležen Međunarodni dan džeza.

Govoreci o Međunarodnom danu džeza, koji će biti obeležen na Trgu Republike 30. aprila, Jovan Maljoković i Lazar Tošić podsetili su na tradiciju festivala dugu više od 30 godina. Podsetivši da su Beograd tokom godina posetile najveće zvezde džez muzike, Maljoković i Tošić su rekli da će dati sve od sebe da najavljeni koncert bude jedno od najboljih muzičkih dešavanja ove godine.

Dani Beograda se održavaju po 16. put, a organizator manifestacije je Grad Beograd u saradnji sa Sekretarijatom za kulturu grada, u izvršnoj produkciji Omladinskog pozorišta „Dadov“.

Manifestacija se održava od 16. do 19. aprila zbog dva važna događaja u istoriji Beograda – 16. april 878. godine kada je u pismu pape Jovana osmog prvi put pomenuto ime Beograd i 19. april 1867. godine kada je knez Mihailo Obrenović od Turaka dobio ključeve grada čime je Beograd ponovo postao srpski grad. (Beoinfo)

loading...

Jedan komentar

  1. Ђура Змај

    Кад би Неко знао за дела Милоша С. Милојевића, и смео поменути 120 година од смрти овог знаменитог Србина, коме су последње речи биле: „Чувате Србство!“, онда би знали да Папа није могао писати писмо у Београд који се тек тада помиње први пут, већ би знали да су Срби и Србска црква старији од Рима и Римске – Али пут без алтернативе намеће да смо „пали с’Марса“.!?

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.