Naslovna » Izlasci » Muzika » Koncerti » Atomsko sklonište u Domu omladine, 12. maja

Atomsko sklonište u Domu omladine, 12. maja

Čuveni rok bend Atomsko sklonište nastupiće u Domu omladine Beograda 12. maja od 21.00. Specijalni gosti na koncertu biće novosadska R’n’R gerila Gunsale.

Atomsko sklonište je na sceni već 40 godina i iznova uspeva da oduševi publiku i napuni sale. Od osnivanja 1976. godine u Puli, ovaj hrvatski bend ne prestaje da važi za jedan od najjačih i najunikatnijih sa naših prostora.

Njihov jasan i tvrdokoran pacifistički stav, oštra i direktna kritika društva i sistema lansirali su bend u sam vrh ondašnje, ali i današnje umetničke avangarde, a njihovi vizionarski tekstovi, nažalost, danas su surova realnost i svakodnevica.

Atomsko sklonište na sceni već 40 godina

Članovi ovog benda preći će izvesnu muzičku kilometražu dok napokon ne osnuju Atomsko sklonište kakvo poznaje čitava bivša Jugoslavija.

U jesen 1976. godine grupa Bumerang, u kojoj je frontmen Skloništa do tada svirao, prestaje sa radom. Nakon toga Blažić i Langer se vraćaju u Pulu i iste godine započinju saradnju sa pulskim pesnikom Boškom Obradovićem, koji se uz pisanje bavio režijom i organizovanjem različitih umetničkih manifestacija.

On je 1968. godine režirao predstavu „Atomsko sklonište“ koja je premijerno izvedena u Istarskom narodnom pozorištu, a zasnivala se na izboru iz svetske antiratne poezije. Za ovu priliku predstava je upotpunjena nekim njegovim pesmama.

Upravo nakon raspada Bumeranga i povratka Blažića i Langera u Pulu, Obradović pristaje na saradnju i 26. februara 1976. godine daje im svoje tekstove. Ovaj datum se uzima kao datum osnivanja benda pod nazivom Atomsko sklonište.

Da li je moguće bolje dočarati kompletnu pojavu Atomskog skloništa nego kroz poruke koje nam šalju već duže od 40 godina. Jer, u Vremenu horoskopa, vrlo je važna temeljna Mentalna higijena da bi Oni što dolaze za nama mogli odlučno, Na kraju stoljeća, reći: Ne cvikaj generacijo jer Za ljubav treba imat dušu!

Ulaznice se mogu nabaviti na prodajnim mestima Eventima po cenama: 900 RSD u pretprodaji i 1.200 RSD na dan koncerta. (danubeogradu.rs; Katarina Tomović)