Naslovna » Turizam » Van Beograda » Vikend izlet do najlepših vidikovaca

Vikend izlet do najlepših vidikovaca

Želite li da odete na uzbudljiv izlet do mesta na kojem niste bili, potrebno vam je potpuno opuštanje u tišini prirode, inspiracija, snaga za izazove, ili ste krenuli na duži put i tražite lokaciju za pauzu i predah?

Ukoliko je bilo šta od navedenog slučaj, vidikovci Srbije su preporuka i rešenje.

Da li ste upoznati sa pozicijama najlepših vidikovaca, kojih obično nema u mapama? Otkrivamo vam samo neke, koji se nalaze u zapadnoj Srbiji, uz molbu da spisak dopunite ako dobro poznajete vidikovac koji je izostavljen.

Od jednog do drugog, posetu vidikovcima, naravno, možete i spojiti u zanimljivo letnje putovanje, ukoliko imate dovoljno vremena.

Izlet do izleta – Srbija!

Kozomor, nadmorska visina 993 metra, obronci Maljena, između Divčibara i Kosjerića. Uživajte u pogledu na Taru, Divčibare, planine prema Čačku i Gornjem Milanovcu… Posetite Rosićko jezero, izletište Kotlina sa vodopadom, Divčibare…

Klokoč kod Arilja. I ovaj vidikovac, kao i prethodni, opremljen je uobičajenim mobilijarom – klupe i drvene pečurke su tu za odmor i zaštitu od sunca i kiše. Sa Klokoča, od kojeg polazi pešačko-biciklistička staza, vidi se Arilje udaljeno samo jedan kilometar vazdušnom linijom, i okolina mesta.

Rečice kod Požege. Na oko 10 minuta vožnje od Požege prema Užicu nalazi se selo Rečice i u njemu, na 4 km od magistralnog puta, na obroncima planine Blagaje, spomen park narodnog heroja Petra Lekovića sa uređenim vidikovcem, pešačkim i biciklističkim stazama.

Vidikovac Veliko Zabučje, sa pogledom na Užice, poseduje i panoramski dvogled, a nalazi se na samo 10 kilometara od centra grada.

Gradina, na 1149 metara nadmorske visine, jedan je od najlepših vidikovaca Zlatibora. Panoramskim dvogledom istražite Čigotu, Čajetinu, Mokru Goru, Iver, bosanske planine… ili jednostavno – uživajte. Vidikovac je udaljen 6 km od centra Zlatibora i sa njim je povezan pešačkom stazom.

Izlet do vidikovaca: Zlatibor (foto: B. Jovanović; TOS)
Izlet do vidikovaca: Zlatibor (foto: B. Jovanović; TOS)

 

Vjetrenički krš na Zlataru. Nadmorska visina vidikovca je 1250-1300 metara, ali se do njega jednostavno stiže, posle 1,5 km hoda, kada ste već u turističkom centru planine. Kroz čitav kompleks izuzetnih prirodnih lepota vode biciklističke, pešačke i planinarske staze.

Sokolica kod Prijepolja. Može se stići asfaltnim putem, ili stazom od centra grada dugom manje od dva kilometra. Lepo je odavde pogledati Prijepolje, ušće Mileševke u Lim, naselje Kolovrat.

Selo Kušići na planini Javor udaljeno je 25 kilometara od Ivanjice. U njemu je smešten hotel „Javor“, turistički sadržaji za leto i zimu na planini i, nedaleko, vidikovac sa prelepim pogledom na okolinu, Goliju i Mučanj.

Vidikovac Bukanje, poznatiji kao Kapija Podrinja predstavlja „ulaznu kapiju“ za turističku regiju Tara, Drina, Bajina Bašta. Odmorište je na najlepšem mestu magistralnog puta Valjevo – Bajina Bašta.

Banjska stena, verovatno najpoznatiji i najviše fotografisani vidikovac u Srbiji. Nalazi se na planini Tari, 10 kilometara od turističkog naselja Mitrovac. Do vidikovca vodi obeležen put, a pogled na kanjon reke Drine, veštačko jezero Perućac i prekodrinski Osat je jedinstven doživljaj zbog kojeg vredi doći. Posetiocima je na raspolaganju panoramski dvogled.

I za kraj, jeste daleko od Beograda, ali vredi podsetiti. Ukoliko se nađete u blizini Sjenice, priuštite sebi pogled na meandre i kanjon reke Uvac, odnosno Sjeničko jezero, sa vidikovca Orlovište. Orlovište se nalazi na udaljenosti od oko 15 km od grada, do njega vode različitim trasama organizovane ture, a savet za samostalan odlazak može se dobiti u Sjenici. (danubeogradu.rs)

loading...

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.