Naslovna » BG svaštara » Za lepši dan u Beogradu » Slušajte svoje instinkte
Slušajte pravog, izvornog sebe
Slušajte pravog, izvornog sebe

Slušajte svoje instinkte

Kad kažemo slušajte instinkte, ne znači da obavezno treba da ih poslušate. Naučite da instinktima pravilno poklonite pažnju, ne zanemarujete ih, ali ni slepo sledite, i oni će postati korisno sredstvo za lepši dan u Beogradu.

Najpre da naglasimo – instinkti i intuicija su pojmovi koji se razlikuju, iako ih često koristimo jedan umesto drugog.

Govorimo, za sada, o instinktima – brzim, urođenim reakcijama organizma na određene podsticaje koji dolaze iz spoljašnjeg sveta. U njima nema promišljanja i razuma – instinkti nam pomažu da preživimo. Da bežimo kad smo ugroženi, hranimo se kao bebe majčinim mlekom, prepoznamo kada nešto u okolini nije u redu…

Za razliku od instinkata, koji su u osnovi biološki, intuicija počiva na nataloženim iskustvima. Iz njih, bez potrebe svesnog zaključivanja, intuitivno ocenjujemo trenutnu situaciju.

Vratimo se instinktima. Šta činiti sa njima, kako ih prepoznati i koristiti, koje situacije treba imati u vidu…

Slušajte ih, i dobre i loše…

Nađete se, na primer, u opasnosti i jasno je osetite, a zatim počnete da ubeđujete sebe da ste „reagovali preterano emotivno i da sve baš i nije tako strašno“. Ovakve naknadne racionalizacije često mogu da budu opasne. Ukoliko ste se uplašili, razlog je postojao i ne treba ga ignorisati. Budite posebno oprezni kad je u pitanju zdravlje – ne, niste hipohondar, obratite pažnju na svoje instinkte.

Zatim… ne zaboravite prvi utisak o osobi koju upoznajete. Čim dobijete informacije o poslu kojim se bavi, mestu gde stanuje, porodičnim odnosima… svrstaćete je u izvesne kategorije, na osnovu kojih ćete graditi dalji odnos. Ne budite sumnjičavi ni opterećeni, ipak, ako prvi utisak nije bio dobar, imajte ga u vidu.

Kad donosite važnu odluku, ponekad ćete osetiti da ne bi trebalo tako. Čak i ako vam se samo na sekund učini da se u vama dešava nešto čudno, zastanite. Ne idite protiv instinkata ako želite da izbegnete neprilike.

Slično je i sa pozitivnim stanjima… Ako se osećate dobro, opušteno, ako ste zadovoljni u svom okruženju, na poslu, sa partnerom, prijateljima, ne kvarite atmosferu razmišljanjima tipa da li je sve baš tako, šta je u osnovi, koliko će trajati… Ukoliko treba da donesete odluku u takvim okolnostima i jasno vam je da je dobra, ne unosite strah i konfuziju brigom da možda ne pogrešite. Preterano razmišljanje često dovodi do loših odluka i svako od nas ima sasvim dovoljno primera koji o tome svedoče.

Činite što više stvari u životu u kojima ste sigurni, stručni, obučeni, bavite se aktivnostima koje su vam strast, koje volite… U takvim oblastima možete se gotovo u potpunosti osloniti na instinkte i verovati im.

Instinkti se mogu razvijati, vežbati, i to je vaš zadatak za lepši dan u Beogradu. Suviše često smo spremni da potiskujemo svoju pravu prirodu, urođene obrasce ponašanja i reagovanja, emocije… zarad društvenih normi i pravila. Obratite se sebi u tišini, ako ste pristalica meditacije – meditirajte, pokušajte na svaki način da doprete do svog pravog temperamenta, bića, razvijajte čula dodira, ukusa, mirisa, sluha… i bićete bliži dobrim odlukama i ličnoj sreći.

(danubeogradu.rs)

loading...

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.