Naslovna » Izlasci » Festivali » IndieBelgrade 2017 u Domu omladine Beograda

IndieBelgrade 2017 u Domu omladine Beograda

3. Festival američkog nezavisnog filma – IndieBelgrade 2017 biće održan od 28. septembra do 1. oktobra u Domu omladine Beograda.

Ove godine u fokusu je najveća ikona nezavisnog filma – Dejvid Linč.

Publika će imati ekskluzivnu priliku da po prvi put u Beogradu vidi hipnotički dokumentarac „Dejvid Linč – Umetnički život„, premijerno prikazan u Veneciji, u kome veliki autor sugestivno pripoveda o svom detinjstvu, fantazmagorijama i umetničkom sazrevanju.

Posveta Linču biće upotpunjena projekcijom filma „Buđenje Lilit“ (Lilith’s Awakening), Monike Demeš, horora čiji je umetnički supervizor upravo ovaj veliki reditelj. Snimljen u Ajovi, ovaj „linčovski“ crno-beli rimejk Drakule, nas „plaši onim za čim žudimo“.

IndieBelgrade predstavlja dve Amerike

Ovogodišnji festival IndieBelgrade nas vodi i u onu drugu Ameriku, van velikih gradova, gde često i dalje živi „stari duh“ velikih prostranstava i običnih ljudi, jake volje i nade, ali i potisnutih osećanja.

Upravo je takav film i ovogodišnjeg gosta festivala Vejna Robertsa koji otvara Festival – „Kejti kaže zbogom“ (Kathie Says Goodbye). Prikazana u Torontu i Roterdamu, ova sugestivna drama o sedamnaestogodišnjoj prostitutki iz malog šoferskog svratišta u Arizoni, otkriva nam u glavnoj ulozi novu Spilbergovu muzu Oliviju Kuk.

Reditelj Vejn Roberts je upravo završio snimanje novog filma sa Džonijem Depom, tako da će put od nezavisnog filma ka Holivudu, biti tema njegove majstorske radionice za studente, ljubitelje filma i sve zainteresovane.

Film „Priče iz Zapadne Virdžinije“ (West Virginia Stories) Prestona Pitersona i Džejsona Boeša postavlja pitanja moralnog integriteta sredine u pozadini jednog zločina u malom gradu, a festivalski miljenik i pobednik festivala u Los Anđelesu, Dejv Bojl se vraća sa svojom krimi-slagalicom „Čovek iz Rina“ (Man from Reno), punom atmosfere i sa već tradicionalnim japanskim likovima. Radnja prati krimi spisateljicu u epicentru misterije oko jednog stvarnog ubistva u San Francisku.

Još jedan triler koji ima i svoju lirsku notu, „Prazan metak“ (Dead Bullet) Erika Risea snimljen u pustinji oko Las Vegasa, može nam reći šta je najveća noćna mora jednog kockara. U filmu glumi još jedan dobar poznanik ovog festivala, akciona zvezda nezavisnog filma, Džon Ti Vuds.

Na kraju, za one „Indie“ fanove koji ne mogu bez njujorške atmosfere, tu je i romantična komedija „Lora usvaja macu“ (Laura Gets a Cat), Majkla Ferela o nemogućim ljubavima jedne ambiciozne spisateljice.

Selektori festivala IndieBelgrade 2017 su Hristina Hadžiharalabus i Radoslav Pavković.

Cena ulaznice po projekciji je 250 RSD. (danubeogradu.rs)

IndieBelgrade 2017 – program

Četvrtak, 28. septembar (21.00)
KEJTI KAŽE ZBOGOM / KATIE SAYS GOODBYE
2016. / 88 min. / Režija: Vejn Roberts

Petak, 29. septembar (19.00)
BUĐENjE LILIT / LILITH’S AWAKENING
2016. / 80 min. / Režija: Monika Demeš

Petak, 29. septembar (21.00)
DEJVID LINČ – UMETNIČKI ŽIVOT / DAVID LYNCH – THE ART LIFE

Subota, 30. septembar (12.00)
Majstorska radionica reditelja Vejna Robertsa, koji je upravo završio snimanje filma sa Džoni Depom, o svom umetničkom putu od nezavisnog filma prema Holivudu.

Subota, 30. september (19.00)
LORA USVAJA MACU / LAURA GETS A CAT
2017. / 83 min. / Režija: Majkl Ferel

Subota, 30. septembar (21.00)
ČOVEK IZ RINA / MAN FROM RENO
2014. / 110 min. / Režija: Dejv Bojl

Nedelja, 1. oktobar (19.00)
PRIČE IZ ZAPADNE VIRDžINIJE / WEST VIRGINIA STORIES
2016. / 88 min. / Režija: Preston Piterson, Džejson Boeš

Nedelja, 1. oktobar  (21.00)
PRAZAN METAK / DEAD BULLET
2016. / 89 min. / Režija: Erik Rise

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.