Naslovna » Izlasci » Festivali » 23. Festival autorskog filma u Beogradu
23. Festival autorskog filma u Beogradu
23. Festival autorskog filma u Beogradu

23. Festival autorskog filma u Beogradu

Od 24. novembra do 2. decembra 2017. godine u Beogradu će biti održan 23. Festival autorskog filma.

Savet Festivala autorskog filma ističe da je plakat ovogodišnjeg FAF-a inspirisan 1967. godinom, zenitom Novog jugoslovenskog filma, trenutkom najveće dosegnute slobode, kreativnosti i različitosti u istoriji naše kinematografije – filmskom godinom koja je bila anticipacija i uvod u buntovničku ’68. u Jugoslaviji i svetu. Autorka festivalskog vizuelnog rešenja je Vesna Pešić.

»»» Programe festivala pogledajte na OVOM LINKU (DOB) i OVOM LINKU (ostali bioskopi).

– Duh ’67. vodio nas je i u sastavljanju ovogodišnjeg glavnog programa: ka autorima i delima dovoljno odvažnim da probiju sve zadate granice i klišee, i dovoljno nadahnutim da njihova slika današnjice izdrži probu i u nekom budućem vremenu, u susretu sa nekom drugom publikom – objasnio je Srđan Vučinić, umetnički direktor Festivala autorskog filma.

23. izdanje Festivala autorskog filma predstaviće publici raznovrstan program sačinjen od pobednika svetskih filmskih festivala, novih ostvarenja reditelja koje publika festivala voli i odlično poznaje, kao i zanimljivih filmova koji pokazuju nove tokove u autorskom filmu.

Kao i svake godine do sada, Festival autorskog filma ugostiće veliki broj renomiranih filmskih stvaralaca koji će pored učestovanja u programima održati nekoliko radionica sa studentima.

Glavna lokacija festivala i ove godine biće Dom omladine Beograda, a festival će se održavati i u Dvorani Kulturnog centra Beograda, Jugoslovenskoj kinoteci, bioskopu „Fontana“, bioskopu „Vlada Divljan“, Domu kulture „Studentski grad“, Ustanovi kulture „Parobrod“ i Art bioskopu u Kolarcu.

Festival autorskog filma Beograd (FAF) je osnovan 1994. godine sa ciljem da domaćoj publici predstavi najbolja savremena dela sedme umetnosti. Ostvarenja koja se na festivalu prikazuju drugačija su od većine filmova sa redovnog bioskopskog reperotoara – ne teže pukoj zabavi, već traganju za dubljom, istinitijom i kompleksnijom slikom današnjeg sveta i čoveka.

23. Festival autorskog filma – filozofski, poetski i angažovano…

Ove godine gledaoci će videti presek najboljih autorskih filmova ovogodišnje produkcije koji se bave društvenim problemima i pojavama, filozofski, poetski i angažovano.

– Svaki od filmova ovogodišnje selekcije govori o otuđenosti, predrasudama, nemogućnosti ljudi da opšte, sebičnosti, emocionalnoj praznini, samoći koje ni sami junaci nisu svesni – objašnjava Srdan Golubović, predsednik Saveta festivala.

Pored filmova iz Glavnog programa, Savet Festivala posebno ističe filmove „Bez ljubavi“ Andreja Zvjaginceva, „Hepiend“ Mihaela Hanekea, nemački film „Vestern„, „Kentaur“ Aktana Arima Kubata, i „Mraz“ Šarunasa Bartasa.

Karte za festival su u prodaji a mogu da se kupe na blagajnama bioskopa. Cene se kreću od 150 RSD pa naviše u zavisnosti od mesta i vremena projekcija. (danubeogradu.rs)

Druga strana svega

Film rediteljke Mile Turajlić „Druga strana svega“ biće prikazan 29. novembra od 20.00 u Velikoj dvorani Sava centra.

Zaključana vrata u jednom stanu u Beogradu već 70 godina predstavljaju barijeru koja jednu porodicu odvaja od njene prošlosti, otkrivaju istoriju te porodice i burnu političku prošlost naše zemlje. Kroz intimne razgovore majke i ćerke, autorka ovog dokumentarnog filma ispituje ishode političkog angažovanja u vremenu nacionalizma, građanskog rata i diktature.

Dok rediteljka traži odgovore od svoje majke o njenoj borbi i razočarenjima, hronika jedne porodice postaje i portret jednog društva tokom političkih nemira i postavlja pitanje da li, i kako nove generacije nastavljaju i oblikuju borbu za budućnost zemlje u kojoj žive.