Naslovna » BG svaštara » Za lepši dan u Beogradu » Naučite brzo čitanje, ali…
Ograničena primena brzog čitanja
Ograničena primena brzog čitanja

Naučite brzo čitanje, ali…

Brzo čitanje je veština o kojoj se govori u poslednje vreme. U ponudi su kursevi, knjige, onlajn edukacija, aplikacije za mobilni telefon… a sve u cilju da što veći broj ljudi, kako se navodi – prestane da gubi nepotrebno mnogo vremena na čitanje.

Mišljenja stručnjaka su podeljena, a sukobljavanja idu dotle da možemo pročitati i izjave kao što je ova – „Brzo čitanje je gore nego da ne čitate uopšte“. Pristalice odgovaraju – “ Brzo čitanje je kao kada pogledom obuhvatite baštu, a ne zurite u svaki pojedinačni cvet u njoj“.

Brzo čitanje – za i protiv

Šta u tehnici brzog čitanja treba usvojiti, a šta ignorisati?

Najpre, objašnjenje. Ne postoji urođena veština brzog čitanja. Neke osobe čitaju brže od drugih zato što su uvežbale poseban način prikupljanja informacija iz napisanog teksta. Uz izdvojeno vreme i pridržavanje saveta, i vi ćete naučiti da čitate brže nego što to inače činite.

Ipak, imajte u vidu najvažnije prednosti i mane.

Brzo čitanje nije namenjeno čitanju svakog štiva. Prevashodna upotreba je kod istraživanja, kada je potrebno opaziti u velikoj količini napisanog najvažnije podatke, a zatim ih podrobno proučiti kako bi se koristili.

Ukoliko za neku knjigu znate da nije posebno kvalitetna i zanimljiva, a želite da saznate tok događaja, brzo čitanje omogućava „preskakanje“.

Ako čitate neku „laganu“ knjigu dok putujete, teško je skoncentrisati se na detalje. Iz spoljašnjeg sveta bićete s vremena na vreme ometani, a brzo čitanje će omogućiti da se opustite i ne opterećujete se preterano sadržajem.

Probajte brzo čitanje uz pomoć aplikacije – iskustvo je interesantno.

Možete sigurno da pretpostavite koje su mane brzog čitanja.

Najpre, razumevanje teksta dramatično opada. Gubi se suptilnost sadržaja, neki važni podaci i emocije se izostavljaju. Kao „brzi čitač“ samo ćete očima „skenirati“ tekst, birati delove od interesa i dobiti uopštenu predstavu o celini. Nestaje veza sa autorom, likovima…

Kod brzog čitanja veoma su moguća pogrešna tumačenja, posebno ako su u pitanju romani i druga književna dela gde se smisao često nagoveštava u naizgled sporednim partijama teksta.

Za korišćenje tehnoloških pomagala potrebna je dodatna praksa brzog praćenja onoga što aplikacija obeleži, pa se ponešto slučajno ili namerno preskoči, i kontinuitet radnje se bespovratno izgubi.

***

Pred nama je, sledeće nedelje, još jedan sajam knjiga.

Odaberite knjige u kojima ćete uživati i na njima ne praktikujte brzo čitanje. Za sadržaje koji su vam bitni odvojite vreme, posvetite im se, ne žurite.

Ako želite, upoznajte brzo čitanje kao novu veštinu – vežbajte neku od tehnika i primenite je samo tamo gde će vam, bez gubitka u kvalitetu, zaista uštedeti dragoceno vreme.

(danubeogradu.rs)