Naslovna » BG svaštara » Za lepši dan u Beogradu » Sinema terapija – filmovi koji leče
Filmovi dokazanog kvaliteta, za bolje raspoloženje
Filmovi dokazanog kvaliteta, za bolje raspoloženje

Sinema terapija – filmovi koji leče

Kad vas optimizam i dobro raspoloženje izdaju, u pomoć mogu da priskoče filmovi, ali ne bilo koji. Alternativna metoda psihoterapije – sinema terapija (cinema therapy) koja poslednjih godina ulazi u psihološke i lekarske ordinacije, svima je dostupna.

Sinema terapiju uvodi u praksu, pre dvadesetak godina, američki lekar dr Geri Solomon, poznatiji i kao „Movie Doctor“. Njegova knjiga pod naslovom „Prepisivanje filma kao terapije: Pogledajte ovaj film i pozovite me ujutru“ javnost je upoznala sa interesantnim rešenjem – slično kao muzika, umetnost, ples… i film može da pomogne u stanjima stresa, očajanja, zavisnosti, anksioznosti, patnje usled zanemarivanja, odbačenosti…

Iako je sinema terapija potom zvanično definisana i kao „metoda samopomoći“ – nije jednostavno preporučiti filmove sebi ili dugima. Svaki čovek je jedinstven, raspoloženja variraju, psihički problemi mogu da budu ozbiljni i zahtevaju stručnu pomoć i savet terapeuta.

Filmski materijal u sinema terapiji, u najširem smislu, može da uključi kraće ili duže video zapise, pažljivo odabrane i emitovane planski, u kontrolisanim uslovima… ali nećemo o njima. Ograničili smo se na popularne igrane filmove koji se najčešće preporučuju za povećanje optimizma, životnog elana, samopouzdanja, za osmeh i dobro raspoloženje…

Odabrali smo neke od njih, pa evo spiska.

Filmovi za lepši dan

„U stvari ljubav“ (Love, actually). Film Ričarda Kertisa iz 2003. godine je omnibus sastavljen od devet životnih priča koje se međusobno prepliću, a čija je zajednička tema – ljubav.

„Tutsi“ (Tootsie) Sidnija Polaka iz 1982. godine će vas sigurno nasmejati, a smeh je zdrav! Dastin Hofman u ulozi glumca koji se preruši u ženu kako bi dobio ulogu u TV seriji, a zatim se zaljubi u jednu od glumica na snimanju, vraća dobro raspoloženje, koliko god puta gledali film.

„Bekstvo iz Šošenka“ (The Shawshank Redemption, 1994) drama je o bankaru nepravedno osuđenom na dve doživotne kazne, koji u zatvoru stiče prijatelja, švercera Elisa (Reda) Redinga… Dovoljno je reći – dva druga se jednog dana ipak pronalaze… na slobodi.

I „Bejb“ (Babe, 1995) podseća, na svoj način, da je nemoguće možda, ipak, moguće. Šarmantno prase koje govori, u borbi za svoje mesto u svetu i poziciju psa ovčara, mnogo je više od, kako ostvarenje nazivaju, „životinjske komedije“…

„Mrtav ugao“ (The Blind Side, 2009), film za koji je Sandra Bulok dobila Oskara, zasnovan je na istinitoj priči o crnom dečaku sa margina društva, koji uz pomoć bogate američke porodice, a koja u njegove kvalitete ima poverenja, postaje profesionalni sportista.

Evo i jednog crno-belog klasika. „Divan život“ (It’s a Wonderful Life) Frenka Kapre iz 1946. godine je drama sa elementima humora i jedan od najznačajnijih filmova svih vremena.

Ljubiteljima crtanih filmova raspoloženje sigurno vraća „Do neba“ (Up), animirana avanturistička komedija nagrađena sa čak dva Oskara, o 78-godišnjem prodavcu balona koji ostvaruje svoj san.

Bili Eliot (Billy Elliot) je u istoimenom ostvarenju jedanaestogodišnji dečak, čijom željom da postane baletski igrač počinje filmska priča. Uprkos svim predrasudama u okruženju, talenat i volja pobeđuju.

Za scenario filma čiji je naslov kod nas preveden kao „Četiri mangupa“ (Breaking Away) američki dramski pisac srpskog porekla Stiv Tešić dobio je Oskara. Duhovita i lepa priča o odrastanju četiri najbolja druga vraća veru u prijateljstvo…

***

Za vaš lepši dan u Beogradu, potrudili smo se da, i ovoga puta, otvorimo vrata novih mogućnosti, nove ideje, teme… Nadamo se da smo uspeli, a ako nismo… pogledajte neki od navedenih filmova i – prosudite sami.

(danubeogradu.rs)

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.