Naslovna » BG svaštara » Tech Radar » Wiko View – francuski šarm, evropski kvalitet i pristupačna cena

Wiko View – francuski šarm, evropski kvalitet i pristupačna cena

Wiko telefoni nisu potpuno nepoznati u Srbiji, ali sve do sada nisu bili zvanično prisutni, tako da je ovaj brend bio gotovo nezapažen. Sigurni smo da će u narednom periodu ta situacija da se značajno izmeni, jer nakon zvaničnog ulaska ovih telefona na naše tržište verujemo da će steći mnogo poklonika.

Za početak, moramo da naglasimo da to što Wiko nije prepoznat kao brend u Srbiji ne znači da je situacija takva i u drugim državama. To je francuski brend telefona koji je veoma poznat u Evropi, a u matičnoj državi je čak drugi po popularnosti. Popularniji od Wiko-a u Francuskoj je samo Samsung, dok je ovaj brend između ostalog ostavio iza sebe i takvog konkurenta kao što je iPhone. Već i sama ta činjenica daje dovoljno motiva da se zainteresujemo za ovaj brend, ali to nije sve. Wiko telefoni pravljeni su da budu jeftini, ali se istovremeno ističu i kvalitetom izrade i inovacijama. To je postignuto time što se, za razliku od drugih „jeftinijih“ brendova, kompletan razvoj odvija u Francuskoj, dok je samo proizvodnja izmeštena u Kinu. Dok mnogi proizvođači jednostavno rebrendiraju kineske telefone, Wiko razvija sopstvene proizvode u skladu sa zahtevima i potrebama evropskih kupaca.

Nama je na test stigao Wiko View, najpristupačniji Wiko telefon, koji je prvi put predstavljen na IFA sajmu u Berlinu. Prva stvar koja upada u oči je zaista veliki ekran – dijagonale 5.7 inča, koji zauzima najveći deo prednje strane. To je postignuto upotrebom sve popularnijeg 18:9 odnosa stranica, koji veliku dijagonalu smešta u relativno kompaktno kućište, pa telefon nije prevelik za držanje u jednoj ruci.

Druga neobična karakteristika ovog telefona je to da je prednja kamera veće rezolucije od zadnje. S obzirom da je Wiko brend prvenstveno namenjen mlađim korisnicima, a oni najveći broj fotografija naprave u selfi modu, to znači da uglavnom koriste prednju, a ne zadnju kameru. Uzimajući to u obzir, potpuno je opravdano što prednja kamera ima rezoluciju 16 MP, a zadnja „samo“ 13 MP. Da budemo iskreni, nije nam jasno kako se još ranije niko nije setio ovog detalja. Uglavnom, to je veliki plus za Wiko View model, koji obezbeđuje veoma kvalitetne fotografije, naročito kada se iskoriste i neki dodatni efekti koje poseduje softver (kao, na primer, zamućivanje pozadine). Obe kamere imaju mogućnost uključivanja blica. Kod video snimanja, korisne funkcije su stabilizacija snimka, kao i Time lapse za ubrzavanje video snimka.

Telefon pokreće četvorojezgarni Snapdragon 425 procesor, upotpunjen sa Adreno 308 GPU-om. 3 GB RAM-a je dovoljno za normalan rad, a ugrađenih 32 GB proširivo je do 128 GB putem Micro SD kartice. Wiko View ima mogućnost upotrebe dve SIM kartice, a na zadnjoj strani nalazi se i senzor otiska prsta. Baterija koja se isporučuje uz telefon ima 2.900 mAh, što je dovoljno za jednodnevnu upotrebu.

U telefonu se nalazi Android 7.1, a svidelo nam se što je on implementiran skoro u stock varijanti, sa vrlo malo dodatnih aplikacija. Takođe, moramo da napomenemo da je telefon potpuno prilagođen našem tržištu, pa se među podržanim jezicima nalaze i srpska latinica, ali i ćirilica!

Kontakt: Wiko

Detaljne specifikacije:

Ekran5.7“, IPS, 2.5D staklo, HD+ (1440 x 720 piksela)
CPUSnapdragon 425 MSM8917, Quad-Core 1.4 GHz, Cortex-A53
GPUAdreno 308
KamereZadnja: 13 MP; Prednja: 16 MP
SIMDual SIM
Memorija3 GB RAM, 32 GB za podatke, proširivo do 128 GB
Baterija2.900 mAh, Li-Po
Konekcije802.11 b/g/n, Bluetooth, USB, 3.5 mm, GPS, 2G/3G/4G LTE
Operativni sistemAndroid 7.1 (Nougat)
Veličina151.5 x 73.1 x 8.7 mm
Težina160 g
Dostupne bojeCrna, Zlatna, Tirkizna, Crvena

Izvor: www.ictvesti.com

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.