Naslovna » BG servis » Zelenilo – Beograd: Kupujte jelke sa busenom!

Zelenilo – Beograd: Kupujte jelke sa busenom!

Jelke sa busenom za novogodišnje i božićne praznike JKP „Zelenilo – Beograd“ prodaje u rasadnicima u Ulici vojvode Stepe 405 i Marije Bursać bb u Zemunu.

Takođe, jelke sa busenom prodaju se i u cvećarama ovog preduzeća na Cvetnom trgu i Kanarevom brdu.

„Zelenilo – Beograd“ apeluje na građane da kupuju jelke sa busenom, jer time utiču na zaštitu životne sredine i sprečavanju seče mladih stabala četinara.

Jelke sa busenom žive i posle praznika

Posle praznika sugrađani jelku mogu da posade u svojim dvorištima, ali moraju da imaju na umu da će ona u narednim godinama izrasti u visoko drvo, pa zato pažljivo treba da odaberu mesto za sadnju.

Takođe, moraju da vode računa da sadnicu ne posade suviše blizu objekta, a ukoliko nemaju adekvatno mesto za sadnju, mogu da je donesu u rasadnike „Zelenila“ kako bi je njihovi radnici posadili na unapred planiranim površinama u gradu.Zelenilo - Beograd: Kupujte jelke sa busenom

Na ovaj način produžava se život četinara, ali istovremeno i utiče na povećanje zelenih površina u prestonici, što je neophodno i korisno. Prilikom ukrašavanja jelke treba da se vodi računa o kićenju vrha jelke, kako se on ne bi polomio ili oštetio.

Tokom praznika potrebno je da se jelka po mogućstvu redovno orošava i zaliva odstajalom vodom sobne temperature, kao i da se održava umerena vlažnost supstrata.

Kada prođu praznici, drvo ne treba da se odmah iznosi napolje na mesto sadnje, već je potrebno da se obezbedi period prilagođavanja.

Najbolje bi bilo da se jelka ostavi nekoliko dana u hodniku, a potom da se posadi u odgovarajućim uslovima – kada zemlja nije zamrznuta, odnosno kada spoljna temperatura nije ispod nule.

Jelke u centru Beograda

Po običaju, na ulazu u Knez Mihailovu postavljena je najveća beogradska novogodišnja jelka. Ove godine biće visoka 18 metara.

Prošlogodišnja jelka postavljena je na Slaviji. Ukrašene gradske jelke biće postavljene i na Trgu Nikole Pašića kao i na Cvetnom trgu.

Ukrašavanje jelke

Ove godine moderno je kićenje jelke u „vintage“ (starinskom) stilu.

Crvena, zelena i zlatna boja uvek su popularne, posebno ako se kombinuju sa kariranim trakama i drvenim ukrasima.

Veoma su popularne i jelke izrađene od prirodnog materijala (grana drveta, dasaka itd), kao i stoni novogodišnji aranžmani izrađeni na podlozi od drveta. U ovakvim aranžmanima, šišarke su dominantni ukrasi, dok sjajne kugle daju notu elegancije aranžmanu. (danubeogradu.rs)

Uređuje: Dan u Beogradu

Dan u Beogradu osnovan je 2011. godine i jedan je od najčitanijih lokalnih portala u Srbiji. Osnivač i glavni urednik je Nenad Mandić - Ah Neša.

Jedan komentar

  1. Obozavam novogodisnje praznike, Bozic i sve u vezi ovog divnog praznicnog perioda. I koliko god da obozavam kicenje jelke oduvek mi je bilo zao pri samoj pomisli sece drveca zarad jenog dana u godini. Tako da je ovo jako lepo znati 🙂