Naslovna » Izlasci » Izložbe » Izložba fotografija Marija del Kurta u Muzeju grada Beograda
Izložba fotografija Marija del Kurta u Muzeju grada Beograda
Izložba fotografija Marija del Kurta u Muzeju grada Beograda

Izložba fotografija Marija del Kurta u Muzeju grada Beograda

Izložba Marija del Kurta „Putovanje prema… čovekovom ozelenjavanju planete“ biće otvorena u Muzeju grada Beograda u Resavskoj 40b.

Od 23. marta (19.00) do 29. aprila biće predstavljena priča u 300 slika sa osmogodišnjeg del Kurtovog putovanja po svetu – od Japana, Kazahstana, Madagaskara i Maroka, do Meksika, Perua, Tadžikistana, Francuske, Švajcarske, Srbije i mnogih drugih zemalja.

Izložba je nastala kao reakcija na razvoj „čovečanstva koje se suviše udaljilo od Zemlje“, a umetnik poziva na razmišljanje o tome kako se ponašamo prema biljnom svetu, ističući:

– Ovim projektom sam hteo da prikažem jedan deo dugačke istorije odnosa između čoveka i biljaka. Takođe sam hteo da pričam o uništenju životne sredine, koje je faktički već počelo, o prilagodljivosti biljaka, lepoti cveća, tako dobro opisanoj u mitologiji, o velikoj spretnosti baštovana, drugačijem razmišljanju u gradovima, eleganciji jednog tučka, razgranavanju stabala… beskrajnoj istini.

Izložba fotografija Marija del Kurta – zeleno putovanjeZa dž

Izložba fotografija Marija del Kurta, značajnog švajcarskog umetnika, istovremeno je umetnički i društveno angažovana i predstavlja spoj umetnosti i nauke.

Putujući po svetu del Kurto je fotografisao radničke vrtove, botaničke bašte, gradske prizore, neponovljive scene, botaničarske istraživačke laboratorije… Njegova posvećenost i oštrina pogleda unele su snagu i lični senzibilitet u fotografije koje će se naći i pred beogradskom publikom.

– Univerzalna, u prvom redu ekološka, a potom i ljudska, tema ove izložbe, do sada nije bila uobičajena u našim programima. Propagirajući vrednosti kojima svi težimo, ovaj projekat, koji se realizuje zahvaljujući inicijativi Ambasade Švajcarske u Beogradu i fondaciji ’Pro Helvecija’, daje posebnu ’prirodnjačku’ autentičnost i atmosferu muzejskom prostoru – istakla jeTatjana Korićanac, direktorka Muzeja grada Beograda.

– Ambasada Švajcarske u Beogradu aktivno promoviše nove kulturne prakse i daje podršku projektima koji povezuju švajcarske i srpske umetnike. Švajcarska je uverena da umetnici izuzetno doprinose međusobnom razumevanju između društava i ljudi, i da su ključni zagovornici ’života zajedno’. Pozivamo građane Srbije da se otisnu na ovo zeleno putovanje i istraže različite načine na koje ljudi ulaze u interakciju za svojim prirodnim okruženjem u različitim delovima sveta – izjavio je Filip Ge, ambasador Švajcarske u Srbiji.
Mario del Kurto: Singapur, 2014.
Mario del Kurto: Singapur, 2014.

Mario del Kurto (1955, Švajcarska) je kao samouki fotograf počeo da se bavi fotografijom izveštavajući o društvenim pokretima u Švajcarskoj tokom sedamdesetih, da bi kasnije, kao nezavisni fotograf, pratio oblast pozorišta i plesa, razvivši sopstveni stil fotografije scene.

Od osamdesetih se interesuje za art brut i posvećuje mu brojne izložbe, dela i filmove. Već dugo istražuje odnos čoveka prema biljnom svetu. Izlagao je širom sveta, a njegove fotografije se nalaze u više međunarodnih galerija i muzeja, uključujući i Muzej Elize i Umetničku kolekciju brut art u Lozani, u kojoj je i član savetodavnog odbora.

Prvi kontakti Marija del Kurta sa Srbijom sežu u devedesete godine i u njihovoj osnovi je snažno interesovanje za art brut. Od 2000. sarađuje na mnogim projektima sa Muzejom naivne i marginalne umetnosti iz Jagodine, a 2002. je imao prvu izložbu u Beogradu u organizaciji ULUS-a u paviljonu „Cvijeta Zuzorić“.

Na inicijativu i uz odlučujući doprinos del Kurta, 2004. godine je organizovana izložba umetnika iz Srbije „Susreti i mimoilaženja“, u Martinjiju, u Švajcarskoj. Posebnost i značaj ovog poduhvata ogledaju se u tome što su u istom prostoru izloženi radovi samoukih i akademski obrazovanih umetnika iz Srbije.

Od 2017. Mario del Kurto sa kolegom Bastijanom Ženuom radi na dokumentarnom filmu o srpskom umetniku Joškinu Šiljanu. Premijera filma je predviđena za 2019. godinu i biće održana u Srbiji.

Info

Organizatori su Ambasada Švajcarske u Beogradu i Muzej grada Beograda.

Radno vreme muzeja je od 11.00 do 19.00, svim danima osim ponedeljkom, a ulaz je slobodan.

Izložba je deo je programa manifestacije Dani Beograda koja se svake godine održava od 16. do 19. aprila.

Povodom obeležavanja Dana planete Zemlje, 22. aprila, u prostoru u kome se nalazi izložba biće organizovan scenski performans u izvođenju umetničke grupe „Kulturni element“. (danubeogradu.rs)

loading...

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.