Naslovna » BG svaštara » Književnost » Vesna Aleksić dobila nagradu Plavi čuperak za 2017. godinu
Kreativni centar: Vesna Aleksić - Krokodil peva
Kreativni centar: Vesna Aleksić - Krokodil peva

Vesna Aleksić dobila nagradu Plavi čuperak za 2017. godinu

Nagradu Plavi čuperak za 2017. godinu dobila je Vesna Aleksić za knjigu „Krokodil peva“ u izdanju Kreativnog centra.

Pozivu za učešće u radu velikog žirija za dodelu Nagrade Plavi čuperak za 2017. godinu, upućenom na adrese 55 pisaca, kritičara, teoretičara i profesora dečje književnosti, do kraja februara odazvalo se njih 36, a za knjigu godine predloženo je ukupno 39 naslova.

Prvo mesto zauzela je knjiga „Krokodil peva“ Vesne Aleksić sa 16 glasova.

Povodom ove nagrade autorka Vesna Aleksić je izjavila:Kreativni centar: Vesna Aleksić - Krokodil peva

– Moj prvi susret sa živim, pravim piscem dogodio se davno, u prvom razredu osnovne škole, u domu tadašnje JNA. Mika je bio mlad, nosio je bele farmerke. Sećam se samo gomile dece i velikog aplauza kada se on pojavio. Šta više da kažem? Otad nikada nisam bez para dobrih belih farmerki i nastojim da pišem dobra književna dela za decu o pravim i važnim temama… onako kako je on to radio. Bar se trudim…

Nagradu Plavi čuperak dodeljuje Međunarodni centar književnosti za decu Zmajeve dečje igre u saradnji sa časopisom za decu „Neven“ od januara 2013. godine, a ustanovljena je s namerom da se dobije što objektivnija slika o produkciji knjiga za decu domaćih autora u Srbiji.

Dodeljuje se svake godine u znak sećanja na pesnika Miroslava Antića, prvog glavnog i odgovornog urednika obnovljenog časopisa za decu „Neven“. Nagrađuje se najbolja knjiga za decu (beletristika) objavljena u Srbiji tokom prethodne godine.

Odluku o nagradi donosi žiri sastavljen od širokog kruga pisaca, kritičara i izučavalaca književnosti za decu. Svaki od pozvanih članova žirija bira pet knjiga za decu i rangira ih od prvog do petog mesta po svom vrednosnom kriterijumu.

Plavi čuperak je treća nagrada dodeljena ovom izuzetnom romanu. Tokom prošle godine „Krokodil peva“ je osvojio Nagradu za najbolju dečju knjigu u 2017. na 15. Međunarodnom sajmu knjiga Trg od knjige u Herceg Novom, kao i Nagradu Zmajevih dečjih igara – Rade Obrenović za najbolji roman za decu objavljen 2017. godine.

Više o knjizi „Krokodil peva“ pročitajte na OVOM LINKU.

loading...

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.