Naslovna » BG svaštara » Obrati pažnju! » Nova školska godina: TOP 7 praktičnih stvari za školu
Nova školska godina: TOP 7 praktičnih stvari za školu
Nova školska godina: TOP 7 praktičnih stvari za školu

Nova školska godina: TOP 7 praktičnih stvari za školu

Top listu praktičnih stvari za školu roditelji ili staratelji bi trebalo da uzmu u obzir kao mali podsetnik a ne kao zakon. Dakle, samo usmeravamo, ne naređujemo. 🙂

Možda ćete čitanjem ove liste dobiti još bolju ideju (podelite je sa nama obavezno!). Imajte na umu da bi najmlađi, pa i stariji osnovci trebalo sami da izaberu sveske (tj. korice koje im se sviđaju), pernice, rančeve pa i odeću i obuću (ali uz asistenciju)…

Naravno da bi trebalo da vodite mlađe osnovce u školu cele godine ali pazite da im ne bude neprijatno zbog nekih vaših gestova. Razgovarajte sa decom ako primetite neku nelagodnost.

Ostale savete vezane za novu školsku godinu pronađite OVDE.

A sad TOP 7 praktičnih stvari za školu…

Odeća i obuća

Dok je još toplo deca bi trebalo da budu obučena što praktičnije. Obavezno pre polaska u školu pogledajte prognozu za ceo dan. Bez, što se kaže, trontanja. Popularan savet za lošije vreme: slojevito oblačenje.

Ne bi trebalo osnovcima da se kupuju duboke patike ili cipele, jer je u školama i posebno učionicama prijatno tokom bilo kog godišnjeg doba. Ako je vruće – sandale, ako je prijatno – plitke patike ili odgovarajuće cipele.

Takođe, razmislite o odeći i obući koja štrči i pogotovo o drečavim stvarima. Koliko je dobro da vaše dete non-stop bude u centru pažnje?

Ne zaboravite, za svaki slučaj: kapu, mali kišobran ili, još bolje, kabanicu.

Zelena učionica je objavila jedan divan tekst o finskoj deci i njihovom polasku u školu. Eto, možemo dosta da naučimo a jedan od saveta je da deci ne kupuju skupa odeća i obuća. Dakle, bez firmiranih stvari, bez modernih skupih drangulija, bez pomodarstva.

„Vaspitajte dete u duhu nematerijalnih vrednosti od malih nogu, sa mnogo ljubavi, naučite ga da se raduje malim stvarima, a takvi budite i sami, pa nećete pasti pod uticaj globalnog pomodnog ludila“…

Deca u Finskoj nose polovnu odeću – komotnu, skromnu, prilagođenu deci. Jer Finci znaju: deca se igraju, trče, pa i padnu a i brzo rastu u tom periodu.

Br. 1 top liste praktičnih stvari za školu: RANAC (sa točkićima)

Neka dete izabere ranac, ali pod nekim vašim uslovima. Trebalo bi da ima točkiće jer su školski rančevi sve teži i teži. Doduše, bolje škole imaju ormariće pa se ne nose sve knjige kući ali to uglavnom nije slučaj u većini beogradskih škola.

Dečja leđa se još razvijaju pa ne bi trebalo da ih opteretite odmah baš toliko. Dakle, ranac – sa točkićima. Znamo, skuplji je, ali ipak…

Novac / užina

Nova školska godina: TOP 7 praktičnih stvari za školu

Dogovarajte se sa detetom šta će da jede za užinu, ako nosi užinu. Bolje je tako nego da ponese nešto što neće da jede. Flašica sa vodom je uvek dobrodošla. Voće je uvek broj 1.

Neki roditelji ali i stručnjaci tvrde da nije loše da se dete navikne odmah po polasku u školu na džeparac. Ako ste za to, počnite od malih suma novca (20, 50 dinara i to ne svim danima u jednoj nedelji). Obavezno pitajte dete (u neformalnom razgovoru, taktički) na šta je potrošilo novac.

Bilo bi dobro i da se dogovorite šta dete da kupi. Keksić, nešto iz zdrave hrane i sl. Izbegavajte pekare, bombone i sl. Voćni jogurt, sladoled je uvek zdraviji od peciva.

(Vlažne) maramice

Uvek su praktične. Za brisanje ruku pre užine. Ukoliko dete padne – za brisanje ruku, kolena… Za osveženje. Za brisanje klupe, ranca ili odeće – ako se nešto prospe. Ma, znate sve… Obična maramica za nos je, maltene, obavezna u džepu.

Većina učinioca u beogradskim školama (od

Stvarčica koja čini dete srećnim

Možda će neka lutkica, autić, magnetić, privezak i sl. detetu prijati da nosi u školu. To će biti možda njegova tajna koju neće pokazivati okolo. Ta stvarčica će učiniti dete srećnijim, ali će mu povećati i samopouzdanje.

Mobilni telefon?!

Mač sa dve oštrice – mobilni telefon. Svakako je koristan – jer dete može da vas pozove ili vi njega u svakom trenutku. Tako će uvek imati sve, za njega, važne brojeve telefona.

Može da bude i beskorisan – ukoliko je dete navučeno na igrice i sl; više će misliti na mobilni telefon nego na ono što se događa u školi.

Možda je rešenje da se detetu kupi stariji telefon za početak, pa ako bude odgovorno – nov(iji). Limitiranje novčanih sredstava se podrazumeva – npr. do 200 dinara.

Bar jedan vic

Kreativni centar je objavio nekoliko knjiga sa dečjim vicevima. Ako dete već ne zna neki (dečji) vic, neka nauči jer humor lako može da probije led među decom. Pre vica – dete bi trebalo da zna četiri najbolje reči IKADA: izvoli, molim, hvala, izvini.

Savet plus

Ne terajte dete da vam priča od A do Š kako mu je prošao jedan dan u školi. Pitajte dete šta mu je bilo lepo u školi, šta ga je impresioniralo, da li je imalo neki lep doživljaj pa čak i da li je doživeo nešto loše ako vidite da je zabrinuto. Dakle, ne maltretirajte dete („strogim“) pitanjima, kao što je ono čuveno „Koliko si petica danas dobio/la?“…

(danubeogradu.rs)

loading...

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.