Naslovna » Izlasci » Muzika » Klasika » Beogradska filharmonija: Ašikovanje u Filharmoniji
Simone Lamzma (foto: Merlijn Doomernik)
Simone Lamzma (foto: Merlijn Doomernik)

Beogradska filharmonija: Ašikovanje u Filharmoniji

Beogradska filharmonija i violinistkinja Simone Lamzma prvi put će zajedno nastupiti u petak, 26. oktobra od 20.00, u Velikoj dvorani Kolarčeve zadužbine.

Publika će moći da čuje kako se „ašikuje“ jer je ljubav na bezbroj načina tema ciklusa „Ašikovanje“.

Mlada holandska zvezda čiji snimci obaraju rekorde na platformi YouTube, sviraće sa Beogradskom filharmonijom pod dirigentskom palicom Danijela Rajskina.

Ovo je prvi u nizu ljubavnih koncerata a počinje – intrigom! Zašto je Stenli Kjubrik odabrao da baš Fidelio bude lozinka za ulazak na tajni bal u svom poslednjem remek-delu „Širom zatvorenih očiju“, publici će biti jasnije posle izvođenje Betovenove uvertire.

Pored toga što nosi naziv njegove jedine opere, Fidelio je ime koje preuzima ženska junakinja prerušivši se u čuvara da bi spasila muža iz političkog zatvora.

Bartokov Violinski koncert je testament kompozitorove lјubavi prema mladoj violinistkinji Štefi Gejer kojoj je delo posvećeno, sa stavovima koji portretišu njene osobine. Beogradska publika će „u njenoj ulozi“ slušati sjajnu Simone, koja u svojoj biografiji već ima zabeležene nastupe sa najbolјim svetskim orkestrima. Simone Lamzma je i YouTube zvezda klasične muzike – njeno dirljivo izvođenje muzike iz filma „Šindlerova lista“, preslušalo je oko 13 miliona ljudi.

Drugi deo koncerta predstavlja Veberovu uvertiru „Eurijantu“ i lјubavni četvorougao prepun intriga, dok program zaokružuje Štrausov „Kavalјer s ružom“ koji donosi priču o lјubavi između zrele žene i mlađeg muškarca.

Radoznala publika koja bi želela da „ašikuje“ sa Filharmonijom, može kupiti ulaznice za stajanje koje će biti u prodaji sat vremena uoči koncerta, odnosno od 19.00 na blagajni Kolarca. (danubeogradu.rs)

loading...

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.