Naslovna » BG svaštara » Obrati pažnju! » Smrdibube opsedaju Beograd
Smrdibube opsedaju Beograd
Smrdibube opsedaju Beograd

Smrdibube opsedaju Beograd

Smrdibube opsedaju Beograd već godinama, ali čini se da su ovog leta, ove jeseni, tj. Miholjskog leta baš preterale u druženju sa Beograđanima.

Naročito ovih dana ih ima previše jer traže topla mesta na kojima će da prezime. U nedostatku drveća, osećaju toplotu iz naših domova pa uleću kroz prozore i traže zaklone.

Leto je bilo toplo i vlažno, pa je to i osnovni razlog što su se razmnožile u neodgovarajućem broju za stanovnike Beograda pa i cele Srbije.

Evropom se već godinama širi invazivna vrsta Halyomorpha halys.

Ove smrdibube su stigle iz istočne Azije, a u Evropi su prvi put primećene u Lihtenštajnu 2004. i u Švajcarskoj 2007. U međuvremenu se se proširile po celom kontinentu. U mnogima gradovima su prezimile, a to znači da su se sasvim odomaćile. Smrdibube zovu i „smrdljivi martini“.

Smrdibube nisu opasne, ali…

Ove bube nisu opasne za ljude ali mogu da budu opasne za poljoprivredu pošto se hrane biljnim sokovima.

Smrdibube ne grizu ljude, ali u samoodbrani ispuštaju neprijatne mirise koji mogu da se zadrže satima.

Njihove izlučevine mogu biti toksične i mogu da izazovu alergije. To može da bude nezgodno za vlasnike kućnih ljubimaca, jer se događa da mačka ili pas progutaju neku smrdibubu a onda najčešće dođe do povraćanja.

Obično se „smire“ kad se temperatura spusti ispod nule.

Najbolja odbrana je mreža na prozoru i na vratima od terase, ali i tada neka prođe. Upućeni tvrde da smrdibube odbija miris mente, naftalina i belog luka. Ne ubijajte ih i ne usisavajte upravo zbog neprijatnih mirisa.

Originalni tekst preuzeli smo sa Domino magazina.

loading...

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.