Naslovna » BG svaštara » Budući Beograd » U Beogradu – uskoro: Ljubičasta zona, novih 10.000 parking mesta…
Nova parking mesta u Beogradu...
Nova parking mesta u Beogradu...

U Beogradu – uskoro: Ljubičasta zona, novih 10.000 parking mesta…

Gradske vlasti planiraju da za nekoliko godina uvedu 10.000 novih parking mesta i još neke novitete koji se tiču parkiranja u Beogradu.

Trenutno u Beogradu postoji oko 22.000 parking mesta koja su zonirana na ulicama i oko 10.000 parking mesta u garažama.

Na godišnjem nivou registruje se oko 50.000 novih automobila, pa je zamenik gradonačelnika Beograda Goran Vesić najavio da će već od juna 2019. u prestonici biti 3000 novih parking mesta, a u naredne četiri godine ukupno 10.000.

Takođe, najavljena je i nova zona kao i uvođenje dodatnog sata.

U najstrožem centru grada biće uvedena Ljubičasta zona, gde će biti moguće parkiranje samo na pola sata, dok će u svim drugim zonama biti omogućeno da doplate po većoj ceni taj dodatni sat.

Ranije je najavljeno da će 2019. godine početi izgradnja podzemne garaže na Studentskom trgu, kao i da će duž cele Ulice kneza Miloša biti izgrađeno 1500 dodatnih parking mesta.

Taj vid garaža ispod velikih ulica u jednom nivou biće primenjivan i u budućnosti, po modelu koji je preuzet iz Barselone i Madrida.

Nova aplikacija i novi parking senzori

Nedavno smo pisali o novoj usluzi „Parking servisa“ – „parking pass„, a sad je najavljeno i uvođenje aplikacije za onlajn plaćanje putem telefona, čime će se ubrzati izlaženje iz garaža.

U narednim nedeljama biće puštena i nova aplikacija povezana sa senzorima putem koje će građani u svakom trenutku moći da vide gde ima slobodno parking mesto, bilo u garaži ili na ulici, i preko navigacije će biti navođeni do odredišta. Cilj je da se smanji vreme traženja parking mesta u centru grada.

Kada je reč o parking senzorima, Vesić je dodao da ih u Beogradu ima 1.500, da je njihova uloga da obaveštavaju građane o slobodnim mestima i najavio postavku dodatnih 3.000 senzora tokom 2019. godine.

Direktor „Parking servisa“ Andrija Čupković najavio je da će veoma brzo u vozilima tog preduzeća biti omogućeno komunalnim policajcima da asistiraju pri intervencijama, što do sada nije bio slučaj i što će znatno olakšati rad. (Beoinfo)

loading...

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.