Naslovna » BG servis » Video nadzor i alarm sistemi u svim državnim predškolskim ustanovama
Video nadzori i alarm sistemi u svim državnim predškolskim ustanovama
Video nadzori i alarm sistemi u svim državnim predškolskim ustanovama

Video nadzor i alarm sistemi u svim državnim predškolskim ustanovama

Video nadzor i alarm sistemi uskoro će biti uvedeni u svim državnim predškolskim ustanovama jer je Grad Beograd obezbedio novac iz budžeta za ovaj projekat.

– Tako će biti osigurana najbolja bezbednosna mera u državnim predškolskim ustanovama i vrtićima – izjavio je sekretar za obrazovanje i dečju zaštitu Slavko Gak za RTS i dodao:

– Najvažniji zadatak je da bezbednost dece u državnim vrtićima bude na najvišem nivou. Trenutno je više od 60 hiljada dece prijavljeno u državnim vrtićima u Beogradu, od čega u proseku oko 48 hiljada dece svakodnevno boravi u vrtićima i cilj nam je da njihova bezbednost bude na višem nivou. Međutim, veliki problem stvaraju vandali koji uništavaju imovinu vrtića što možemo da otkrijemo i utvrdimo kvalitetnim video nadzorom i alarm sistemima.

Elaborat za ovaj projekat pripremljen je kao i novac – iz budžeta, pa će ove mere bezbednosti u narednom periodu biti instalirane u državnim vrtićima.

Kontrola privatnih vrtića, koja je sprovedena krajem prošle godine pokazala je da je bilo manjkavosti i zloupotrebe u ovakvim predškolskim ustanovama.

– Zbog zloupotrebe budžet Grada je oštećen, a u narednom periodu ćemo konstatovati i za koliku sumu. Problem je što je fingirana dolaznost kada je u pitanju broj dece koja borave u određenom vremenskom periodu. Zbog toga mi sada roditeljima refundiramo novac na osnovu toga koliko je dete bilo u predškolskoj ustanovi tog meseca – naglasio je Gak i podsetio da je tada sumnjano da se podaci ne poklapaju, što je kontrola i potvrdila.

Precizirao je da su pre svega roditelje oštetili vlasnici privatnih ustanova tako što nisu obračunavali tačan broj dana boravka dece u ustanovi.

– Ne želimo da zatvaramo predškolske ustanove i vrtiće, već da zaštitimo roditelje i da ove ustanove učinimo što kvalitetnijim. Takođe, nećemo tolerisati ni neadekvatne prostore – rekao je Gak.

On je napomenuo da je bilo problema i sa odbijenicama u predškolskim državnim ustanovama koje su se izdavale bez određenih kriterijuma.

– Sekretarijat je preuzeo odgovornost za odbijenice koje donosi komisija. Trenutno u Beogradu 17 hiljada dece dobija subvencije od Grada zbog boravka u privatnim predškolskim ustanovama. U javnosti se pre nekoliko dana pojavila zabluda da je Grad ukinuo odbijenice, što apsolutno nije tačno – tvrdi Gak i poseća da 17 hiljada dece redovno dobija refundaciju, ali i da će svako dete preko ovog broja istu dobiti kada bude bilo novca na poziciji subvencija građanima.

Grad Beograd je za ovu godinu obezbedio tri milijarde dinara za subvencije, a od 2015. godine do danas isplaćeno je 6,5 milijardi dinara subvencije roditeljima.

Svakog 25. dana u mesecu državne predškolske ustanove dostavljaju zahteve roditelja sekretarijatu, gde se razmatraju uzimajući u obzir finansijske kapacitete.

– Od januara ove godine na račun subvencija roditeljima Grad je isplatio 320 miliona dinara što je više od 2,5 miliona evra. Za nove odbijenice vodiće se time ukoliko se neko dete ispiše ili dolaznost u nekim ustanovama bude manja pa bude finansijskih kapaciteta – istakao je Gak.

Grad ne kontroliše cenu privatnih vrtića, kojih je u gradu više od 340, a ona skoro nigde nije manja od 250 evra.

Gak je govorio i novim radnim mestima u vrtićima i predškolskim ustanovama za koja će biti otvoren javni konkurs.

– Konkurs ne sprovodi Grad Beograd, ali trudićemo se da sve predškolske ustanove konkurs otvore u istom vremenskom periodu tako da nema mogućnostima zloupotrebe i on će biti u narednih mesec ili dva – rekao je Gak i podsetio na odluku da Grad poveća dnevnice nastavnicima u produženom boravku za 100 odsto. (Beoinfo)

Uređuje: Dan u Beogradu

Dan u Beogradu osnovan je 2011. godine i jedan je od najčitanijih lokalnih portala u Srbiji. Osnivač i glavni urednik je Nenad Mandić - Ah Neša.