Izdvajamo
Naslovna » BG svaštara » Obrati pažnju! » Evropa Nostra Srbija protiv gradnje gondole u Beogradu
Evropa Nostra Srbija protiv gradnje gondole u Beogradu
Evropa Nostra Srbija protiv gradnje gondole u Beogradu

Evropa Nostra Srbija protiv gradnje gondole u Beogradu

Udruženje posvećeno podizanju svesti o značaju kulturne baštine, Evropa Nostra Srbija, pokrenula je peticiju protiv gradnje gondole na Beogradskoj tvrđavi.

Udruženi predstavnici najreferentnijih strukovnih organizacija, naučnih i obrazovnih institucija koje se bave kulturnim nasleđem, uputili su protestna pisma nadležnim ministarstvima i institucijama u kojima su izneli argumente protiv izgradnje gondole na Beogradskoj tvrđavi i ukazali na niz kršenja stručnih standardna i zakonskih regulativa prilikom dosadašnjih koraka na realizaciji projekta izgradnje gondole.

– Ovako velika podrška Peticiji i zabrinutost građana dodatno nas ohrabruje i obavezuje na odgovornost da se dalje zajedno borimo za očuvanje Beogradske tvrđave i odgovorniji odnos prema kulturnom nasleđu – rekla je prof. dr Staša
Babić, profesorka na Odeljenju za arheologiju Filozofskog fakulteta u Beogradu.

Prošle nedelje, ova strukovna inicijativa pokrenula je „Peticiju protiv gradnje gondole na Beogradskoj tvrđavi”, koju je potpisalo više od 14000 građana.

Evropa Nostra Srbija: Traže se hitne reakcije ministarstava

Inicijativa je danas, posle analize planskih dokumenata u vezi izgradnje gondole, uputila zvanična pisma Ministarstvu građevinarstva, infrastrukture i saobraćaja, Ministarstvu kulture i informisanja, Nacionalnoj komisiji za saradnju sa UNESKO pri Ministarstvu inostranih poslova i Republičkom zavodu za zaštitu spomenika kulture, u kojima precizno ukazuje na neregularnosti u izradi Plana detaljne regulacije za gondolu Kalemegdan-Ušće i neadekvatnosti Uslova i mera zaštite koje je izdao Republički zavod za zaštitu spomenika kulture.

– Inicijativa protiv gradnje gondole na Beogradskoj tvrđavi, istovremeno je inicijativa za očuvanje gradskih predela koji se uništavaju širom Srbije, za odbranu Ustavnog prava svih građana na kulturno i prirodno nasleđe kao javno dobro, kao i za glasniji i suvereniji glas struke – rekla je dr Višnja Kisić, generalna sekretarka Evropa Nostre Srbija i stručnjak za upravljanje kulturnim nasleđem.

Inicijativa zahteva da Ministarstvo građevinarstva, infrastrukture i saobraćaja preduzmje hitne korake za obaranje Plana detaljne regulacije za gondolu Kalemegdan-Ušće i poziva Ministarstvo kulture i informisanja da pokrene procedure osporavanja ovog plana i ispita okolnosti pod kojima je Republički zavod mogao da donese Uslove koji su suprotni svim principima, praksama i zakonskim obavezama u domenu zaštite kulturnog nasleđa.

Arhitekta Katarina Maksimov, predsednica Društva konzervatora Srbije, istakla je da Plan detaljne regulacije za gondolu Kalemegdan-Ušće, kao i sve prateće dozvole i uslovi, nisu u skladu sa planovima višeg nivoa na koji su bili obavezni da se oslanjaju.

Maksimov je istakla da „Beogradsku tvrđavu kao prostor od izuzetnog značaja štite Zakon o prostornom planu Republike Srbije, generalni urbanistički plan Beograda i Plan generalne regulacije područja sedišta jedinica lokalne samouprave Grad Beograd celine I-XIX. Uz to, mere zaštite koje je Republički zavod za zaštitu spomenika kulture izdao za potrebe Plana generalne regulacije 2015. godine, izričito zabranjuju postavljanje žičara, sajli, dalekovoda i drugih vidova alternativnog prevoza, te je pitanje kako je moguće da je za manje od tri godine ova ustanova promenila mišljenje“.

Gradnja gondole – „kratkoročni profit pojedinaca“

Inicijativa je podvukla da proces donošenja odluka o izgradnji gondola nije pratila nijedna detaljna studija uticaja na kulturno nasleđe, turizmološka studija opravdanosti investicije, studija saobraćaja koja bi pokazala da je gondola najurgentnije i najadekvatnije rešenje za pitanje transporta u Beogradu, niti ekonomska studija koja bi pokazala na koji tačno način ova investicija doprinosi prosperitetu građana.

Učesnici panela ocenili su da je ovo još jedan u nizu investicija u kojem se javno dobro, javni resursi i javni prostori žrtvuju zarad kratkoročnog profita pojedinaca.

– Beogradska tvrđava je na Tentativnoj listi UNESKO i ugrožavanje Nominacije na Listu svetske baštine imalo bi ozbiljne posledice na reputaciju Srbije u međunarodnim kulturnim odnosima, kao i na Misiju Srbije pri UNESKO-u – istakla je dr Irina Subotić, potpredsednica Evropa Nostre, najveće evropske organizacije za očuvanje nasleđa.

– Međunarodna stručna javnost već je obaveštena o ovom pitanju, i upravni odbor Evropa Nostre na jučerašnjem zasedanju jednoglasno je doneo odluku o podršci inicijativi protiv izgradnje gondole i najavio posetu evropske delegacije stručnjaka Beogradu – rekla je Subotić.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.