Naslovna » BG svaštara » Za lepši dan u Beogradu » Budite svoj menadžer: Lična ekonomija
Ekonomija, u malo širem značenju od uobičajenog...
Ekonomija, u malo širem značenju od uobičajenog...

Budite svoj menadžer: Lična ekonomija

Srpska ekonomija beleži rast, o čemu nas svakodnevno obaveštavaju, a mi istražujemo jedan pojam koji samo donekle ima veze sa tim.

O ličnoj ekonomiji (personal economy) sve češće se govori, u sasvim posebnom značenju. Da biste bili zadovoljni i srećni, baš u ovoj oblasti trebalo bi sve da bude u redu. Lična ekonomija podrazumeva, prema teoretičarima i praktičarima koji termin upotrebljavaju – skup svih stvari koje su vam značajne. One zahtevaju vašu kontinuiranu pažnju, negovanje i, ukoliko nešto nije u redu, akciju da se uspostavi ravnoteža.

Evo spiska najvažnijih.

Dom. Podrazumeva kuću, stan, životni prostor koji ne mora da bude u vašem vlasništvu, ali postoji kao mesto odakle krećete „u akciju“ i kojem se vraćate. Dom je mesto ljubavi, poverenja, sigurnosti, oaza za planiranje, radni prostor… bez obzira da li u njemu živite sami, ili sa članovima porodice.

Porodica, odnosno voljene osobe, su sledeći važan „sektor“ u koji treba da uložite vreme i trud da bi svi bili zadovoljni. Od pomaganja deci da urade domaće zadatke, zajedničkih kupovina, godišnjih odmora, do brige i pomoći članovima kojima je pomoć potrebna… Spisak je dugačak i jedinstven za svaku osobu.

Strast je neophodno održavati kako biste živeli energičan, uzbudljiv, originalan i ispunjen život. Strast utiče na emotivni život u svim oblastima, a strast prema poslu ili hobiju može da poboljša i finansijsko stanje.

Vaš posao jeste jedan od najvažnijih činilaca lične ekonomije i njime se morate baviti pažljivo i posvećeno – šta je to što radite dobro, a šta loše, da li možda treba promeniti posao, zanimanje, poslodavca. Bez posla, ili sa problemima u poslu, ostali činioci koje navodimo trpe ozbiljne posledice.

Razmišljajte i o vašem nasleđu – materijalnom i nematerijalnom (vrednosti, stavovi, osobine). Kakav trag ostavljate u svetu i životima drugih ljudi. Ne prepuštajte ovu oblast stihiji, za vaše zadovoljstvo sobom ona je veoma važna.

Lična iskustva bi trebalo da sabirate i koristite ih maksimalno. Obnavljajte i znanja – vremena za gubljenje i ponavljanje grešaka nema, i to je jedan od postulata lične ekonomije.

Ne zanemarujte ni svakodnevni život, male rituale, obaveze i događaje koji se ponavljaju i čine se nebitnim. Zajedno, oni održavaju vašu mentalnu ravnotežu.

***

Pojam lične ekonomije, dakle, služi kao podsetnik na koji način treba da se pozabavimo sobom. Mesto u svetu svakog od nas je samo naše, lično, i imamo potrebu, obavezu i zadatak da svoj život (u Beogradu ili van njega) učinimo vrednim, poželjnim i lepim.

(danubeogradu.rs)

Uređuje: Katarina Vidaković