Naslovna » BG svaštara » Za lepši dan u Beogradu » Zlatna pravila odevanja
Pravila odevanja: Jedan komad upadljivog nakita je sasvim dovoljan
Pravila odevanja: Jedan komad upadljivog nakita je sasvim dovoljan

Zlatna pravila odevanja

Da podsetimo – pravila odevanja još uvek postoje, i u zvaničnim situacijama ih treba poštovati ako želite da vas ocene kao osobu sa stilom.

Krećemo od dama

Pogledajte se u ogledalu pre odlaska na važan poslovni ili privatni sastanak. Koliko je na vama različitih dezena, i u kojim bojama? Preterivanje nije dopušteno, ali izuzeci postoje. Nekad se mogu tolerisati dve različite šare, printa, ali u identičnim bojama, ili dva ista (diskretna) dezena različitih veličina.

Bluza ili haljina sa bretelama, golim leđima i rukama, retko kada je primerena. Ako želite da obučete odevni predmet bez rukava, neka to bude napred i pozadi visoko zakopčan, odnosno zatvoren model.

Koža na stomaku i leđima, u predelu struka, ne treba da se vidi, čak i ako nosite džins. Ukoliko nosite kratak kardigan, na primer, obucite ispod top zadovoljavajuće dužine koji, eventualno, može da se na trenutke pojavi.

„Zlatan broj“ za izrez oko vrata je 10. Toliko centimetara, maksimalno, treba da iznosi dubina otvora između vaše ključne kosti i grudi ako idete na zvaničan sastanak ili ste na radnom mestu.

Ovo pravilo odevanja sigurno znate – veći izrez na grudima i ramenima najbolje ide uz dugu haljinu ili suknju, i obrnuto – ako otkrivate noge u mini kombinacijama i sa visokim potpeticama, gornji deo tela trebalo bi da bude pokriven.

Izbegavajte suviše nakita – ako ste se opredelili za minđuše, eventualno možete dodati narukvicu, a uz ogrlicu kombinujte prsten. Tri ili četiri komada zajedno se ne preporučuju, čak i ako ste ih kupili kao komplet.

Na bluzi ili košulji maksimalno dva gornja dugmeta mogu da budu otkopčana.

Pravila odevanja za muškarce

Mnogo puta ponavljano – čarape treba da budu dovoljno duge, tako da vam se gola noga ne vidi dok sedite.

Iako vam se čini da su brend oznake spolja na sakou obeležje stila ili identifikacija poznate marke – izbegavajte ih. Kvalitetan sako dobro izgleda i bez toga.

Boja kaiša se uparuje sa bojom cipela.

Za košulju uvučenu u pantalone obavezan je kaiš.

Ako nosite košulju bez sakoa, ne treba vam kravata.

Zlatno pravilo za dužinu kravate glasi – ona treba samo malo da pređe kopču kaiša, nikako da je poklopi. Sve duže i kraće od toga nije elegantno.

I još jedno – srednje dugme sakoa uvek treba da bude zakopčano, donje uvek otkopčano, a gornje – u zavisnosti od prilike i raspoloženja.

***

Toliko za sada. Sličnih pravila oblačenja, sa nešto više detalja, pronaći ćete lako na internetu. Važno je samo da prihvatite njihov smisao u određenim situacijama, i budete spremni da ih se pridržavate.

(danubeogradu.rs)