Naslovna » BG svaštara » Književnost » Knjige za letnje dane: preporuke Kreativnog centra za sve generacije
Knjige za letnje dane: preporuke Kreativnog centra za sve generacije
Knjige za letnje dane: preporuke Kreativnog centra za sve generacije

Knjige za letnje dane: preporuke Kreativnog centra za sve generacije

Knjige se nose na plažu, na izlet, čitaju se kod kuće kad upekne sunce… Kreativni centar za leto 2019. preporučuje knjige za sve generacije…

Ovo su predlozi za predškolce, osnovce i tinejdžere kako da kvalitetno popune slobodno vreme do kraja letnjeg raspusta. Tu su predlozi i za roditelje ali i sve ostale koji vole, prosto rečeno, dobru knjigu!

Knjige za predškolceKreativni centar: Mama Mu se ljulja

Najmlađim čitaocima preporučujemo preklapalicu „Tigi, hajdemo u šetnju„, koja, kao i ostale knjige iz edicije „Otvori prozorčić!“, upoznaje mališane s prvim rečima, podstiče maštu, razvija istraživački duh i sposobnost dovođenja slika i pojmova u međusobnu vezu.

Slikovnice o kravi Mami Mu namenjene su deci starijoj od tri godine. Serijal knjiga o Mami Mu obuhvata više od deset slikovnica, a Kreativni centar dosad je preveo i objavio dve – „Mama Mu pravi kućicu na drvetu“ i „Mama Mu se ljulja„. Ove duhovite avanture krave i njenog prijatelja gavrana ilustrovao je čuveni švedski ilustrator Sven Nurdkvist, koji je čitaocima u Srbiji poznat po serijalu od devet knjiga o farmeru Petsonu i mačku Findusu.

Knjige za osnovce

Mlađim osnovcima će sigurno biti zanimljivo da saznaju šta se dogodilo junaku romana „Klub letećih tetaka“ kada ga je mama iznenada spakovala i za raspust poslala bogu iza nogu, kod ostarele tetke? Pa još s najgorom i najneprijatnijom od svih njegovih sestara od tetaka, ujaka, stričeva… A i ta tetka je prilično čudna – samo gunđa i zvoca i naziva oboje mangupima i baksuzima. „Klub letećih tetaka“ je knjiga za uživanje i kikotanje!

Dnevnik gradskog spavača“ je netipičan roman koji preporučujemo starijim osnovcima. Saznaće na kakve avanture, ali i ljubavne peripetije su nabasali glavni junaci Toni i Marti kada je njihova baba, poznata fotografkinja časopisa „National Geographic“, slomila nogu.

Knjige za tinejdžereKreativni centar: Ono što sam bio

Ljubitelje lepe književnosti podsećamo na roman „Sazvežđe violina“ poznate spisateljice Vesne Aleksić. To je nežna i uzbudljiva priča o odrastanju u vreme pojave grandža, prvih video-igrica i zlokobnog prelivanja borbe dobra i zla iz stripova u pravi život, u kojem se pojavljuju mnogo opasniji likovi od Džimija Gitare, Mortimera i Čoveka s Hiljadu Lica…

Ono što sam bio“ je knjiga savremene američke spisateljice Meg Rozof, dobitnice najznačajnijih književnih nagrada. Roman „Ono što sam bio“ kompleksna je priča o prijateljstvu, ljubavi i oslobađanju, koja podseća na bolne trenutke odrastanja i teške izbore s kojima se kao mladi susrećemo u životu.

Knjiga za roditelje

Nezaobilazna knjiga za roditelje jeste „Ilustrovani ključ za dečje krize“ u kojoj su na slikovit i duhovit način opisane brojne metode koje se mogu primeniti u radu sa decom.

Metode su zasnovane na principima Pozitivne discipline i daju sasvim konkretne savete o tome kako da se postupa u situacijama u kojima dete nešto neće (neće da uradi domaći, neće da raspremi sobu, neće da se obuče…), u kojima ne ume da vlada sobom (kada je reč o tabletu i mobilnom telefonu, o ponašanju u restoranu ili kolima…), ima nisko samopoštovanje (ne voli da gubi, misli da je bezvredno…) ili teško ostvaruje socijalne kontakte (nema nijednog prijatelja, nasilno je prema drugima, ponaša se nevaspitano…).

Knjige za odrasleKreativni centar: Put

Svima koji žele da se upuste u avanturu poigravanja rečima i stihovima dvojice velikih majstora pisane reči Luisa Kerola i Edvarda Lira predlažemo da pročitaju knjigu „Izabrane pesme„. Ovu igru poezije i duha prati i forma knjige koja može da se okreće poput peščanog sata i čita sa obe strane. Zbirku pesama je priredio i prepevao Peđa Trajković.

„Ako ove ideje shvatite ozbiljno, one će vam promeniti život“. Ovim rečima profesor Majkl Pjuet započinje svoje predavanje na kursu iz klasične kineske filozofije na Harvardu.

Novinarka Kristin Gros-Lo dobila je zadatak da za časopis „Atlantik“ napiše članak o tome zbog čega su predavanja o tako malo poznatoj materiji treća po redu po popularnosti među studentima, posle ekonomije i informatike.

Kristin Gros-Lo je doktorirala istoriju istočne Azije na Harvardu, te joj ta оblast nije bila nova. Kada je, međutim, otišla na predavanje Majkla Pjueta, shvatila je da on te ideje oživljava na način koji nikada ranije nije videla. Tako je počela njihova saradnja, koja je rezultirala knjigom „Put„.