Naslovna » Izlasci » Festivali » Prva Čukarička gulašijada na Adi Ciganliji
Čukarička gulašijada
Čukarička gulašijada

Prva Čukarička gulašijada na Adi Ciganliji

U subotu, 13. jula od 11.00, na piknik terenima na Adi Ciganliji biće održana prva Čukarička gulašijada u organizaciji TSO Čukarica.

Prva čukarička gulašijada se održava upravo ovde na Adi Ciganlij, jer pored toga što je jedno od najlepših izletišta grada Beograda, na Adi Ciganliji je do sada konstatovano oko 450 vrsta biljaka, kao i 250 vrsta gljiva.

Još jedan veoma bitan podatak: tokom 2013. godine, tadašnji, Privremeni organ grada Beograda doneo je Rešenje o proglašenju zaštićenog staništa „Gljive Ade Ciganlije“, čime je prirodno stanište na Adi Ciganliji proglašeno jedinim poznatim staništem gljive Myriostoma coliforme u Srbiji.Za dž

Ova gljiva je izložena veoma jakom antropogenom uticaju i time veoma ugrožena i strogo zaštićena vrsta. Njeno područje rasta od 21,25 hektara svrstano je u III kategoriju, kao zaštićeno stanište lokalnog značaja.

Turističko-sportska organizacija Čukarica manifestaciju organizuje u saradnji sa Mikološko gljivarskim savezom Srbije, koje je pozvalo gljivarska društava iz svih krajeva Srbije.

Predviđeno je takmičenje u kuvanju gulaša od pečuraka, izložba gljiva i gljivarskih specijaliteta, gosti će vršiti prezentaciju svojih krajeva, a biće priređen i bogat kulturno-zabavni program.

Kako je cilj ove manifestacije povezivanje ljudi sa prirodom, sklapanje prijateljstava, kao i uživanje u gurmanskim specijalitetima, predviđeno je takmičenje posetilaca u pravljenju gulaša sa mesom.

Čukarička gulašijada tako „otvara vrata“ svakom kulinarskom majstoru koji želi da se oproba i pokaže svoje umeće, a stručni žiri izabraće najbolji od najboljih gulaša. (danubeogradu.rs)