Naslovna » BG špijun » Svetske prestonice » Električni trotineti – novi trend u evropskim gradovima
Električni trotineti - novi trend u evropskim gradovima (foto: Daniel von Appen)
Električni trotineti - novi trend u evropskim gradovima (foto: Daniel von Appen)

Električni trotineti – novi trend u evropskim gradovima

Jedni su oduševljeni, drugima idu na živce – u svakom slučaju, električni trotineti svakodnevno krase ulice gradova širom Evrope.

Agencija za razvoj mobilnosti, tehnologija i digitalizacije „AustriaTech“ i Austrijski savez gradova rade na razvijanju smernica i pravila na koje opštine i gradovi treba da obrate pažnju prilikom uvođenja ove vrste prevoza, odnosno iznajmljivanja električnih trotineta.

Ovo popularno prevozno sredstvo predstavlja novinu za vozače, bicikliste i pešake, pa je definisanje uslova ponašanja od velike važnosti.

Glavni izazov je, pre svega, uspešno i bezbedno uključenje novih učesnika u saobraćaj.

Bečlije smatraju da korisnici novog prevoznog sredstva treba da koriste biciklističke ili pešačke staze. Osnovna ideja je pronalaženje najboljeg načina da se električni trotineti uklope u već definisane gradske ciljeve u pogledu zaštite životne sredine i saobraćaja.

Ovo saobraćajno sredstvo ne zagađuje okolinu i predstavlja dobru dopunu javnom prevozu. Jasnim definisanjem smernica i pravila o upravljanju električnim trotinetom podstiče se inovacija urbane mobilnosti i rasterećuju se postojeće mreže javnog prevoza. (EuroComm)

loading...

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.