Naslovna » Izlasci » Festivali » 13. Festival nauke: Razotkrivanje
13. Festival nauke: Razotkrivanje
13. Festival nauke: Razotkrivanje

13. Festival nauke: Razotkrivanje

Od 5. do 8. decembra 2019. na Beogradskom sajmu biće održan trinaesti Festival nauke pod sloganom „Razotkrivanje“.

Posetioci će proći kroz jedinstvenu avanturu rušenja naučnih mitova i brojnih zabluda uz pomoć nauke i neizbežne doze radoznalosti i zabave!

U vreme kada istina neretko pada u drugi plan, a tumačenje činjenica postaje važnije od njih samih, nauka se ispostavila kao odlično oruđe protiv svih ovih, ali i mnogih drugih zabluda, kao sigurno utočište za sve koji i dalje neguju kritički duh i radoznalost, ali i pravi putokaz za one koji žele da grade zemlju budućnosti po meri svih nas.

Najveći naučni festival u ovom delu Evrope ponovo će otvoriti svoje kapije – i to na više od 6.000 kvadrata u halama 3, 3A i 5 Beogradskog sajma.

Festivalske ulaznice, po ceni od 500 dinara, mogu se kupiti na Ticket Vision prodajnim mestima u celoj Srbiji.

13. Festival nauke: Sitna sujeverja i ozbiljne zablude

Tema ovogodišnjeg festivala, koja već u najavi daje povod za nezaboravno druženje, u skladu je sa trinaestim izdanjem festivala.

– S obzirom na to da je broj trinaest zaštitni znak sujeverja, odlučili smo da na trinaestom Festivalu nauke našim saradnicima damo zadatak da razotkriju sva ona sitna sujeverja, ali i posve ozbiljne zablude i mitove koji su postali deo naše svakodnevice – navodi glavni programski koordinator festivala Nenad Zarić.

– Posetioci će moći da učestvuju u razotkrivanju misterije sletanja na mesec, saznaće koja sve zračenja postoje, da li su sva opasna i gde se sve mogu otkriti. Preispitaćemo misterije evolucije, istražićemo tajne večitih mašina koje nam daju energiju a ništa ne traže za uzvrat i staviti na proveru brojne deklaracije proizvoda koje jedemo i pijemo svakodnevno, ne znajući šta tačno unosimo u svoj organizam – kaže Zarić.

Više od polovine publike Festivala nauke čine školske posete, pa će tako i ovogodišnji festivalski program sa više od 60 interaktivnih postavki biti prilagođen najmlađim posetiocima, kreirajući mesto na kojem će se eksperimenti iz udžbenika izvoditi uživo i gde će se učenicima pružiti prilika da u njima i sami učestvuju.

Tako će najmlađi posetioci zajedno sa više od 600 naučnih demonstratora iz zemlje i sveta učestvovati u istraživanju celog jednog univerzuma satkanog od nauke i najnovijih naučnih dostignuća.

Superjunaci. Eksplozije i trikovi. Tajni naučni agenti.

13. Festival nauke: Razotkrivanje

Festival će posetiocima predstaviti bogat međunarodni program na Naučno-fantastičnoj bini.

Šou programom „Veruješ li svojim očima“ predstaviće se francuska trupa Trejsis, koja će se nizom eksperimenata poigrati sa publikom i naterati ih da razmišljaju o tome šta su zaista videli, a koliko su ih čula prevarila.

Uhvati svetlost“ naziv je predstave austrijskog cirkusa Luminesenc, u okviru kojeg će se sa zracima svetlosti poigravati uz pomoć brojnih optičkih sočiva, stakala i dihroičnih filtera.

Iz Njujorka i SAD na festival stiže Bob Fridhofer, koji će u svojoj predstavi „Budi i ti superheroj“ uz pomoć fizike obrađivati sve teme od magije pa do popularnih superheroja iz stripova objašnjavajući kako njihove supermoći funkcionišu pomoću nauke.

Naučni centar iz Slovenije Hiša eksperimentov koji prenosi veštine kritičkog mišljenja kroz otvorenu komunikaciju, istraživanje i otkrivanje predstaviće sasvim novo lice svemoćnih gasova koji mogu da zaustave vatru ili pak izmene naše glasove, dok iz Estonije dolazi izvanredan tim Kvark koji će uz malo eksplozije, mnoštvo trikova i nauke provesti posetice na uzbudljivu vožnju kroz naučni svet.

U Beograd ponovo stiže popularni doktor koji je već pobrao simpatije svih mališana, izraelski Dr Molekula, koji je svoju ordinaciju opremio najnovijim naučnim izumima i zabavnim eksperimentima.

Omiljeni poljski dvojac Haveljuši nauki ove godine raspisaće poziv za tajne naučne agente, dok će Fantastični fizički teatar iz Češke proveravati da li nauka kod nas može da razvije takozvano šesto čulo i kako bi ono moglo da radi?

Poslednji dan festivala, nedelja 8. decembar, organizovan je kao Porodični dan, specijalno osmišljen za druženje uz naučnu zabavu za celu porodicu.

Više od 30.000 zadovoljnih posetilaca…

Na prošlogodišnjem Festivalu nauke više od 30.000 hiljada zadovoljnih posetilaca upoznalo sa brojnim naučnim dostignućima, čime je festival potvrdio svoju poziciju najvećeg događaja koji se bavi promocijom nauke i obrazovanja u jugoistočnoj Evropi.

Organizator festivala je UPG Noć muzeja, a suorganizator manifestacije je Beogradski sajam. (danubeogradu.rs)

13. Festival nauke – info

  • Naziv manifestacije: 13. Festival nauke
  • Mesto održavanja: Beogradski sajam, hale 3, 3a i 5
  • Adresa: Bulevar vojvode Mišića 14
  • Vreme održavanja: 5-8. decembar 2019.
  • Radno vreme: 10.00 – 19.00
  • Cena ulaznice: 500 RSD (deca do pet godina starosti ne plaćaju ulaz)
  • Cena parkinga po satu: 150 RSD