Naslovna » BG servis » Od 1. novembra do 1. aprila obavezne zimske gume
Od 1. novembra do 1. aprila obavezne zimske gume
Od 1. novembra do 1. aprila obavezne zimske gume

Od 1. novembra do 1. aprila obavezne zimske gume

Zimske gume obavezne su od 1. novembra do 1. aprila ako se zbog vremenskih uslova na kolovozu nalaze sneg, led ili poledica.

Agencija za bezbednost saobraćaja i AMSS podsetili su sve vozače da vozila moraju biti opremljena zimskom opremom, kao i da izvan naseljenih mesta, obavezno je (u prtljažniku) imati lance ili druga sredstva za povećanje trakcije.

Zimska oprema motornih vozila, osim za vozila vrsta L, K, T i C, u smislu ovog pravilnika, podrazumeva:

  • pneumatike za zimsku upotrebu (npr. M+S, Snow Winter i dr.) na svim točkovima vozila vrste M1 i N1;
  • lance odnosno druge uređaje za povećanje trakcije na najmanje dva pogonska točka (postavljaju se na točkove na delu puta koji nije označen znakom „lanci za sneg“ samo kad je kolovoz prekriven snegom);
  • za vozila vrsta M2, M3, N2 i N3 obavezni deo zimske opreme je i lopata, osim za vozila koja učestvuju u javnom gradskom prevozu.

Tu su i još neka pravila: dubina gazećeg sloja na pneumaticima za zimsku upotrebu, kada se koriste kao zimska oprema, ne sme biti manja od 4 mm; na vozilima se ne smeju postavljati pneumatici sa klinovima; u naselju vozila ne moraju biti opremljena lancima, odnosno drugim uređajima za povećanje trakcije.

Agencija za bezbednost saobraćaja apeluje na vozače da koriste zimske gume od 1. novembra do 1. aprila čak i kada na kolovozu nema snega, leda i poledice, jer na niskim temperaturama letnje gume gube svoja svojstva, znatno lakše proklizavaju i imaju duži zaustavni put.

Korišćenje zimskih guma u ovom periodu značajno doprinosi bezbednosti saobraćaja. (danubeogradu.rs)