Naslovna » BG svaštara » Književnost » Milovan Mračević i Mladen Anđelković: Ljubav porodice i prijatelja je najveće blago
Kreativni centar: Milovan Mračević i Mladen Anđelković - Tri želje mačka Miška
Kreativni centar: Milovan Mračević - Tri želje mačka Miška

Milovan Mračević i Mladen Anđelković: Ljubav porodice i prijatelja je najveće blago

Autor slikovnice Tri želje mačka Miška (Kreativni centar), Milovan Mračević, s mnogo simpatija priča priču o lakomislenom i uobraženom mačku.

Na svakoj stranici on ga iznenađuje nekim novim i neočekivanim preokretom priređujući deci tako mnogo smeha i zabave i ujedno im prenoseći lepu i plemenitu poruku – da je u životu važno da budemo ono što jesmo i da cenimo ono što kod kuće imamo. Posebno ako je to što imamo ljubav porodice i prijatelja.

Mačak Miško živeo je u jednom malom i mirnom vojvođanskom selu. Tu su ga svi mazili i pazili, a ponajviše gazda Bora, koji ga je voleo kao rođenog sina. Ali našem Mišku to nije bilo dovoljno i stalno je maštao o uzbudljivom životu, punom avantura. A onda se pojavila čarobna mišica i ponudila da mu ispuni tri želje…

Šaljiv duh slikovnice Tri želje mačka Miška, namenjene predškolcima i mlađim osnovcima, prate podjednako vesele i razigrane ilustracije Mladena Anđelkovića, u kojima će uživati i deca i odrasli.

U razgovoru s piscem Milovanom Mračevićem dotakli smo se teme ove priče, ali i njenih najvažnijih poruka.

Kako ste došli na ideju za ovu knjigu?

– Jednom prilikom dok smo porodično putovali automobilom od Beograda do Bele Crkve u Banatu, odakle je moja supruga, izmislio sam priču o vojvođanskom mačku kako bih mojoj ćerki Ani i njenoj školskoj drugarici Seleni učinio putovanje zabavnijim. Ana je mačka nazvala Miško. Pošto im se priča dopala, napisao sam je, doradio i pročitao njihovom odeljenju u Osnovnoj školi „Drinka Pavlović“. Priča se svidela i Aninim drugarima i učiteljici, te sam je poslao Kreativnom centru.

O čemu ova slikovnica govori?

– To je priča o razmaženom mačku Mišku koji živi jednim ušuškanim, lagodnim životom u seoskom domaćinstvu, gde ga maze i paze ne samo njegov gazda Bora već i sva seoska deca. Miško nije svestan toga da živi kao pravi car, već mašta o tome da postane neko veliki i značajan. U avanturi koju proživljava kroz ostvarenje svoje želje on uviđa kakve sve opasnosti vrebaju u svetu izvan doma u kojem živi, koliko je teško doći do hrane koju on svakodnevno dobija bez napora i truda, kao i to da nije lako naći prave prijatelje.

Šta vam je bio najveći izazov, a u čemu ste najviše uživali?

– Priču sam smislio u hodu, bez napora. Najveće uživanje je bilo pisati o mačku, pošto mnogo volim mačke, dok mi je izazov bilo pisanje na srpskom, jer mi je maternji jezik engleski.

Diplomirali ste istoriju, bavili se dramaturgijom – kako ste se našli u ulozi pisca za decu?

– Iako sam već godinama hteo da napišem pozorišni komad za decu, nisam imao inspiraciju. Ova priča je nastala spontano. I ja sam iznenađen time da postoji.

Koju ste poruku želeli da prenesete deci ovom pričom?

– Prvobitni cilj je bio da ih zabavim, a ne da prenesem neku poruku, ali se ispostavilo da priča sadrži i neke važne poruke, kao, na primer, to da je ljubav porodice i prijatelja najveće blago.

Milovan Mračević i Mladen Anđelković
Milovan Mračević i Mladen Anđelković

Slikovnica je posebna forma knjige u kojoj je ilustracija podjednako važna kao i tekst. Ovim povodom razgovarali smo i sa ilustratorom Mladenom Anđelkovićem.

Kako je tekao rad na slikovnici Tri želje mačka Miška?

– Već prilikom prvog susreta s tekstom priča mi se dopala, što mi je olakšalo ilustrovanje. Pravo je uživanje bilo vođenje mačka Miška kroz sve situacije i dogodovštine, a najveći izazov je bio oživeti likove i dati im prave karaktere.

Šta vam se najviše dopalo u tekstu Milovana Mračevića i šta vam je bilo najzanimljivije za ilustrovanje?

– Slikovnice nas na edukativan i zanimljiv način dovode do ključnih životnih vrednosti. Ideja koja mi se najviše svidela u tekstu Milovana Mračevića jeste želja mačka Miška da se vrati svom starom životu. Mačak Miško shvata da ne treba da živi tuđe želje i živote, već da pronađe smisao u sopstvenom. Najzanimljivije za ilustrovanje mi je bilo da pitomog vojvođanskog mačka predstavim i u formi divlje mačke a da se opet prepozna njegov karakter. Nadam se da sam uspeo u tome.

Po čemu je specifično ilustrovanje knjiga za decu i mlade?

– Ilustracije su značajan deo knjige i vrlo često ih pamtimo celog života. U zavisnosti od toga kojem je uzrastu knjiga namenjena, ilustrator ili samo „oslikava“ tekst ili ga, vrlo često, postavlja tako da podstiče čitaoca na to da mašta i sam gradi svoju kompletnu sliku.

loading...

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.