Naslovna » BG svaštara » Za lepši dan u Beogradu » Ne precenjujte vikend
Spremno u svaki novi vikend
Spremno u svaki novi vikend

Ne precenjujte vikend

Dokazano je da vikend nije baš prijatan koliko nam se čini u danima kada se približava. Prvi korak da ga učinimo boljim je – priznajmo da nije savršen!

Zašto vikend toliko željno iščekujemo, a zatim se, posebno nedeljom, ne osećamo dobro?

Prvi razlog leži u činjenici da ljudi, tvrde naučnici, slabo pamte šta ih je u nekim trenucima činilo srećnim, a šta nesrećnim. Tako postaju podložni stereotipima, koji zamenjuju „rupe u pamćenju“. Iako je u životu bilo toliko loših petaka i sjajnih ponedeljaka, pritisnuti predrasudama mi uporno tvrdimo da najviše volimo neradne dane, proslave, praznike… gradeći potpuno nerealna očekivanja od vikenda, na primer.

A onda dođe vikend, kao što je ovaj…

Umesto da radimo nešto u čemu uživamo (rekli smo da smo skloni čak i da zaboravimo šta je to), mi se bavimo onim što zahteva najmanje napora. Šetamo bez ikakvog cilja pored izloga, gledamo televiziju, surfujemo internet prostranstvom… Skloni smo da tvrdimo da na ovaj način izbegavamo stres, da se „odmaramo“, „punimo baterije“…

I, šta se dešava?

Vreme prolazi, dolazi nedelja uveče i mi konstatujemo da smo i dalje umorni, nezadovoljni, razočarani sobom i drugima, puni izneverenih očekivanja. Osećamo i nejasnu grižu savesti, koja dodatno pogoršava raspoloženje.

Ista inercija zahvatiće nas i narednog vikenda. Umesto da uložimo napor u aktivnosti koje će nas ispuniti, verovatno ćemo ponovo izabrati da se „odmaramo“.

Saveti za dobar vikend

Ima li rešenja za „slučaj vikend“?

Naravno da ima.

Provodite, obavezno, vreme sa drugima.

Usavršavajte se u nečem bitnom u čemu želite da budete što bolji. Rezultati neće izostati i doneće zadovoljstvo.

Usavršavajte se i u onome u čemu ste „majstori“ – onome što je vaša karakteristika po kojoj ste prepoznatljivi i različiti od drugih.

Budite maksimalno fizički aktivni. Sve se „računa“ – od raspremanja stana, do sportskih aktivnosti.

Pokušajte da razbijete rutinu – posetite mesta na kojima niste bili, događaje koje nikada niste uzimali u razmatranje… Napravite svoj vikend originalnim.

***

Na kraju… Ne precenjujte vikend.

Uživajte u svakom danu u Beogradu i oslobodite se pogrešnih predviđanja – željno čekani dani vikenda neće biti prijatni, ukoliko se ne potrudite da ih takvima napravite.

(danubeogradu.rs)

loading...

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.