Naslovna » BG svaštara » Za lepši dan u Beogradu » Joga za stolom, i pored stola
Joga pored radnog (ili bilo kojeg drugog) stola dobro dođe
Joga pored radnog (ili bilo kojeg drugog) stola dobro dođe

Joga za stolom, i pored stola

Sa željom da iskoristimo bar delić bogatstva vežbi i filozofije života koje nudi joga, pojedini instruktori ovu drevnu disciplinu tela i duha smeštaju u savremeno okruženje, prilagođavajući je navikama prosečnog „evro-američkog“ čoveka.

Tako je nastala i joga za stolom, namenjena, pre svega, kancelarijskim radnicima i osobama koje dugo sede.

Sedenje izaziva pritisak na kičmeni stub i telo dovodi u nepravilan položaj. Udružen sa tenzijom mišića, stres pojačava negativno dejstvo dugotrajnog sedenja, pa se kao rezultat javljaju glavobolja, bolovi u vratu, ramenima, lumbalnom delu kičme. Ukoliko želite da pomognete sebi, evo nekoliko jednostavnih vežbi, nastalih na temelju klasičnih joga položaja.

Sedam joga vežbi, na stolici i pored stola

Napravite „polumesec“. Dok sedite, podignite ruke iznad glave, ispružite i raširite prste. Nagnite se ulevo i napravite dva do tri dubooka udaha i izdaha. Isto ponovite i na desnu stranu.

Istežite prste i ručne zglobove najmanje jednom u dva sata rada. Ispružite ruke u stranu i pravite kružne pokrete iz ručnog zgloba 5-10 puta u oba smera. Zatim brzo raširite prste i snažno ih stegnite u pesnicu 5-10 puta. Ispružite ruku na sto dlanom prema gore i savijte prste prema sebi. Blago gurajte prste prstima druge ruke, istežući ih, a zatim isto uradite i sa drugom rukom, dišući duboko, 5-10 puta.

Poza „goluba“ za stolom zahteva da sedite sa ispravljenom kičmom i stopalima na podu, a zatim jedno stopalo, odnosno zglob na nozi, podignete na koleno drugog. Napravite 5-10 udisaja i izdisaja, a zatim promenite stranu.

Ustanite i sedite 5-10 puta sa rukama ispruženim ispred tela i blago raširenim nogama, bez pomeranja stopala, koja treba da budu celom površinom na podu. Vežbu izvodite polako.

Joga položaj čaturanga (sličan našem skleku, ali ne isti) može da se radi i pored stola. Stanite na određenom rastojanju i dlanovima se, u širini ramena, oslonite na ivicu stola. Laktove savijajte do ugla od 90 stepeni i ispravljajte 8-12 puta. Pažnja! Proverite da li je sto dovoljno čvrst.

Plank je položaj sličan prethodnom (izdržaj u skleku). Ovde je važno da se, šakama oslonjenim o ivicu stola, zadržite u istegnutom položaju, sa zategnutim kolenima i kičmom neko vreme, uz 5-10 udisaja/izdisaja.

„Pas koji gleda gore“ je još jedna praktična joga poza koja se može izvoditi u kancelariji. Stanite pored stola, ispružite ruke i položite ih na ivicu stola, spustite glavu i gornji deo tela tako da noge i ispružene ruke budu pod pravim uglom. Oslanjajući se na ruke podignite se na nožne prste, donji deo tela nagnite prema stolu, a gornji i glvu izvijte u luk, gledajući na gore.

***

Joga sa stolom, preciznije, pored stola, trenutno oslobađa od stresa, a koristi i fizičkom zdravlju. Pošto ne zahteva dodatno vreme, svlačionicu, prostirku… već samo malo discipline, kad god poželite možete da pokušate.

(danubeogradu.rs)

loading...

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.