Naslovna » Izlasci » Muzika » Klasika » Beogradska filharmonija i solisti – Ognjen Popović i Nenad Janković
Beogradska filharmonija i solisti - Ognjen Popović i Nenad Janković (foto: Marko Đoković / BGF)
Beogradska filharmonija i solisti - Ognjen Popović i Nenad Janković (foto: Marko Đoković / BGF)

Beogradska filharmonija i solisti – Ognjen Popović i Nenad Janković

Beogradska filharmonija održaće koncert u petak, 6. marta 2020. od 20.00 u Zadužbini Ilije M. Kolarca u okviru ciklusa „Brat Betoven“.

Kao solisti na ovom koncertu sviraće članovi filharmonije, Ognjen Popović i Nenad Janković, pod upravom mladog dirigenta Feliksa Mildenbergera. Oni će izvesti Štamicov koncert, a na programu su još dela Ane Sokolović i Johanesa Bramsa.

Dvojica vrsnih solista Beogradske filharmonije, klarinetista Ognjen Popović i fagotista Nenad Janković, udružiće snage u izvođenju koncerta Karla Štamica za ova dva instrumenta.

Publika će uživati u različitim bojama klarineta i fagota u efektnoj kompoziciji, a nema boljeg izbora solista od Ognjena i Nenada, budući da se radi o šarmantnom delu, punom vedrog raspoloženja i humora.

Program iz ciklusa „Brat Betoven“, posvećen istraživanja uticaja čuvenog kompozitora na srpske autore, otvara delo Ane Sokolović. U njenom „Koncertu za orkestar“ može se čuti savremeni odzvuk Betovenovih ideja. Ova srpska autorka, istaknuto je ime na kanadskoj i internacionalnoj muzičkoj sceni, a proglašena je za nacionalno blago Kvebeka.

Filharmonijska publika ima priliku i da se upozna sa mladim dirigentom čije ime već odzvanja svetskom muzičkom scenom.

Feliks Mildenberger je već postao pomoćni dirigent Londonskog simfonijskog orkestra i redovno sarađuje sa dirigentima kao što su Ser Sajmon Retl, Fransoa Ksavije Rot, Đanandrea Noseda. Muzičari Beogradske filharmonije su ga upoznali prilikom Dirigentskog foruma organizovanog u ovoj instituciji 2018. godine, nakon čega je predvodio dečje filharmonijske programe. Za kraj ovog koncerta, dirigent će sa orkestrom izvesti Prvu Bramsovu simfoniju.

Sto ulaznica za stajanje biće u prodaji sat vremena uoči koncerta odnosno od 19.00 na blagajni Kolarca. (danubeogradu.rs)