Naslovna » BG svaštara » Obrati pažnju! » Korona virus – 12. mart 2020: Novi slučajevi zaraženih u Srbiji
Korona virus u Beogradu (foto: Gerd Altmann / Pixabay)
Korona virus u Beogradu (foto: Gerd Altmann / Pixabay)

Korona virus – 12. mart 2020: Novi slučajevi zaraženih u Srbiji

U Republici Srbiji je do 18.00, u četvrtak, 12. marta 2020. godine, registrovano ukupno 24 pozitivnih na novi korona virus, COVID-19.

» Svetska zdravstvena organizacija proglasila je juče epidemiju COVID-19 kao pandemiju.

» U nacionalnoj referentnoj laboratoriji Instituta Torlak testirano je ukupno 185 osoba koje su ispunjavale kriterijume definicije slučaja. Do 18.00, 12. marta, testirani su uzorci još 25 osoba od kojih je pet bilo pozitivno a 20 negativno na novi korona virus.

» Predsednik Privredne komore Srbije Marko Čadež je apelovao na građane da ne stvaraju zalihe hrane i druge robe jer nema potrebe za tim nakon što je obezbeđeno da svih proizvoda bude u dovoljnim količinama u svim prodajnim objektima.

Nove mere od 12. marta (20.00)

» Biće formiran „zdravstveni“ krizni štab (Ana Brnabić, Zlatibor Lončar, Zoran Gojković, Sanja Škodrić i lekari).

» Biće formiran „ekonomski“ krizni štab za otklanjanje ekonomskih posledica (Aleksandar Vučić, Siniša Mali i Marko Čadež).

» Povećanje plata svim zdravstvenim radnicima od 1. aprila od 10 odsto.

» Jednokratna pomoć svim penzionerima od najmanje 4.000 dinara, između 1. i 15. aprila.

» Nabavka još 500 respiratora, pored 1.008 postojećih.

» Infektivna klinika u Beogradu opredeljena da bude zadužena samo za lečenje od korona virusa, a nadležni će biti još i KC Novi Sad i KC Niš.

» Galenika će obezbeđivati maske za domaće potrebe.

» Predsednik će zatražiti dodatnu pomoć od EU.

» Nema potrebe da građani prave zalihe hrane i dezinfekcionih sredstava.

» Među zaraženima u Italiji nema državljana Srbije.

» Premijerka je ukazala da su u Srbiji najugroženiji sektori turizam, transport i logistika.

» Ministar finansija Siniša Mali rekao je da je država apsolutno likvidna, stabilna i da ima dovoljno novca za isplatu plata i penzija.

» Svetska banka javila je Vladi Srbije da ima na raspolaganju dodatnih 20 miliona dolara ukoliko je Srbiji potrebno za otlanjanje posledica novog korona virusa. Kina je ponudila Srbiji dodatne maske i drugu zaštitnu opremu.

Mere Srbije protiv novog korona virusa

Građani koji imaju simptome koje izaziva korona virus ne treba da idu u domove zdravlja ili bolnice već bi trebalo da se obrate dežurnom epidemiologu: +381 64 8945 235, +381 11 2684 566.

» Za sada, nema obustave nastave, ali će se pratiti situacija u vrtićima, školama i na univerzitetima.

» Zabranjeno je javno okupljanje više od sto osoba u zatvorenim prostorima, a šta je sve odloženo ili otkazano u Beogradu – pročitajte na OVOM LINKU.

» Vlada Srbije apelovala je na građane da prilikom organizacije privatnih događaja (svadbe, krštenja, proslave) sa većim brojem ljudi, ti događaji budu organizovani u skladu sa odlukom koja se odnosi na javne skupove.

» Privremeno je zabranjen ulazak u Srbiju za strane državljanje koji su boravili u Kini, Južnoj Koreji i Švajcarskoj, a ranije je zabranjen ulazak ljudi iz Italije i Irana.

» Privremeno su zatvorena 44 manja i povremena granična prelaza.

» Vlada Srbija je pozvala građane Srbije koji rade u inostranstvu i koji dolaze sa područja sa intenzivnom transmisijom korona virusa, da putovanja odlože.

» Svakog dana u 18.00 Ministarstvo zdravlja i epidemiološke službe obaveštavaće građane o stanju korona virusa u Srbiji.

Korona virus, region

» U Republici Srpskoj registrovana su četiri nova slučaja, ukupno osam, a u celoj BiH za sada ima 11 zaraženih.

» Prva tri zaražena u Hrvatskoj negativni su na korona virus, a ako im i drugi nalaz bude negativan – biće pušteni na kućnu negu.

Korona virus, svet

» Predsednik SAD Donald Tramp objavio je da prekida na 30 dana sva putovanja između SAD i Evrope. U Americi i Kanadi NBA liga je suspendovala sezonu.

» Italijani i Španci prekinuli košarkaško prvenstvo.

» Popularni glumac Tom Henks i njegova supruga pozitivni na novi korona virus.

» Broj novozaraženih od koronavirusa u jednom danu u Kini pao je na 15, saopštilo je jutros ministarstvo zdravlja, što je najniži broj od početka objavljivanja statistike sredinom januara.

» Grčka je potvrdila prvu smrt od posledica zaraze novim koronavirusom. Dnevnik Ekathimerini javio je da je 66-godišnja osoba, koja je preminula, bila hospitalizovana, a prethodno je imala zdravstvene probleme.

Na ovoj stranici, objavljivaćemo nove vesti koje budu pristizale u toku dana.

(danubeogradu.rs)